Tι κοινό έχει η Ελλάδα με το Σουδάν και τη Ζάμπια;

tsipras-3Το φάσμα της χρεοκοπίας είναι ορατό, καθώς η Ελλάδα τις επόμενες τρεις εβδομάδες θα κληθεί αποπληρώσει περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ του χρέους της, καθώς σε αυτά περιλαμβάνονται και τα T-bills.

Η Telegraph υπενθυμίζει πως δεν είναι πολύ συνηθισμένο μια χώρα του λεγόμενου προηγμένου κόσμου να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα δάνειά της. Η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα αυτής της κατηγορίας που θα ενταχθεί στον ατιμωτικό κατάλογο των ατιμωτικών παριών, έπειτα από 70 χρόνια παρουσίας του ΔΝΤ. Κράτη όπως το Σουδάν, η Ζάμπια, το Περού, το Κονγκό, η Σομαλία κ.α ανήκουν σε αυτή τη λίστα. Όμως, η συμπίεση των δημοσίων οικονομικών της χώρας δεν παρουσιάζει κανένα σημάδι ύφεσης. Το άρθρο υποσημειώνει ότι η φυγή κεφαλαίων επιταχύνθηκε την περασμένη εβδομάδα (64 εκατ. ευρώ) σύμφωνα με την JP Morgan, επιδεινώνοντας το πρόβλημα ρευστότητας, ενώ και τα φορολογικά έσοδα, από τον Ιανουάριο, έχουν καταρρεύσει. Ο Γιάνης Βαρουφάκης λέει σε όλους τους τόνους πως η δόση προς το ΔΝΤ θα αποπληρωθεί κανονικά, αλλά το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα ξεμένει γρήγορα από επιλογές. Βρίσκεται έξω από τις αγορές από το 2011 και επιπλέον η ΕΚΤ δεν επιτρέπει να ξεπεράσει το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ για την έκδοση χρεογράφων. Η άρνησή της, δε, είναι σταθερή και απαρασάλευτη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά. Στο μεταξύ, ακόμα και η έσχατη άντληση χρημάτων από έντονα γραμμάτια που εξέδωσε το ελληνικό κράτος, καλύφθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες και όχι από ξένους επενδυτές – για προφανείς λόγους. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν να λάβει η Ελλάδα τα κέρδη από τα ομόλογά της (1,9 δισεκατομμύρια ευρώ) που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα ταμεία της ΕΚΤ, αλλά και πάλι αντιμετωπίζει την άρνηση της Φρανκφούρτης. Κι ας είχε υποσχεθεί στην Αθήνα πως θα της τα έδινε, αν είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης.

Ο Ντιέγκο Ισκάρο της IHS Global υπερθεματίζει: «Ακόμη και αν η Ελλάδα μπορέσει να αποφύγει τη χρεοκοπία τώρα, πώς θα καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στον Ιούλιο και τον Αύγουστο όταν θα κληθεί να πληρώσει δόσεις που φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ; Τη στιγμή μάλιστα που δεν θα έχει περαιτέρω κεφάλαια στη διάθεσή της».

Από την πλευρά του το Bloomberg κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας πως το χάσμα του ελληνικού Προϋπολογισμού φτάνει για τον Μάρτιο στο επικίνδυνο ποσό των 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ – ένα ταμειακό έλλειμμα που δεν αμελητέο. Τον Ιανουάριο, δε, με την υστέρηση των φορολογικών εσόδων να είναι δεδομένη, άνοιξε μια «τρύπα» 217 εκατομμυρίων ευρώ, με αποτέλεσμα να έχουν εκτροχιαστεί όλοι οι στόχοι του προϋπολογισμού.

Όπως σημειώνει το άρθρο του αμερικανικού δικτύου: «Έχοντας χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η μόνη σανίδα σωτηρίας για την Ελλάδα είναι τα δάνεια έκτακτης ανάγκης που επεκτάθηκαν από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Η αποτυχία, όμως, να εξασφαλίσει μια συμφωνία που θα συνδυάζεται με εκταμίευση κεφαλαίων έχει πυροδοτήσει μια κρίση ρευστότητας που δημιουργεί αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα της χώρας, καθώς και τη βιωσιμότητά της ως προς την οικονομική ανάπτυξή της».

Θα πρέπει να σημειωθεί, πάντως, πως οι επενδυτές έχουν δείξει μέχρι τώρα εμπιστοσύνη και τάσσονται υπέρ της άποψης πως θα βρεθεί τελικά λύση. Εξ ου και τα ελληνικά ομόλογα δεν δέχονται πίεση, ενώ το ελληνικό Χρηματιστήριο δεν προσφέρει επικίνδυνα αρνητικά πρόσημα. Κι όμως, η κρίση ρευστότητας είναι πιο σημαντική, αυτή τη στιγμή, για την Ελλάδα.

Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται στο ελληνικό πακέτο διάσωσης σημείωναν στο Bloomberg πως η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα αποθεματικά της για να καταφέρει να αποπληρώσει τα χρέη της μέχρι το τέλος του μήνα, ενώ ένας άλλος αξιωματούχος δήλωνε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων των αποπληρωμών προς το ΔΝΤ, καλύπτονται με ασφάλεια μόνο για άλλες δύο εβδομάδες. Κανείς εξ αυτών δεν ήθελε να κατονομαστεί για προφανείς λόγους. Από τη μεριά του, αξιωματούχος του ελληνικού ΥΠΟΙΚ δεν θέλησε να τοποθετηθεί για το πότε θα τελειώσουν τα χρήματα.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση στρέφεται προς τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και των πανεπιστημίων, ενώ στα έντοκα γραμμάτια που εξέδωσε την Τετάρτη αναγκάστηκαν να μπουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές. «Η εσωτερική ανακύκλωση των αποθεμάτων, όμως, έτσι ώστε να καλυφθεί η έλλειψη ρευστότητας δεν είναι πάντα καλοήθης», αναφέρει το άρθρο. Κατά τον καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνο Τσακλόγλου: «Αν η ασφυξία προς την Ελλάδα παραταθεί, τότε αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Κάτι που ήδη διαφαίνεται από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους, μετά από εννέα μήνες ανάπτυξης, ενώ και οι καταθέσεις κάνουν μαζικά φτερά. Όλα αυτά δείχνουν πως το ρολόι χτυπάει για την Ελλάδα. Ο Τσίπρας ζητάει από τον Στουρνάρα να συμβάλει στην αποκατάσταση της ρευστότητας με όλα τα μέσα, η ΕΚΤ δεν επιτρέπει στην Ελλάδα να ξεπεράσει το όριο των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ στην έκδοση χρεογράφων και η άρνηση των θεσμών να εκταμιεύσουν μέρος της τελευταίας δόσης του προγράμματος κάνει τα πράγματα ακόμη πιο ασφυκτικά

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s