ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΓΙΩΡΓΟ , ΑΛΛΑ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ … ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Η ΜΕΡΚΕΛ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ » ΚΟΥΜΑΝΤΟ »

Γράψτε το … 28/09/2009!

Η επανεκλογή της Μέρκελ στη Γερμανία και η δημιουργία κυβέρνησης με τους Φιλελεύθερους λίγο πολύ διαμορφώνει ένα νέο συνδυασμό νέο-φιλεύθερης ατζέντας στην οικονομική πολιτική της Γερμανίας αλλά και της ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης -όπως έχουν προαγγείλει τα δύο κόμματα- προβλέπει μείωση φόρων – δημοσίων δαπανών, μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων  και «μέτρα» προστασίας των πολύ χαμηλών εισοδημάτων που χτυπιούνται από την κρίση (και… τα κυβερνητικά μέτρα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κα Μέρκελ αμέσως μετά την ανακοίνωση των exit polls που επιβεβαίωσαν την σύνθεση της νέα κυβέρνησης θεώρησε σκόπιμο να δηλώσει

«Δεν θέλω να είμαι αυτή που θα χαλάσει την γιορτινή ατμόσφαιρα αλλά πρέπει να σας θυμίσω ότι έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε…».

Οι συνέπειες από τα δύο αυτά στοιχεία διαμορφώνουν και την ατζέντα της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης ανεξάρτητα από το τι λέγεται ή γράφεται τις τελευταίες ημέρες για… προεκλογικούς λόγους.

Αυτό το γνωρίζουν οι ηγεσίες των δύο κυβερνητικών κομμάτων στην Αθήνα καθώς είναι ενήμεροι ότι:

Τον Νοέμβριο στο Ecofin θα συζητηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας της Γερμανίας και οι κατευθύνσεις που αυτό θα «ορίσει» (δηλαδή δραστική περικοπή δημόσιων δαπανών με μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και ελαστικοποίηση εργασιακών) θα αποτελέσει την «γραμμή» για τα κριτήρια με τα οποία Κομισιόν και Ecofin θα αντιμετωπίσουν όλους τους υπόλοιπους και ιδιαίτερα αυτούς με μεγάλα ελλείμματα και χρέος όπως η Ελλάδα…


Τα περί διαπραγμάτευσης για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας υπό τις συνθήκες αυτές πάνε και πάλi… περίπατο καθώς η «σκληρή ατζέντα» του Συμφώνου παραμένει ως έχει στην Κεντρική Ευρώπη και κατά συνέπεια θα εφαρμοσθεί χωρίς δυνατότητες διαπραγμάτευσης σε όλους τους υπόλοιπους.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο αυτό είχε απορριφθεί ακόμα και το αίτημα των Γάλλων για μη συμμετοχή στο έλλειμμα το μέρος των δημοσίων δαπανών που προκύπτουν από τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές (ΠΔΕ).


Οι αγορές κεφαλαίου περίμεναν το «σήμα» από τις γερμανικές εκλογές για να  κάνουν τους λογαριασμούς τους με τις οικονομίες που συνεχίζουν να δανείζονται πολλά.

Τα πρώτα σχόλια στελεχών του χώρου είναι ότι «τα πράγματα τώρα αλλάζουν» και το κόστος δανεισμού θα προσαρμοσθείμε βάση τα κριτήρια που θα βάλει η γερμανική οικονομική πολιτική.

Πράγμα δηλαδή που δημιουργεί προϋποθέσεις για ταχύτερη επάνοδο σε εποχή μεγαλύτερων spreads στα ομόλογα των χωρών με υψηλό και σταθερά διευρυνόμενο χρέος δημόσιο και ιδιωτικό χρέος όπως η Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι η στάση των αγορών ενδέχεται να αλλάξει πολύ γρηγορότερα από τον Νοέμβριο όπως αρχικά είχε υποστηριχθεί από τον τραπεζικό χώρο.


Οπως όλα δείχνουν ..εμείς θα ψηφίσουμε την Κυριακή Πρωθυπουργό ,
ΑΛΛΑ  ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΓΕΛΑ  ΜΕΡΚΕΛ  ΘΑ  ΚΑΝΟΥΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ !

Simatoros

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s