Γερμανικά ΜΜΕ: «Θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα;»

ellada-krisi-oikonomia-euro-eurozoni-thumb-large

Oι αναφορές του γερμανικού τύπου εστιάζουν όλο και περισσότερο στην απόφαση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να επισπεύσει την προεδρική εκλογή, καθώς πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν δεδομένες τις πρόωρες εκλογές.

Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα οδηγείται όχι μόνον σε προεδρικές αλλά και σε βουλευτικές εκλογές οι οποίες προκαλούν ανησυχία σε όλους εκείνους που είχαν συνηθίσει στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο συνασπισμός του είναι προβλέψιμοι. Εκλογές σημαίνουν καταρχήν αβεβαιότητα, όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά και για τα προγράμματα βοήθειας και το ευρώ. Ξεκινά ένας νέος φαύλος κύκλος; Εν μέρει το δίλημμα οφείλεται στον ίδιο τον Σαμαρά. (…) Η τρόικα έχει σοβαρούς λόγους να μην παίξει το παιχνίδι αυτό, ο προϋπολογισμός στην Αθήνα παρουσιάζει προβλήματα. Εάν ο υποψήφιός του χάσει την προεδρική εκλογή, τότε θα γίνουν εκλογές εντός τεσσάρων εβδομάδων. Οι δημοσκοπήσεις δεν ευνοούν τον Σαμαρά. (…) Η Ελλάδα πρέπει να λύσει και όχι να κουκουλώσει τα προβλήματά της. Αυτό ισχύει για κάθε κυβέρνηση, είτε αυτή καθοδηγείται από τον Σαμαρά είτε από κάποιον άλλο».

Η Frankfurter Rundschau γράφει «Θα επιστρέψει η πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα; Ή θα επιστρέψει στην κρίση και θα πρέπει ενδεχομένως να εγκαταλείψουν οι Έλληνες το ευρώ; Αυτά είναι τα ερωτήματα που συνδέονται με την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας που πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι καλό που ο πρωθυπουργός Σαμαράς αποφάσισε να επισπεύσει την προεδρική εκλογή που κανονικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Με τον τρόπο αυτό γλιτώνει τη χώρα του αλλά και τους εταίρους, τη βοήθεια των οποίων συνεχίζει να χρειάζεται, από εβδομάδες μιας επώδυνης πολιτικής αβεβαιότητας. Σε περίπτωση βέβαια που αποτύχει η προεδρική εκλογή, ελλοχεύει ο κίνδυνος πολιτικών αναταραχών: διάλυση του κοινοβουλίου και πρόωρες εκλογές. Πιθανότερος νικητής θεωρείται ο ακροαριστερός ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Όπως έχει πει ο ίδιος, προτίθεται να ‘σκίσει’ τα μνημόνια, να επαναφέρει μισθούς και συντάξεις στα επίπεδα προ κρίσης και να αποσύρει τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Εάν ο Τσίπρας υλοποιήσει το πρόγραμμά του, θα βγάλει τη χώρα του από το ευρώ. (…)

Η Berliner Zeitung τονίζει ότι «το ερώτημα που απασχολεί περισσότερο τους Έλληνες είναι γιατί ο Σαμαράς αποφάσισε την επίσπευση της προεδρικής εκλογής που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο αφού διακυβεύεται η επιβίωση της κυβέρνησής του».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «Βουλευτές της συμπολίτευσης είχαν απειλήσει ήδη ότι θα καταψηφίσουν ενδεχόμενο νέο πακέτο περικοπών. Οι πολυπράγμονες Σαμαράς και Βενιζέλος τους απήλλαξαν τώρα από το βάρος αυτό. Ενδεχόμενη αποτυχία της προεδρικής εκλογής μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και αυτό φαίνεται ότι θα γίνει».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s