Η σιωπή του Draghi πριν το Eurogroup !!

του Γ. Αγγέλη

Σήμερα το απόγευμα ο Draghi όπως και η Lagarde θα είναι παρόντες στην έκτακτη σύνοδο του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Και ο λόγος είναι διπλός, πρέπει να καταλάβουν αν υπάρχει ενδεχόμενο, η Ελλάδα υπό την ασφυκτική πίεση της έλλειψης ρευστότητας κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο ή τους επόμενους μήνες, θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς αντί τα χρέη προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ…

Η επιλογή αυτή θα καθορίσει τις εξελίξεις όχι μόνο για την σχέση της Ελλάδας με την Ευρωζώνη αλλά και την επόμενη μέρα του ευρώ.

Και οι δύο, Draghi και Lagard τα τελευταία 24ωρα έχουν προτιμήσει για διαφορετικούς λόγους να σιωπήσουν.
Ιδιαίτερα ο Draghi έχει αφήσει στον Weidmann, τον πρόεδρο της Bundesbank, όλο τον χώρο για δηλώσεις που μοιάζουν σαν να είναι η ηχώ του Schaeuble.

Ο Γ. Βαρουφάκης έχει πολλές φορές τον τελευταίο καιρό δηλώσει ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις πληρωμές της προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ (γιατί μέχρι το 2020 οι πληρωμές χρέους αφορούν κατά βάση αυτούς), θέλοντας να διαβεβαιώσει ότι δεν θα θιγούν τα …ιερά και όσια της Ευρωζώνης και των διεθνών συμβάσεων.

Πράγματι δεν έχει υπάρξει χώρα από τις λεγόμενες ανεπτυγμένες που να έχει αθετήσει υποχρέωσή της στο ΔΝΤ πολύ περισσότερο στην «νεώτερη» σε ηλικία ΕΚΤ. Για την ακρίβεια δεν προβλέπεται καν στο καταστατικό των δύο Οργανισμών ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Draghi όμως με την επιλογή της διακοπής αποδοχής των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες – διαρκούντος του ελληνικού προγράμματος – στο τελευταίο ΔΣ της ΕΚΤ άνοιξε ένα τέτοιο «ενδεχόμενο» κλείνοντας εντελώς την στρόφιγγα της μίας εκ των δύο πηγών χρηματοδότησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στην πραγματικότητα αν η ΕΚΤ δεν αποδεσμεύσει τα 1,9 δισ. ευρω –όσο διαρκούν οι συζητήσεις με την Αθήνα – των «επιστροφών» από τα ελληνικά ομόλογα που έχει πληρωθεί, είναι μάλλον βέβαιο ότι θα υποχρεώσει τους κ.κ. Βαρουφάκη και Δραγασάκη να επιλέξουν το αν θα πληρώσουν μισθούς ή την επόμενη δόση που έχει λαμβάνειν το  ΔΝΤ… Και τότε οι δρόμοι μπορούν να πάρουν άλλη κατεύθυνση, εκείνη της μη επιστροφής.

Για τον λόγο αυτό η κατά γενική ομολογία αυστηρή και οριακά «νόμιμη» απόφαση του Draghi έχει φέρει τα πράγματα στην άκρη με προφανή στόχο την αύξηση της πίεσης για μία γρήγορη συμφωνία.

Αλλά όσα μεσολάβησαν έχουν δείξει ότι η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να έρθει τόσο γρήγορα και ίσως αποδειχθεί αισιόδοξο το σενάριο ενός αποτελέσματος μέχρι και την Δευτέρα 16/2.

Και τότε ο Draghi θα βρεθεί ο ίδιος παγιδευμένος στην απόφαση που πήρε για τα ελληνικά ομόλογα και την πρόσβαση στον ELA. Το δίλημμα τότε – την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου στο ΔΣ της ΕΚΤ – θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τον Draghi, την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωζώνη, γιατί εκείνη την ημέρα θα πρέπει να επιλέξει αν θα ανανεώσει το όριο χρηματοδότησης μέσω του ELA, ή θα κλείσει και την δεύτερη στρόφιγγα χρηματοδότησης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι αναλυτές στο Λονδίνο εξετάζουν ήδη τις συνέπειες από το ενδεχόμενο περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές ή την χρήση συμπληρωματικών νομισματικών εργαλείων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

O χρόνος στο μεταξύ τρέχει… Γι’ αυτό ο Draghi φαίνεται προς το παρόν να προτιμά την σιωπή περιμένοντας την σημερινή συνάντηση…

Άλλωστε οι πράξεις του μέχρι στιγμής έχουν καθορίσει τα όρια μέσα στα οποία αρχίζουν οι συζητήσεις που θα συνεχισθούν μέχρι και την Δευτέρα, πριν τα νέα διλήμματα και για τις δύο πλευρές μπουν στο τραπέζι των αποφάσεων.

Πηγή:www.capital.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s