Economist: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»!

«ΕΜΠΡΟΣ ΑΓΚΕΛΑ… ΦΤΙΑΞΕ ΜΟΥ ΤΗΝ ΜΕΡΑ»

Economist: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»!

Το παγκοσμίως διάσημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μύλου να κρατά ένα όπλο απειλώντας την… Αγκελα Μέρκελ έβαλε στο εξώφυλλό του ο Economist, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Παραπέμποντας στη διάσημη φράση του «βρώμικο» Χάρι Κάλαχαν, φέρεται να λέει: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα» ενώ, λίγο πιο κάτω, ο τίτλος: «Η ελληνική πρόκληση στη Γερμανία – και το ευρώ».

Στο κύριο άρθρο του περιοδικού το οποίο συνοδεύει το ομολογουμένως εντυπωσιακό εξώφυλλο διαβάζουμε: «Ήταν στην Ελλάδα που πριν από πέντε χρόνια ξεκίνησε η καταχθόνια ευρωκρίση. Επομένως είναι κλασικά ταιριαστό να είναι η Ελλάδα η χώρα από όπου θα ξεκινήσει η λύση – χάρη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου».

Economist: «Εμπρός Άνγκελα, φτιάξε μου τη μέρα»!
«Απαιτώντας ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους και υποσχόμενος μείωση των δημόσιων εξόδων, ο κ. Τσίπρας έχει βάλει στο τραπέζι την μεγαλύτερη ως τώρα πρόκληση για το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα – και, επομένως, για την Άνγκελα Μέρκελ, τη γερμανίδα καγκελάριο που έχει βάλει όλη την ήπειρο στο μονοπάτι της λιτότητας», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι ο καταλύτης για ένα καλύτερο μέλος του ευρώ, μπορεί όμως να οδηγήσει και στο εφιαλτικό Grexit σημειώνει το περιοδικό σε μια ανάλυση που δίνει τρία σενάρια από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη. Το διακύβευμα είναι μεγάλο. Παρά το γεγονός πως όλοι, συμπεριλαμβανομένου και του Έλληνα πρωθυπουργού, επιμένουν πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, πλανάται τώρα μια καθαρή απειλή εξόδου από την ευρωζώνη.

Αν και στο παρελθόν η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε απειλήσει με κάτι τέτοιο, σήμερα φαίνεται πως η ευρωζώνη είναι πιο έτοιμη να αντέξει μια τέτοια εξέλιξη, ενώ θα μπορούσε εύκολα να παρουσιαστεί σαν υπαιτιότητα των Ελλήνων.

Ναι σε απαλλαγή χρέους, όχι σε λιτότητα, όχι και σε εγκατάλειψη μεταρρυθμίσεων

Όλα θα μπορούσαν να αποβούν μοιραία σημειώνει το περιοδικό, που προβλέπει μια καλή, μια καταστροφική και μια λύση συμβιβασμού για το θέμα της Ελλάδας. «Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται πως οι πολιτικές λιτότητας της Μέρκελ ήταν εξαντλητικές, μπλόκαραν την οικονομία και ενέτειναν τον αποπληθωρισμό. Επίσης ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο πως το ελληνικό χρέος αυξήθηκε από 109% στο κολοσσιαίο 175% του ΑΕΠ τα τελευταία έξι χρόνια, παρά την αύξηση της φορολογίας και τις περικοπές δαπανών και είναι μη βιώσιμο. Η Ελλάδα πρέπει να μπει σε ένα πρόγραμμα απαλλαγής χρέους όπως ακριβώς ένα χρεοκοπημένο κράτος της Αφρικής.» σημειώνει το περιοδικό που όμως επικρίνει τις κινήσεις του νέου Έλληνα πρωθυπουργού στην «εγκατάλειψη των μεταρρυθμίσεων» όπως σημειώνει. «Τα σχέδιά του να επαναπροσλάβει 12.000 δημόσιους υπάλληλους, η εγκατάλειψη των ιδιωτικοποιήσεων και η μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αναιρέσει την με κόπους κτισμένη ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας».

Η πρόταση της εφημερίδας είναι να πείσουν τον Τσίπρα να «πετάξει τον τρελό σοσιαλισμό και να παραμείνει στις δομικές μεταρρυθμίσεις, με αντάλλαγμα περικοπή χρέους – είτε επεκτείνοντας την αποπληρωμή του, είτε – ακόμη καλύτερα – μειώνοντας την ονομαστική του αξία». Άλλωστε το περιοδικό τονίζει πως «ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις αριστερίστικες αιτιάσεις του, σπάζοντας τον κύκλο των προστατευμένων ολιγαρχών και αντιμετωπίζοντας τη διαφθορά» .

Ο εφιάλτης του Grexit

Το άλλο καταστροφικό σενάριο προβλέπει την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. «Οι πιο αισιόδοξοι έχουν δίκιο να υποστηρίζουν πως θα ήταν πολύ λιγότερο επίπονο σήμερα από το 2012, όμως θα παρέμενε επίπονο». Στην Ελλάδα θα οδηγούσε στην κατάρρευση των τραπεζών, ακόμη μεγαλύτερες απώλειες εισοδημάτων, ανεργία υψηλότερη από το σημερινό 25% και πιθανότητα έξοδο της χώρας και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι συνέπειες θα ήταν σκληρές. Θα προκαλούσε άμεσα αμφιβολίες για την Πορτογαλία, την Ισπανία, ίσως και την Ιταλία για το κατά πόσο θα έπρεπε να παραμείνουν στην ευρωζώνη. Άλλωστε η νέα προστασία του ευρώ, η τραπεζική ένωση και το πρόγραμμα ελάφρυνσης δεν έχουν ακόμη δοκιμαστεί.

H μέση λύση ενός προσωρινού συμβιβασμού

Το τρίτο σενάριο, ενός συμβιβασμού είναι και το πιο πιθανό, χωρίς όμως να μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Αν ο κ. Τσίπρας δεν πάρει την ελάφρυνση χρέους, θα έχει σημαντικό πρόβλημα στο εσωτερικό με τους Έλληνες ψηφοφόρους του. Αλλά ακόμη και αν σημειώσει πιο ευρύ συμβιβασμό, θα συναντήσει εμπόδια στα κοινοβούλια άλλων χωρών που θα πρέπει να συμφωνήσουν.

Το περιοδικό κλείνει με την πρόβλεψη πως η Ελλάδα θα πιέσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Με λίγη τύχη, αυτές οι αποφάσεις θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Μπορεί οι Έλληνες να ζουν στον απατηλό παράδεισο ότι ο Τσίπρας μπορεί να κάνει όσα λέει, αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της ισχυρογνωμοσύνης τους» γράφει το περιοδικό και τονίζει πως αν η Γερμανία επιμείνει να αντιτίθεται σε προσπάθειες ανάπτυξης, είναι δύσκολο να δει κανείς πως θα επιζήσει το ενιαίο νόμισμα και «ο μεγαλύτερος χαμένος θα είναι η ίδια η Γερμανία».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s