Αύριο ανοίγει τα χαρτιά του ο Ντράγκι

Με «μηχανική υποστήριξη» η ελληνική Οικονομία

Σήμερα οι αποφάσεις της Φρανκφούρτης για την προσφυγή των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών στον ELA – Αύριο ανοίγει τα χαρτιά του ο Ντράγκι

To συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται σήμερα να δώσει το «πράσινο φως» για την έγκριση του αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) περί υπαγωγής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας στον Έκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA), όποτε κι αν αυτό χρειαστεί.

Κάτι τέτοιο κρίνεται σαφώς απαραίτητο, καθώς σύντομα το Ελληνικό Κράτος θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων, λόγω σημαντικής στέρησης εσόδων.

Πονοκέφαλος η επίμονη εκροή καταθέσεων

Ήδη προβληματίζει έντονα η συνεχής απόσυρση των κεφαλαίων των μικροκαταθετών αλλά και πολλών επιχειρηματιών από τις ελληνικές τράπεζες –κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των διοικήσεών τους για το τι μέλλει να συμβεί στο διάστημα μέχρι να σταθεροποιηθεί η πολιτική κατάσταση και να αποκτήσει η χώρα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς, από τον περασμένο Δεκέμβριο αποσύρθηκαν περί τα 5 δισ. ευρώ, σ’ ένα σύνολο καταθετικού κφαλαίου ύψους περίπου 159 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι προ δύο μηνών το σύνολο των καταθέσεων ανερχόταν σε περίπου 164 δισ. ευρώ.

Βέβαια οι εκροές κατά την λήξη του 2014 οφείλονταν περισσότερο στην εξυπηρέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών ή στις καταναλωτικές ανάγκες λόγω των εορτών και όχι στον φόβο και την αβεβαιότητα που προκάλεσε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Αγωνία και για την απόφαση περί ποσοτικής χαλάρωσης

Ο δεύτερος «πονοκέφαλος» για την Ελλάδα έχει να κάνει με την επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ για την ποσοτική χαλάρωση (QE) μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων.

Πολλοί ελπίζουν ότι θα αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς την ενοποίηση του χρέους της ευρωζώνης, ωστόσο μένει όλοι να ακούσουμε τις δηλώσεις Ντράγκι προκειμένου να δοθούν απαντήσεις ως προς τη δομή της πράξης. Και αυτό γιατί, υπό την πίεση του Βερολίνου, δεν αποκλείεται το ρίσκο για κάθε κρατικό χρέος να επιμεριστεί στις Εθνικές Κεντρικές Τράπεζες. Σύμφωνα με αναλυτές, αν τελικά υλοποιηθεί το δεύτερο σενάριο, αποδυναμώνεται ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει το πρόγραμμα στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς στέλνει «λάθος» μηνύματα.

Στην περίπτωση της χώρας μας, η πολυσύνθετη πολιτική και οικονομική συγκυρία, που -μεταξύ άλλων- οδήγησε στην αναβολή της διαδικασίας αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής από την τρόικα, δημιουργεί τώρα ακόμη περισσότερες ανησυχίες, ιδίως λόγω της δήλωσης Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου παρά μόνον εάν η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Υπό άλλες συνθήκες, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, την στιγμή που το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα «χέρια» άλλων κρατών και της ΕΚΤ, ενώ ένα μικρότερο κομμάτι κατέχουν διάφορα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται σε «μνημονιακή» κατάσταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τρέχοντος έτους, αλλά αύριο ο κ. Ντράγκι θα περιοριστεί σε δηλώσει και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα επιχειρηθεί η περί ου ο λόγος αγορά των ομολόγων. Επομένως όλα θα κριθούν από την στάση που θα τηρήσει η επικείμενη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, αν και αξιωματούχοι των Βρυξελλών και παράγοντες της Αγοράς συμφωνούν στο ότι δύσκολα κάποιος θα αναλάμβανε το ρίσκο εξαίρεσης της χώρας μας από την αγορά ομολόγων εκ μέρους της ΕΚΤ.

Για το θέμα πήρε θέση και ο Γκίκας Χαρδούβελης [βλ. σχετικά: Χαρδούβελης: Αναγκαία η δόση των 7,2 δις.]. «Υπάρχει η προειδοποίηση της ΕΚΤ για μη χρήση του προγράμματος της ποσοτικής χαλάρωσης, αν η χώρα πάψει να βρίσκεται σε πρόγραμμα. Σήμερα όμως βρίσκεται σε πρόγραμμα», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο κίνδυνος ωστόσο να μην περιληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα QE του Ντράγκι (όπως έγραψε το Σαββατοκύριακο το Spiegel) αποτέλεσε ήδη αντικείμενο έντονης πολιτικής διαμάχης. Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να εγκαλέσει τον πρωθυπουργό με τον Γιάννη Βαρουφάκη να θεωρεί το σενάριο ως πιθανό, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε χθες ότι βρίσκεται σε επαφές με Ευρωπαίους παράγοντες και τον Μάριο Ντράγκι, δεδομένου ότι «είναι πολύ σημαντική αυτή η συνεδρίαση της ΕΚΤ».

Σε άμεση συγκρότηση κυβέρνησης ελπίζουν οι τραπεζίτες

Οι διοικήσεις των τραπεζών επισημαίνουν ότι το πρώτο απαραίτητο και αναγκαίο βήμα είναι ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης και το δεύτερο η γρήγορη συμφωνία με την τρόικα.

«Όσο εμείς θα διαπραγματευόμαστε η ΕΚΤ θα αγοράσει τα πρώτα ομόλογα κρατών, πράξη που θα οδηγήσει σε πτώση των spreads στα ομόλογα της ευρωζώνης και θα στείλει το μήνυμα της πραγματικής οικονομικής ενοποίησης. Άρα, το περιβάλλον στην ευρωζώνη θα γίνει πιο φιλικό και ελκυστικό στους διεθνείς επενδυτές, καθώς το ζήτημα του χρέους της ζώνης του ευρώ θα φανεί ότι αντιμετωπίζεται σταδιακά με τον σωστό τρόπο», αναφέρουν στο Euro2day.gr και προσθέτουν: «Είναι άδικο μετά από έξι χρόνια ύφεσης και λιτότητας να χάσει η ελληνική οικονομία την αναπτυξιακή προοπτική της ευρωζώνης».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s