YΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΚΟ ΝΟΜΟ !

smoke

Θεριακλήδες και καταστηματάρχες βρήκαν κενά για να μπορούν να επιτρέπουν το τσιγάρο

Ήδη μέχρι στιγμής έχουν λάβει πανελλαδικώς άδεια λειτουργίας 20 λέσχες καπνιστών ,ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, προσφέροντας «καταφύγιο» στους αμετανόητους καπνιστές

«Παραθυράκια» του νέου αντικαπνιστικού νόμου αναζητούν και βρίσκουν καταστηματάρχες και «θεριακλήδες».Οι … υπέρμαχοι του καπνίσματος , οι οποίοι θέλουν να συνεχίσουν να βλέπουν τα τασάκια τους, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, έχουν ήδη εντοπίσει τα πρώτα κενά στα οποία θα …φυσάνε τον καπνό τους.

Επαγγελματικοί κλάδοι , όπως είναι το Συντονιστικό των ιδιοκτητών καφέ και εστιατορίων που καλεί σε …ανυπακοή απέναντι στον νόμο, έχουν απευθυνθεί σε έμπειρους νομικούς από τους οποίους έχουν ζητήσει να βρουν τα «νεκρά σημεία» του νόμου που θα τους επιτρέψει να επιτρέπουν το κάπνισμα στα μαγαζιά τους χωρίς να αντιμετωπίζουν οποιεσδήποτε κυρώσεις.

Καπνιστικές Λέσχες

Το πρώτο μάλιστα ορθάνοιχτο παραθυράκι του νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα είναι το γεγονός ότι το επιτρέπει σε ιδιωτικούς χώρους, δηλαδή τα σπίτια των καπνιστών. Κάποιοι είδαν σε αυτό μια φοβερή ευκαιρία και μετέτρεψαν τα καταστήματα τους σε λέσχες . Ήδη μέχρι στιγμής έχουν λάβει πανελλαδικώς άδεια λειτουργίας 20 λέσχες καπνιστών ,ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να πολλαπλασιαστούν, προσφέροντας «καταφύγιο» στους αμετανόητους καπνιστές. Η ιδέα προήλθε από το Εξωτερικό και συγκεκριμένα από το Λονδίνο , όπου οι ιδιοκτήτες προκειμένου να βρουν μια λύση σκέφτηκαν να δημιουργήσουν λέσχες καπνιστών. Πρακτικά ένα υφιστάμενο καφέ-μπαρ μπορεί να εμφανίζεται ότι παραχωρείται ή επινοικιάζεται σε ένα Σωματείο Καπνιστών, το οποίο θα το λειτουργεί ως ιδιωτικό χώρο του σπιτιού, αναφέρουν τα μέλη του Πανελληνίου Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης ΠΑΣΚΕΔΙ, προκειμένου τα μέλη της να διερευνήσουν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν μέσω αυτού του… τρικ. Μία ακόμα σκέψη που μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τους επιχειρηματίες είναι οι εξωτερικοί χώροι των μαγαζιών που έχουν στέγαστρα και πέργκολες. Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος επιτρέπει το κάπνισμα μόνο σε χώρους όπου δύο από τις τέσσερις πλευρές είναι ανοιχτές. Για τον λόγο αυτό ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Καταστημάτων Εστίασης & Διασκέδασης ετοιμάζεται να προσφύγει στο ΣτΕ κατά του νέου νόμου , όπως είχε κάνει και με τον νόμο του Αβραμόπουλου με στόχο να μπλοκάρει η εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου .Μία τέτοια πρωτότυπη ιδέα σκέφτηκε να εφαρμόσει σύμφωνα με πληροφορίες και ο Πάρης Κασιδόκωστας ο οποίος εκμεταλλευόμενος το κενό του νόμου περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να λανσάρει τον κινηματογράφο-λέσχη καπνιστών. Ο ίδιος έχει βρει ήδη την έκταση την οποία θα λειτουργήσει αυτή η λέσχη η οποία βρίσκεται στο Φάληρο.

