«Αll or nothing «- Αυτή είναι η νέα τάση των αγορών . Κάθε μέρα μπές ή βγές , «όλα ή τίποτα» !!

Traders work on the floor of the New York Stock Exchange September 8, 2015. REUTERS/Brendan McDermid TPX IMAGES OF THE DAY

Αμερικανοί σχολιαστές έχουν αρχίσει να διακρίνουν μία τάση στις χρηματιστηριακές αγορές, που θέλει την κάθε ημερήσια συνεδρίαση να είναι «όλα ή τίποτα»: με άλλα λόγια, είτε όλα θα πηγαίνουν καλά, είτε όλα θα πηγαίνουν άσχημα.

Την Τρίτη, οι μετοχές βρέθηκαν στα ύψη, αυξημένες κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 2% σε όλους τους τομείς, με τον Dow Jones να καταγράφει τη δεύτερη καλύτερη ημερήσια επίδοσή του, ενισχυόμενος κατά 390 μονάδες. Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση της Παρασκευής (τη Δευτέρα τα αμερικανικά χρηματιστήρια ήταν κλειστά λόγω της λεγόμενης Labor Day), οι μετοχές δέχθηκαν«σφαλιάρα», με τον Dow να καταγράφει πτώση 270 μονάδων, καθώς οι τα αποθέματα πήρε χτύπησε, με τον Dow πτώση 270 μονάδες, καθώς οι αγορές έκλεισαν μία από τις χειρότερές τους εβδομάδες των τελευταίων ετών.

Ενώ λοιπόν πολλά έχουν γραφτεί για την «ακραία αστάθεια» που παρατηρείται στις χρηματαγορές, η αλήθεια μοιάζει να είναι αυτή: είτε όλα θα πηγαίνουν καλά είτε όλα θα πηγαίνουν άσχημα.

Σε πρόσφατα σημειώματα προς τους πελάτες της, η Bespoke έχει ορίσει τη συνεδρίαση τύπου «όλα ή τίποτα» (all or nothing) ως μία ημέρα κατά την οποία περισσότερες από 400 εκ των 500 μετοχών που περιλαμβάνονται στον S & P 500 καταγράψουν είτε πτώση είτε άνοδο. Με το 80% του δείκτη κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, το αποτέλεσμα για πολλούς επενδυτές είναι είτε «όλα καλά» είτε «όλα άσχημα».

Την Τρίτη, η Bespoke ανέφερε πως εννέα από τις 12 συνεδριάσεις μέχρι και το τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν τύπου «όλα ή τίποτα» – αστάθεια τέτοια που αντίστοιχό της έχει παρατηρηθεί μόνο μόνο κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και της πιο πρόσφατης διόρθωσης της χρηματιστηριακής αγοράς, το φθινόπωρο του 2011.

Μελετώντας προσεκτικότερα την κάθε συνεδρίαση, η Bespoke διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, η τελευταία ώρα πριν το κλείσιμο χαρκατηρίζεται σε μεγάλο βαθμό από μία κλιμάκωση δραστηριότητας που συνάδει με τις τάσεις της συγκεκριμένης ημέρας: είτε μία μαζική βιασύνη για αγορές τις ανοδικές ημέρες, είτε μία μαζική κούρσα πωλήσεων τις πτωτικές ημέρες.

Η τελευταί ώρα είναι δηλαδή μία υπερβολή της ίδιας της ημέρας.

Εφ΄ όσον η ημερήσια συμπεριφορά της χρηματιστηριακής αγοράς συνεχίζει να καθορίζεται εν πολλοίς από την αβεβαιότητα – είτε αυτή αφορά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, την Κίνα, είτε τη δομή της ίδιας της αγοράς – φαίνεται πως το μήνυμα των αγορών θα συνεχίσει να είναι ένα εκ των δύο: μπες ή βγες.

analitis.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s