Μια πολυεθνική νομική εταιρεία με «γνωστό» παρελθόν… !

Αποκαλυψη – σοκ: Το δικηγορικο βρετανικο γραφειο που συνεβαλε στο καταπτυστο σχεδιο αναν συνεταξε και το μνημονιο της υποτελειας για την ελλαδα

των Γιάννη Κορωναίου, Ισαάκ Καριπίδη, Πάτροκλου Γεωργιάδη

Για τον ελληνισμό κάλεσε η κυβέρνηση να συντάξει για λογαριασμό μας το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση με την τρόικα.

Η Slaughter and May του Λονδίνου, που ανέλαβε την εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου στις διαπραγματεύσεις μόλις μία ημέρα (!) πριν την υπογραφή της επαχθούς συμφωνίας, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια νομική εταιρεία που επεξεργάστηκε το νομικό σκέλος του περίφημου Σχεδίου Ανάν!

Το ότι η συγκεκριμένη νομική εταιρεία ανέλαβε τη σύνταξη του κειμένου της δανειακής σύμβασης στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο που αποκαλύπτουν σήμερα τα «Επίκαιρα»: Την εντολή που δόθηκε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προς την υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου του υπουργείου Οικονομικών για έκδοση εντάλματος πληρωμής 53.328,35 αγγλικών λιρών, ήτοι 64.633, 37 ευρώ, στο όνομα της Slaughter and May. Στο έγγραφο, που φέρει την υπογραφή του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Φωκίωνα Γεωργακόπουλου, αναφέρεται ότι το παραπάνω ποσό είναι η αμοιβή του δικηγορικού γραφείου για τις «διαλαμβανόμενες στο υπ’ αριθμ. 176585 τιμολόγιο-λογαριασμό νομικές υπηρεσίες, που παρέσχε, κατόπιν της υπ’ αριθμ. 125/3.5.2010 εντολής του προέδρου του ΝΣΚ, το εν λόγω δικηγορικό γραφείο στο Ελληνικό Δημόσιο (υπουργείο Οικονομικών), κατά το χρονικό διάστημα από τις 2/5/2010 έως και τον Ιούνιο του 2010, κατά την κατάρτιση μνημονίου συνεργασίας, συμφωνίας stand by και των συμβάσεων παροχής δανείων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου, χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (διά της Επιτροπής ΕΕ), Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Οι Slaughter and May είναι ένα από τα πέντε μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία της Μεγάλης Βρετανίας. Ιδρύθηκε το 1889 και αναφέρει με υπηρηφάνεια στην ιστοσελίδα του, μεταξύ των άλλων μεγάλων υποθέσεων που έχει αναλάβει, και τη δανειακή σύμβαση της Ελλάδας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, ύψους 80 δις ευρώ.

Στους πελάτες τους συγκαταλέγονται μερικοί από τους ισχυρότερους εκπροσώπους του αγγλοαμερικανικού κεφαλαίου, διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οίκοι, πολυεθνικές τράπεζες (ανάμεσα τους και η Deutsche Bank), πολλοί από τους οποίους, ως γνωστόν, είχαν τεράστια συμφέροντα να εξυπηρετήσουν με την ελληνική υπόθεση του Μνημονίου.

Το εύρος των υποθέσεων που αναλαμβάνει το γραφείο αυτό είναι τεράστιο, αν και μεγαλύτερη εμπειρία και εξειδίκευση διαθέτει στα θέματα των δανείων και των πτωχεύσεων. Ό,τι πρέπει, δηλαδή, για την περίπτωσή μας!

Γιατί αποκλείστηκε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους;

Το ζήτημα το οποίο, όμως, ανακύπτει είναι γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν απευθύνθηκε για τη νομική του υποστήριξη στο εποπτευόμενο από αυτό Νομικό Συμβούλιο του Κράτους; Υπήρχε κάποιος λόγος για τον οποίο οι έγκριτοι νομικοί σύμβουλοι του Ελληνικού Δημοσίου δεν έπρεπε να λάβουν γνώση των διαπραγματεύσεων που κατέληξαν στη σύναψη του Μνημονίου; Ή μήπως κάποιος δεν εμπιστευόταν τη νομική τους δεινότητα και ικανότητα; Κι όταν αυτή η δυσπιστία εκδηλώνεται από τον προϊστάμενό τους που είναι ο υπουργός Οικονομικών, το ζήτημα προσλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις.

Πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί και η άλλη όψη του θέματος: Μήπως, δηλαδή, ζητήθηκε η συνδρομή του ΝΣΚ και αυτό αρνήθηκε να συμπράξει σε μια τέτοια προσβολή του δημοσίου συμφέροντος;

Νομική προετοιμασία Μνημονίου… διάρκειας 24 ωρών

Με μια προσεκτικότερη ανάγνωση της εντολής του ΝΣΚ και των ημερομηνιών που αναγράφονται, διαπιστώνει κανείς ότι η νομική υποστήριξη των Slaughter and May αρχίζει από τις 2/5/2010. Όμως, στο Μνημόνιο αναγράφεται ως επίσημη ημερομηνία σύναψης η 3η Μαΐου 2010. Επομένως η ανάληψη της υπόθεσης του Μνημονίου για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς από την αγγλική εταιρεία έγινε μόλις μία ημέρα πριν την υπογραφή του! Καταλαβαίνει κανείς το… εύρος των διαπραγματεύσεων που έγιναν μέσα σε 24 ώρες…