Περίεργες ιδέες

Όμως η μάχη δεν σταματά εδώ. Κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν σκεφτεί ιδέες για να εκμεταλλευτούν τα κενά του νόμου έστω και αν αυτά είναι μικρά .Για παράδειγμα μία ιδέα την οποία εφάρμοσαν πρώτοι στη Γερμανία κάποιοι επιχειρηματίες είναι η λεγόμενη «τρύπα». Τι εννοούν με αυτό; Αρχικά όλοι όσοι είναι καπνίζοντες θα κάθονται όπου υπάρχει τραπέζι ή σταντ που θα βρίσκονται τοποθετημένα δίπλα στους τοίχους των μαγαζιών. Στους τοίχους λοιπόν όπου θα βρίσκονται τα τραπεζάκια θα αντιστοιχεί μία τρύπα στο κάθε τραπέζι η οποία θα βρίσκεται στον τοίχο. Καπνίζοντας οι καπνιστές και κρατώντας το χέρι με το τσιγάρο τους στην τρύπα , ουσιαστικά καπνίζουν εκτός του μαγαζιού. Συνεπώς κανείς δεν μπορεί να τους πει τίποτα και έτσι «ούτε γάτα ούτε ζημιά»! Μία ακόμα πρωτότυπη ιδέα η οποία είναι εμπνευσμένη από την Νέα Υόρκη είναι η λεγόμενη «θεατρική σκηνή»! Σε αυτήν την περίπτωση οι επιχειρηματίες ισχυρίζονται ότι στο μαγαζί τους ανεβαίνει μια θεατρική παράσταση όπου οι ρόλοι των πρωταγωνιστών απαιτούν να καπνίζουν τσιγάρο. Εάν πιάσουν λοιπόν κάποιον με τσιγάρο στο χέρι πολύ απλά τον «βαφτίζουν πρωταγωνιστή και πάλι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού η …παράσταση το απαιτεί…

Συμμαχία καπνιστών και επιχειρηματιών εστίασης

Και μπορεί οι επιχειρηματίες και οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων να αποφεύγουν να εκφράσουν επωνύμως τα επιχειρήματα τους -καθώς ακόμα η κατάσταση είναι ρευστή- όμως στα διάφορα sites ανταλλαγής απόψεων θεριακλήδες και ιδιοκτήτες παραθέτουν χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα τις απόψεις και τα επιχειρήματά τους.

«Έχουν δίκιο οι μη καπνιστές αλλά και οι καπνιστές δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας. Στην τελική, πρώτα στον καπνιστή καταφεύγει το κράτος για να μαζέψει τους φόρους και να αυξήσει τα έσοδά του. Από την άλλη μεριά, στις χώρες που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτά τα μέτρα οι συνθήκες ήταν τελείως διαφορετικές απ’ ό,τι στην Ελλάδα. Εδώ το ποσοστό του πληθυσμού που καπνίζει δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Ας μην φθάνουμε, λοιπόν, στα άκρα (ιερά εξέταση και κυνήγι μαγισσών). Οι λέσχες καπνιστών είναι μια καλή λύση και αφήνουν ικανοποιημένους και τους θεριακλήδες και τους… άκαπνους»!
«Έχεις άδεια καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος; Όχι!
Έχεις οποιουδήποτε είδους άδεια λειτουργίας από το δήμο σου; Όχι.
Μπορείς να απαγορέψεις την είσοδο σε όποιον δεν επιθυμείς; Ναι. Απαιτείται ένταλμα έρευνας για να εισέλθει η αστυνομία; Ναι. Μπορείς ή όχι να έχεις μόνιμα κλειδωμένη την πόρτα και να ανοίγεις σε όποιον επιθυμείς κατόπιν συνεννοήσεως; Ασφαλώς. Επομένως η λέσχη καπνιστών δεν αποτελεί δημόσιο χώρο, αλλά ιδιωτικό (όπως το σπίτι τους καθενός), γι’ αυτό και δεν σε αφορά ο αντικαπνιστικός νόμος».-Pt

1 comments on “YΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ «ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ» ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΚΟ ΝΟΜΟ !

Σχολιάστε