Βλέπουν ακόμα υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

 

Τι δείχνει ο χάρτης κινδύνων της AON. Γιατί δεν συμμερίζεται το κλίμα ευφορίας και βλέπει το ποτήρι μισοάδειο

Βλέπουν ακόμα υψηλό πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα

 

Χώρα υψηλού ρίσκου χαρακτηρίζει την Ελλάδα η AON στον ετήσιο χάρτη πολιτικών κινδύνων που δημοσιεύει, ενώ την κατατάσσει στο επίπεδο της Τουρκίας, δίνοντας το στίγμα ότι το κλίμα διεθνώς δεν έχει ανατραπεί παρά την αναβάθμιση της χώρας από τη Fitch και την αναδίπλωση της Citi στα περί Grexit. Η έκθεση της AON αποκαλύπτει ότι δεν αρκεί το καλό κλίμα αλλά απαιτούνται και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, οι οποίες παρά τη λιτότητα δεν έχουν γίνει. Η βαθειά ύφεση, η εκτόξευση της ανεργίας, η ραγδαία πτώση του βιοτικού επιπέδου είναι παράγοντες που ενισχύουν το ρίσκο κοινωνικών αναταραχών, πολιτικής αστάθειας ακόμη και τρομοκρατίας.

Ελενα Ερμείδου, Χρήστος Φράγκου

Αυτά είναι άλλωστε τα στοιχεία που καταγράφει και αποτιμά στα μοντέλα της η AON, καταλήγοντας να κατατάξει την Ελλάδα στις χώρες υψηλού ρίσκου μαζί με την Τουρκία, αλλά όχι απαγορευτικού όπως η Αλγερία.

Η έκθεση με σαφή πολιτικά μηνύματα, τάσεις και προβλέψεις βοηθά στην τεχνοκρατική απεικόνιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της χώρας από την παρατεταμένη και εξαντλητική ύφεση και τις πολιτικές λιτότητας.

Οι ασύμετροι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί, η δυνατότητα προβλεψιμότητας παραμένει περιορισμένη, ενώ το φως στο τούνελ δεν είναι ορατό από αυτή την οπτική γωνία.

Οι ενδείξεις που καταγράφονται από την έκθεση της Fitch και βασίζονται στην απομάκρυνση του κινδύνου εξόδου από το ευρώ και στην πολιτική βούληση και οικονομική ικανότητα της κυβέρνησης να αποπληρώσει το Δημόσιο χρέος δεν αναιρούν την καθόλα προβληματική κατάσταση της οικονομίας και την διάρρηξη του κοινωνικού ιστού.

Όπως εκτιμούν αναλυτές η αποτυχία του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης στο καίριο μέτωπο της μείωσης των τιμών σε συνδυασμό με την έλλειψη πολιτικής βούλησης για εκ βάθρων μεταρρύθμιση του σάπιου φορολογικού συστήματος, διεύρυνση της φορολογικής βάσης και πάταξη της φοροδιαφυγής των πλουσίων αποτελούν εστίες μόλυνσης οι οποίες υποσκάπτουν την αναπτυξιακή δυναμική.

Ετσι δεν γίνεται εφικτή η ταυτόχρονη επαναπροσέγγιση διεθνών εταιριών από κλάδους που θα μπορούσαν να συμβάλλουν καθοριστικά στην εδραίωση και ενίσχυση της αναπτυξιακής δυναμικής, παρέχοντας στις επιχειρήσεις και το Δημόσιο όλα τα απαιτούμενα εργαλεία ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα ανταγωνιστικότητας, να ενισχυθούν οι εξαγωγές και να μπορέσουν οι ελληνικές εταιρίες να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τις ξένες.

Ο χαρακτηρισμός της Ελλάδας ως χώρας υψηλού κινδύνου από την AON αυξάνει το κόστος σε μια σειρά από κλάδους και διαδικασίες, και μπλοκάρει την είσοδο κεφαλαίων σε τομείς της οικονομίας που καλούνται να διαδραματίσουν ρόλο λοκομοτίβας στην αναπτυξιακή προσπάθεια. 

Το παραμύθι, με αυτά τα δεδομένα, ίσως να μην βγάζει πρίγκιπα αλλά δράκο, όταν το κράτος θα χρειαστεί να πάρει αποφάσεις, αν θα πάρει που θίγουν μεγάλα και κλειστά συμφέροντα.

Σύμφωνα με την ΑΟΝ, οι κίνδυνοι που μετρήθηκαν και αναλύθηκαν ήταν: 

της τρομοκρατίας και του σαμποτάζ, 

απεργιών, 

πολιτικών διαμαχών, 

κακόβουλων καταστροφών ιδιωτικής περιουσίας, 

ο κίνδυνος εξέγερσης, ανταρσίας, πραξικοπήματος

και ο κίνδυνος εμφυλίου πολέμου

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σημειώθηκαν 19 υποβαθμίσεις χωρών (μείωση κινδύνου) με την Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο να συμπεριλαμβάνονται μέσα σε αυτή την κατηγορία. 11 αναβαθμίσεις χωρών (αύξηση κινδύνου) με τις Αίγυπτο, Ιορδανία και Αργεντινή μεταξύ των άλλων στην λίστα

Η Ευρώπη, όπως καταδεικνύεται στο χάρτη παρουσιάζει την μεγαλύτερη βελτίωση με το 47% των χωρών να επιδεικνύει χαμηλότερο κίνδυνο στο τρέχον έτος. Στο χάρτη υποδεικνύονται οι Ελλάδα και Βόρεια Ιρλανδία ως οι χώρες που πιθανά να εμφανίσουν σημάδια τρομοκρατίας.

Τα επακόλουθα της Αραβικής Ανοιξης παραμένουν εμφανή για την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή.

Η Μέση Ανατολή θεωρείται η πιο ασταθής περιοχή με το 64% των χωρών να εμφανίζουν σημάδια υψηλότατου πολιτικού κινδύνου.

Τέλος η Μέση Ανατολή και η Βόρεια Αφρική είναι οι περιοχές που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό (85%) εμφάνιση υψηλότατου πολιτικού κινδύνου.

Ο Χάρτης Τρομοκρατίας και Πολιτικής Βίας  της ΑΟΝ μελετά και αναλύει 200 χώρες με στόχο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να καθορίσουν τον κίνδυνο στις αποφάσεις τους, ωστόσο πηγές του Sofokleousin.gr  που προέρχονται από επιχειρήσεις με έδρα την Γερμανία αναφέρουν ότι η αξιολόγηση του Πολιτικού Κινδύνου για την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή και δεν αντικατοπτρίζει την εικόνα που έχει σήμερα η χώρα.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s