Η ατζέντα της G20 είναι πιο κρίσιμη και ανησυχητική από ποτέ

panagiotou_medium

«Είδα το μέλλον και δεν δουλεύει»

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

Η Ομάδα των Είκοσι αποτελείται από τα είκοσι κράτη με τις πιο μεγάλες προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Τα μέλη της αντιπροσωπεύουν, περίπου. το 85% παγκοσμίου εγχώριου ακαθάριστου προϊόντος, πάνω από το 75% του παγκοσμίου εμπορίου και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Μέλη της είναι 19 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ομάδα που σήμερα είναι γνωστή ως G20 γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες της ασιατικής οικονομικής κρίσης ως συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών Κεντρικών Τραπεζών, στην προσπάθεια να γίνουν κατανοητά τα βαθύτερα αίτια των χρηματοοικονομικών κρίσεων και να ληφθούν μέτρα αποφυγής τους.

Τα γεγονότα που ακολούθησαν έδειξαν πως η σύσταση και η πρώτη αυτή συνάντηση της G20 μάλλον δεν επέφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα αφού στη δεκαετία του 2000 ξέσπασε η μεγαλύτερη διεθνής οικονομική κρίση από το 1930.

Σήμερα, οι ηγέτες των χωρών της G20 συναντώνται στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου για δύο ημέρες, 15 και 16 Νοεμβρίου, θα συζητήσουν την τρομοκρατία, το προσφυγικό, την κλιματική αλλαγή και την ανάπτυξη. Δευτερεύοντα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στο μαύρο χρήμα και την ενίσχυση της δύναμης της ψήφου των αναδυόμενων κρατών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ατζέντα της G20 είναι η ποιο κρίσιμη και ανησυχητική από ποτέ καθώς κάθε ένα από τα κύρια θέματα συζήτησης αποτελεί και ένα διεθνές πρόβλημα πρωτόγνωρων διαστάσεων.

Διεθνής Τρομοκρατία
Αν και δε χρειαζόταν καμία υπενθύμιση για τις διαστάσεις του προβλήματος της τρομοκρατίας, η επίθεση στο Παρίσι επιβεβαίωσε όχι μόνο ότι αυτό έχει γιγαντωθεί αλλά και ότι λάβει διαστάσεις άτακτης πολεμικής σύρραξης.

Το G20 διεξάγεται στη σκιά της πολύνεκρης αυτής τρομοκρατικής επίθεσης και κατ’ εξαίρεση χωρίς την παρουσία του Γάλλου Προέδρου ο οποίος ακύρωσε τη συμμετοχή του προκειμένου να βρίσκεται στη χώρα του στις κρίσιμες στιγμές που βιώνει, έχοντας νωρίτερα κάνει λόγο για «πράξη πολέμου» η οποία των εξώθησε να κηρύξει τη Γαλλία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κλείνοντας τα σύνορα της για πρώτη φορά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με τη Γαλλία να έχει δεχτεί αλλεπάλληλες τρομοκρατικές επιθέσεις μέσα στο 2015, τη Ρωσία να βλέπει την ISIS πίσω από την πρόσφατη πτώση επιβατικού αεροπλάνου ρωσικών αερογραμμών στην Αίγυπτο ως αντίποινα στην εμπλοκή της στον πόλεμο στη Συρία και τους τζιχαντιστές να απειλούν με νέα χτυπήματα τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και το Λονδίνο, ο κυριότερο στόχος θα πρέπει να είναι ο διεθνής συντονισμός ενάντια στην ISIS και η αποτροπή τα όποια μέτρα ληφθούν να επιδεινώσουν το δεύτερο κρίσιμο θέμα της ατζέντας, το προσφυγικό.

Προσφυγικό
Η προσφυγική κρίση έχει λάβει δραματικές διαστάσεις και όπως φαίνεται θα βρίσκεται για αρκετά χρόνια ακόμη σε πλήρη εξέλιξη. Η G20 θα πρέπει να αναβαθμίσει το θέμα σε παγκόσμιο και να αναζητήσει μία λογική αντιμετώπισης του υπό αυτό το πρίσμα, χαράσσοντας μία νέα κοινωνική και οικονομική στρατηγική διεθνούς χαρακτήρα.

