Πιθανή μία συμφωνία νέας ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας

fitch.si

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε «αρνητικές» από «σταθερές» διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας στο «Β».

Η αναθεώρηση του outlook αποδίδεται από τη Fitch στην παρούσα πολιτική αβεβαιότητα λόγω της οποίας «η όποια επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ενδέχεται να καθυστερήσει για κάποιους μήνες».

Ο οίκος αξιολόγησης εξακολουθεί να θεωρεί πιθανή μια συμφωνία μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας «καθώς υπάρχει ισχυρό κίνητρο συμφωνίας και από τις δύο πλευρές».

Αυτό, όπως σημειώνει, ισχύει και στην περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. «Εντούτοις, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των πολιτικών προτάσεων και από τις δύο πλευρές, με συνέπεια οι διαπραγματεύσεις καθίστανται περίπλοκες και να υπόκεινται σε κινδύνους».

Οι πρόωρες εκλογές στις 25 Ιανουαρίου έχουν κάνει πιο αβέβαιη την κατεύθυνση των πολιτικών πραγμάτων στη χώρα. Το παρατεταμένο πολιτικό αδιέξοδο μέχρι το καλοκαίρι δεν είναι στις εκτιμήσεις της Fitch, αλλά -όπως σημειώνει- εάν συνέβαινε θα αύξανε τον κίνδυνο των χρηματοδοτικών προβλημάτων και θα έφερνε ύφεση.

Παρατηρείται επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μετριάσει την πολιτική του στάση από το 2012. Πλέον υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρωζώνη και έχει δεσμευτεί να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού και να τιμήσει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς τους πιστωτές. Ωστόσο, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πιθανότατα θα «παγώσει», ενώ δεν αποκλείονται αυξήσεις μισθών στον δημόσιο τομέα.

Ένας νέος γύρος γενικών εκλογών το 2015 δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν αποτελεί βασικό σενάριο για τη Fitch. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επιδεινώσουν τις τριβές μεταξύ και εντός των ελληνικών πολιτικών κομμάτων και θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση ενός αδύναμου κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε ένα δυσμενές σενάριο, η παρατεταμένη πολιτική αναταραχή, σε συνδυασμό με την έλλειψη χρηματοδότησης, θα προκαλούσε σοβαρούς τριγμούς στις ταμειακές ροές από το καλοκαίρι. Οι αυστηρότεροι όροι ρευστότητας στην οικονομία θα έθετε σε κίνδυνο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, στα θετικά της πορείας της ελληνικής οικονομίας, η Fitch κατατάσσει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού του 2014, η οποία επιβεβαιώνει την αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή τα τελευταία χρόνια.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s