Μήπως αυτό αποδεικνύει ότι οι όροι του Μνημονίου ήταν προδιαμορφωμένοι και δεν υπήρξε, τελικά, καμία διαπραγμάτευση; Η μάλλον χαμηλή για τα δεδομένα αυτού του γραφείου αμοιβή, σε συνδυασμό με τις ημερομηνίες που αναλύσαμε, συνηγορεί υπέρ της άποψης αυτής: Ότι, τελικά, το Μνημόνιο μάλλον προετοιμαζόταν στην πραγματικότητα στα κρυφά πολύ νωρίτερα, από Βρετανούς νομικούς, όταν ακόμη τα αρμόδια θεσμικά όργανα της χώρας μας απέκλειαν την προσφυγή σε αυτό…

Ποια είναι η εταιρεία Slaughter and May

Στην ερώτηση τι κοινό μπορεί να έχει το Σχέδιο Ανάν με το Μνημόνιο της τρόικας, η απάντηση είναι η νομική εταιρεία Slaughter and May που βρίσκεται πίσω από την τελική σύνταξη και των δύο αυτών κειμένων. Η βασική της δουλειά ήταν να διασφαλίσει τα συμφέροντα των εργοδοτών της εξετάζοντας μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια αν υπάρχουν νομικές παρατυπίες ή παραθυράκια που θα μπορούσαν να τους δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον.

Με λίγα λόγια, είναι αυτοί οι οποίοι εξασφαλίζουν το «δέσιμο» μιας συμφωνίας. Πρόκειται για μία από τις πέντε μεγαλύτερες νομικές εταιρείες της Βρετανίας αυτές που αποτελούν το «Μαγικό Κύκλο» (Magic Circle) δηλαδή το ισχυρότερο νομικό λόμπι της χώρας με τους πιο ακριβοπληρωμένους δικηγόρους.

Ιδρύθηκε το 1889 και σήμερα απασχολεί 1.160 άτομα από τα οποία οι 730 είναι δικηγόροι. Στους πελάτες της συγκαταλέγονται κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο, διεθνείς οργανισμοί, επιχειρηματίες, τράπεζες, διεθνή χρηματοπιστωτικοί οίκοι, ακόμη και μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες. Στη Βρετανία έγινε ευρέως γνωστή μετά τη συμμετοχή της στις αποκρατικοποιήσεις τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 μιας σειράς κρατικών εταιρειών όπως η British Airways, η British Gas κ.ά. Το 2010 βραβεύτηκε ως η καλύτερη δικηγορική εταιρεία της χρονιάς.

Διαθέτει γραφεία στο Λονδίνο, στις Βρυξέλλες, στο Χονγκ Κονγκ και στο Πεκίνο. Συνεργάζεται με τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία παγκοσμίως, καθώς επίσης και με τα μεγαλύτερα οικονομικά κέντρα του κόσμου. Ο κύκλος εργασιών της πέρσι ξεπέρασε τα 522 εκατ. ευρώ αποδίδοντας σε κάθε μέτοχο μέρισμα που ξεπερνούσε τα 2,18 εκατ. ευρώ.

Γιατί πληρώνουμε ξένους συμβούλους;

ό την αρχή της θητείας της η παρούσα κυβέρνηση έδειξε μια τάση εξωστρέφειας. Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό πρόβλημα οδήγησε τον πρωθυπουργό και τους άμεσους συνεργάτες του να απευθυνθούν σε διεθνείς οίκους συμβούλων, εμπειρογνώμονες εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους και εταιρείες με έδρα τους τα μεγάλα οικονομικά κέντρα αλλά και εμπειρία ανάλογων υποθέσεων. Μάλιστα, πολλοί εξ αυτών απέκτησαν την ιδιότητα του πρωθυπουργικού συμβούλου, έχοντας άμεση πρόσβαση στα εντός της χώρας τεκταινόμενα και συμμετέχοντας, ουσιαστικά, στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι παροικούντες στο Μέγαρο Μαξίμου κατέδειξαν ότι τουλάχιστον δεν αρκούνται στην ελληνική αγορά και επιδιώκουν το άνοιγμα σε κάθε μορφής ειδήμονες, ώστε να έχουν σφαιρική εικόνα των διαθέσιμων προτάσεων και λύσεων.

Από την άλλη μεριά, είναι κατανοητό ότι εφόσον μπήκαν στο χορό οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και το μόρφωμα που ονομάστηκε τρόικα, θα έπρεπε ταυτόχρονα να εξευρεθούν και «μεσολαβητές», «διαπραγματευτές» και «ειδικοί» που όχι απλώς γνωρίζουν, αλλά και τους γνωρίζουν.

Μέχρι εδώ όλα μπορούν να γίνουν αποδεκτά. Ακόμη και η απαξίωση προς καθετί ελληνικό και η στροφή στους ξένους δεν μας ξενίζει. Άλλωστε, από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους έτσι μάθαμε να πράττουμε.

Όμως, στους καιρούς που αίτημα είναι η διαφάνεια και, προπαντός, η αλήθεια, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει πλήρη στοιχεία για τους προσληφθέντες καλοπληρωμένους συνεργάτες της, αλλά και να εξηγήσει αναλυτικά την κάθε παροχή υπηρεσίας την οποία προσφέρουν, δικαιολογώντας και το τελευταίο ευρώ που τους δίνουμε από τις τσέπες μας.

Θα ενδιέφερε, επίσης, να τεκμηριωθεί η προτίμηση σε ξένους οίκους και δικηγορικά γραφεία, έναντι αντίστοιχων δικών μας, ώστε να σταματήσει η οποιαδήποτε αμφισβήτηση των επιλογών της κυβέρνησης και να αρθεί κάθε λογής λανθάνουσα σκέψη.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επίκαιρα: 17/02/2011

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s