Νουί προς τραπεζίτες: Βρείτε λεφτά ή πουληθείτε

Το lobbying των Ελλήνων τραπεζιτών σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και οι φόβοι από τα stress tests

Νουί προς τραπεζίτες: Βρείτε λεφτά ή πουληθείτε

 Διευρύνεται το τραπεζικό μέτωπο στην Ελλάδα και την Ευρώπη καθώς οι ομάδες πίεσης των τραπεζιτών ολοκληρώνουν τον πρώτο κύκλο επαφών-πιέσεων με αξιωματούχους των Βρυξελλών και της ΕΚΤ με αντικείμενο τα επερχόμενα stress tests της ΕΚΤ/SSM. Η επικεφαλής της SSM Ντανιέλ Νουί έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι στόχος είναι να κοπούν αρκετές τράπεζες ώστε να πιστοποιηθεί η αξιοπιστία των μηχανισμών, θέση που έχει υιοθετήσει και ο Μάριο Ντράγκι.

Η προοπτική όμως ανάδειξης των τεράστιων κεφαλαιακών προβλημάτων σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι ενοχλεί τους τραπεζίτες, ιδιαίτερα τους Έλληνες και τους Γερμανούς. Το lobbying των τραπεζιτών μέσω θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων φαίνεται να αποδίδει κάποιος πρώιμους καρπούς, καθώς διαρρέεται ότι η DGCOMP διατυπώνει διαφορετικές απόψεις με την ΕΚΤ.

Μια μικρή ομάδα υπουργών Οικονομικών, της οποίας εφάπτεται και ο Γκίκας Χαρδούβελης, πιέζει για μια πιο διασταλτική ερμηνεία των αποτελεσμάτων και για την υιοθέτηση των capital action plans ως λύσης στα προβλήματα που ανακύπτουν. Στόχος είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος σε όσες τράπεζες αποτύχουν στα stress tests και να μην εξαναγκαστούν να ζητήσουν το σύνολο των κεφαλαίων που θα χρειαστούν από τις αγορές.

Το επιχείρημα που διατυπώνει μεταξύ άλλων και ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι ότι αν οι τράπεζες οδηγηθούν σε μαζικές αυξήσεις κεφαλαίου τότε τα κόστη δανεισμού θα εκτοξευθούν, οι αγορές θα κλείσουν και χώρες που ισορροπούν στο μεταίχμιο, όπως η Ελλάδα, θα βρεθούν πάλι στο περιθώριο των αγορών.

Έτσι σύμφωνα με τους «αδυνάμους» θα ανοίξει η κερκόπορτα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, που θα έχει σαν αποτέλεσμα νέες απώλειες κεφαλαίων για το ΤΧΣ και κατ επέκταση πρόβλημα στο χρέος.

Τα επιχειρήματα αυτά προσκρούουν όμως στη διακηρυγμένη πρόθεση της ΕΚΤ να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, αναγκάζοντας τους τραπεζίτες να «σοβαρευτούν» να περιορίσουν το ρίσκο και τις εξωτραπεζικές εργασίες και να θέσει όρια και κανόνες στη λειτουργία των τραπεζών. Παράλληλα στόχος του Μάριο Ντράγκι είναι να διαχωρίσει τον τραπεζικό από τον επενδυτικό τομέα και τις high risk επενδύσεις βοηθώντας στη σταθεροποίηση της οικονομίας και στην καλύτερη διαχείριση της ρευστότητας στο σύστημα.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s