Ελ – Εριάν: Το ΔΝΤ γίνεται πιο έξυπνο στην υπόθεση «Ελλάδα

 

 

Πιο έξυπνο γίνεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο γίνεται αναθεωρώντας την μέχρι τώρα στρατηγική του απέναντι στην Ελλάδα, αναφέρει σε άρθρο του στο πρακτορείο Bloomberg, o Aμερικανός αναλυτής Μοχάμεντ Ελ – Εριάν.

Σύμφωνα με τον επενδυτή, ο οποίος εκτελεί χρέη οικονομικού συμβούλου της Allianz, το ΔΝΤ είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στο νέο ελληνικό πρόγραμμα, αρκεί να τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως  αναπτυξιακό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, πρόοδος στην εφαρμογή των αλλαγών, επαρκή χρηματοδοτική κάλυψη και ελάφρυνση χρέους.

«Το ΔΝΤ έχει δίκιο να επιμένει σ’ αυτές τις τέσσερις προϋποθέσεις» επισημαίνει ο Αμερικανός, τονίζοντας ότι η αποτυχία των προηγούμενων προγραμμάτων συνίσταται στην απουσία αυτών των όρων.

Όπως παρατηρεί εν συνεχεία, η ενδεχόμενη απουσία του ΔΝΤ από το νέο πρόγραμμα εγείρει ανησυχία και προβληματισμό τόσο στην πλευρά των Ευρωπαίων όσο και της Ελλάδας.

Δίχως το Ταμείο, εξηγεί ο κ. Ελ – Εριάν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δύσκολα θα πειστούν να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό πρόγραμμα.

Παράλληλα, συμπληρώνει, δίχως το Ταμείο, ο κ. Τσίπρας δύσκολα θα καταφέρει να εφαρμόσει τις μη δημοφιλείς μεταρρυθμίσεις που οφείλει να υλοποιήσει.

«Στα προηγούμενα προγράμματα, το ΔΝΤ δέχθηκε πολιτικές πιέσεις ώστε να συμμετάσχει στην ελληνική διάσωση, παραβιάζοντας διπλά το καταστατικό του» υπενθυμίζει, «φωτογραφίζοντας» τα ζητήματα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους.

Αυτή τη φορά, το ΔΝΤ φαίνεται πως μαθαίνει από τα λάθη του και η στρατηγική του εδράζεται σε πιο ορθολογικούς πυλώνες, προσθέτει ο κ. Ελ – Εριάν.

Άλλωστε, καταλήγει, σχεδόν 14 χρόνια μετά το «ατύχημα» της Αργεντινής, κανένας στο ΔΝΤ δεν θέλει να βιώσει μία ανάλογη εμπειρία.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s