Κλιματική αλλαγή
Αν και πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι εκ φύσεως παγκόσμιο και αναγνωρίζεται, πλέον, ως εξαιρετικά επείγον, το γεγονός πως συνδέεται στενά με την παγκόσμια οικονομία σε μία φάση αδυναμίας της, καθυστερεί την υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεων και την προώθηση νέων. Το βασικό ζητούμενο είναι η G20 να επιδείξει αποφασιστικότητα στην υλοποίηση του θεματολογίου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το 2030 σχετικά με τη βιώσιμη ανάπτυξη, να δρομολογηθεί η σταδιακή κατάργηση επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα και η αύξηση αυτών στους τομείς της ανανεώσιμης ενέργειας και της ενεργειακής απόδοσης και το κυριότερο να ληφθούν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η οποιαδήποτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του προβλήματος εξ αιτίας των χαμηλών τιμών πετρελαίου, που απειλούν με εκτροχιασμό όλων των μέχρι τώρα οργανωμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η G20 θα πρέπει να προετοιμάσει το έδαφος ώστε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι να συναφθεί μια ουσιαστική συμφωνία.

Ανάπτυξη
Παρά το γεγονός ότι οικονομίες των G20 κρατών προσπαθούν από το 2008 να επανέλθουν σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μέσω της λήψης, σε πολλές περιπτώσεις, εκτάκτων νομισματικών και χρηματοοικονομικών μέτρων, αυτό έχει σταθεί ανέφικτο. Αντίθετα, η ανάπτυξη έχει παραμείνει σε ιστορικά χαμηλούς ρυθμούς με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μονιμοποίησης της χαμηλής ανάπτυξης.

Πέρα από αυτό, η όποια ανάπτυξη καταγράφεται έχει απολέσει σε σημαντικό βαθμό τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά και δεν έχει στοχεύσει στη μείωση της φτώχειας και της ανισότητας και στην ενίσχυση ολόκληρης της κοινωνίας και όχι μόνο των πιο ευνοημένων τμημάτων της.

Ο κυριότερος στόχος της G20 θα πρέπει να είναι η προσαρμογή των αναπτυξιακών στρατηγικών και των προγραμμάτων απασχόλησης της στη Νέα Κανονικότητα της χαμηλής και φτωχής ποιοτικά ανάπτυξης έτσι ώστε αυτή να μη διαιωνιστεί.

Ιδιαίτερα έμφαση πρέπει να δοθεί στην απασχόληση των νέων, στη φορολογική διαφάνεια με την αντιμετώπιση του επιζήμιου φορολογικού ανταγωνισμού και στην ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις, στο άνοιγμα του παγκόσμιου εμπορίου το οποίο αναπτύσσεται με ακόμη μικρότερους ρυθμούς από την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα, σε νέους τρόπους εντοπισμού και φορολόγησης του μαύρου χρήματος, στη δίκαιη κατανομή των φόρων, στην ενίσχυση και βελτίωση του επενδυτικού της προγράμματος και στη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η G20 θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να ηγηθεί της προσπάθειας επιστροφής σε υγιείς, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, της λήψης μέτρων απαραίτητων ώστε να αποτραπεί μία ακόμη κρίση και να προετοιμάσει το έδαφος για την υιοθέτηση πολιτικών προώθησης του ανοίγματος του διεθνούς εμπορίου ώστε να καταστεί εφικτή η λήψη πιο συγκεκριμένων μέτρων στην επικείμενη υπουργική διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Ναϊρόμπι.

Το κρισιμότερο όλων, θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι δε θα επαναληφθεί ότι και μετά την πρώτη διάσκεψη της, το 1999, όταν ο βασικότερος στόχος της, η αποφυγή μίας νέας χρηματοοικονομικής κρίσης, κατέληξε σε μία ιστορική αποτυχία.

Γιατί αυτή τη φορά τα κρίσιμα θέματα στην ατζέντα της G20 είναι τόσα σε αριθμό και σημασία που αν αποτύχει η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους το μέλλον πολύ δύσκολα θα «δουλέψει καλά».

Πάνος Παναγιώτου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s