La Tribune: «Η αισιοδοξία του Σαμαρά για ανάπτυξη είναι προεκλογική γιατί το χρέος είναι φαραωνικό»

 

Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού, η γαλλική εφημερίδα «La Tribune» αναρωτιέται κατά πόσον έχει βάση η αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι προβλέψεις απέχουν κατά πολύ από το να επιτευχθεί ο στόχος στα τέλη της επόμενης χρονιάς. Ο δημοσιογράφος Ρομαρίκ Γκοντάν, που υπογράφει και το άρθρο, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση Σαμαρά είναι σε κίνδυνο» και υπογραμμίζει την επιμονή της να θέλει να δείξει καλές επιδόσεις στην οικονομία.

Οπως επισημαίνει ο Γκοντάν στη «Tribune», στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας έχει συμβάλει κυρίως, αν όχι αποκλειστικά, ο τουρισμός, που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 17% του ΑΕΠ.

«Η Ελλάδα, φθηνότερη πλέον εξ αιτίας της μείωσης των μισθών, ωφέλησε τον τομέα αυτόν» επισημαίνει ο δημοσιογράφος και σχολιάζει πως «αν υπάρχει όντως αυτή η ανάπτυξη το 2014, τότε οφείλει πολλά στην τουριστική περίοδο».

«Ομως η μοίρα της Ελλάδας είναι να γίνει ο φτηνός προορισμός διακοπών για τους τουρίστες από τη βόρεια Ευρώπη;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος της «Tribune».

Επιπλέον, τονίζει ότι «οι υπόλοιποι τομείς της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν βαθύ πρόβλημα. Παρά την ελάχιστη μείωση της ανεργίας, το ποσοστό των ανέργων παραμένει πολύ υψηλό στο 26,6%. Αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ αρνητικό για την εγχώρια ζήτηση και κατανάλωση. Οι μισθοί ήταν σε πτώση και το 2014, αν και με πολύ πιο μέτριο ρυθμό (από ό,τι παλαιότερα). Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τρίτου τριμήνου του 2014, είναι χαμηλότεροι κατά 20% σε σχέση με το 2010… Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η κατανάλωση είναι το αδύναμο σημείο της ελληνικής οικονομίας».

«Μέσα σε αυτό το κλίμα κατάθλιψης» επισημαίνει ο Γκοντάν τονίζει ότι «είναι πολύ πιθανό να μην επιτευχθεί ο αποπληθωρισμός των τιμών». Μάλιστα για να ενισχύσει το επιχείρημά του παραθέτει και μια σειρά από δείκτες, αναφέροντας ότι «από τον Μάρτιο του 2013, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών -καταναλωτή είναι αρνητικός».

Στο ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι οι τιμές των καταναλωτικών αγαθών δεν έχουν προσαρμοστεί στα επίπεδα των τιμών και της κρίσης. Παράλληλα, τονίζεται ότι η αργή αναπροσαρμογή των τιμών έχει επηρεάσει και τους επιχειρηματίες, καθώς αν και μειώθηκαν οι μισθοί των εργαζομένων τους, ωστόσο δεν έχουν μειωθεί και οι πρώτες ύλες που προμηθεύονται. Αποτέλεσμα είναι να μειώνεται η ελληνική παραγωγή και η βιομηχανία.

Ετσι, με τους παραγωγικούς δείκτες να είναι σε πτώση, «μαζεύονται πολλά σύννεφα πάνω από την Ελλάδα». Και σε αυτό το σημείο ο γάλλος αναλυτής τονίζει ότι «ο κυβερνητικός συνασπισμός γίνεται ολοένα και πιο εύθραυστος» και πως «οι πρόωρες εκλογές μοιάζουν να είναι αναπόφευκτες, δεδομένης και της ανάγκης για πλειοψηφία των δύο τρίτων από τη σημερινή Βουλή για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Ωστόσο» επισημαίνει, «αυτές οι εκλογές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ένα πολιτικό αδιέξοδο», καθώς η Ελλάδα και μετά το πέρας των εκλογών, «θα παραμείνει κάτω από την απειλή μιας Τρόικα η οποία δεν είναι ποτέ ικανοποιημένη από τα μέτρα που λαμβάνονται και που επιθυμεί συνεχώς κι άλλες μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον τομέα των συντάξεων».

Ετσι, καταλήγει, ο Γκοντάν «η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει με τις συνέπειες της λιτότητας. Οι επιπτώσεις της στην κοινωνία θα γίνουν περισσότερο αισθητές. Η οικονομία παραμένει εύθραυστη, αδύναμη και χωρίς σχέδιο. Το φαραωνικό χρέος συνεχίζει να βαραίνει τον προϋπολογισμό. Εν τέλει, το πολιτικό σύστημα είναι κατακερματισμένο και διχασμένο. Η αισιοδοξία της κυβέρνησης Σαμαρά είναι αναμφίβολα αισιοδοξία προεκλογικής εκστρατείας, αλλά ταυτόχρονα αρκετά παράλογη».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s