Πολιτική κρίση στην Γαλλία

Σε σύγχυση ο Ολάντ, αλλάζει κυβερνήσεις σαν τα πουκάμισα

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Βαλ πέντε μήνες μετά την αποπομπή Ερό. Αύριο θα ανακοινωθεί το νέο υπουργικό συμβούλιο, υπό το νέο πρωθυπουργό

Σε σύγχυση ο Ολάντ, αλλάζει κυβερνήσεις σαν τα πουκάμισα

Στα πρόφυρα πολιτικής κρίσης βρίσκεται για ακόμη μια φορά η Γαλλία καθώς ο Φρνσουά Ολάντ ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βαλ, την οποία είχε ο ίδιος ορίσει πριν από πέντε μήνες, μετά από αντίστοιχη κρίση και αποπομπή του πρωθυπουργού ζαν Μαρκ Ερό. Αν και το γαλλικό πολιτικό σύστημα συγκεντρώνει όλε τις εξουσίες στον πρόεδρο και ο πρωθυπουργός έχει απλά συντοιστικό ρόλο, η παραίτηση κυβέρνησης για δεύτερη φορά μέσα σε διάτημα πέντε μηνών είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί και της αδυναμίας της χώρας να διαμορφώσει ενιαία πολιτική που θα οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση. Εκτός αυτού η Γαλλία δεν κατάφερε να παίξει το ρόλο της στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγκαζόμενη να ακολουθήσει τη Γερμανία και να αποδεχθεί τη συνέχιση της σκληρής πολιτικής λιτότητας η οποία πλήττει την κατανάλωση στη χώρα. Ιδιαίτερα επιβλαβείς για τα συμφέροντα της Γαλλίας είναι και οι επιπτώσεις της σύγκρουσης με τη Ρωσία τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ενώ δεν φαίνεται να υπάρχει αναπλήρωση από Ευρωπαϊκά κονδύλια και νέες αγορές. 

Τοι σύνολο των παραγόντων αυτών καθώς και η συνεχοζόμενη οικονομική δυσπραγία, τα βαριά πρόστιμα που πέβαλαν στις γαλλικές τράπεζες οι αμερικανικές αρχές και η αποδυνάμωση του διεθνούς ρόλου της χώρας έχουν πλήξει καίρια τη δημοτικότητα του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ. 

Υπ αυτό το πρίσμα ο εξαναγκασμός σε παραίτηση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Βαλ και η νέα εντολή σχηματισμού υπουργικού συμβουλίου στον ίδιο πρωθυπουργούν αποκαλύπτουν τον πανικό κια τη σύγχυση στην οποία έχουν επέλθει στα Ιλίσια Πεδία, αδυνατώντας να ανακόψουν τη φθίσουσα τροχιά στην οποία βρίσκεται η γαλλική οικονομία και την αποδυνάμωση της θέσης της χώρας στα διεθνή φόρα. Ο Ολάντ, όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, επιχειρεί να στείλει και μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο ότι θα σκληρύνει τη στάση του και θα ζητήσει μεγαλύτερη παρεμβατικότητα, περισσότερα πόστα για τη χώρα του στη νέα Κομισιόν και επαναχάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Η οικονομική του πολιτική, η οποία επικεντρώνεται στη μείωση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τις επιχειρήσεις, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και την έξοδο της γαλλικής οικονομίας από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει, έχει αποξενώσει πολλούς αριστερούς βουλευτές.  Η παραίτηση του Βαλ δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αφού το τελευταίο διάστημα η ενδοκυβερνητικοί τριγμοί ήταν έντονοι, ενώ δεχόταν πυρά από τους υπουργούς της κυβέρνησης. Το τέλος του Βαλ από την πρωθυπουργία της χώρας έφεραν οι δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, οι οποίοι είναι ενάντια στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η χώρα. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στη Le Monde, ο υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ είχε καταφερθεί εναντίον της οικονομικής πολιτικής που έχουν επιλέξει ο πρώην-πλέον-πρωθυπουργός και ο πρόεδρος Ολάντ. 

Όπως είχε αναφέρει, τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζουν η Γαλλία και οι Ευρωπαίοι εταίροι της στραγγαλίζουν την ανάπτυξη. Και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξάλλου τάχθηκε υπέρ μιας πιο μετριασμένης προσπάθειας για την μείωση του ελλείμματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να «παγιδευτεί σε έναν κύκλο ασθενικής ανάπτυξης ή ύφεσης». Και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν τάχθηκε υπέρ μίας πιο προσπάθειας για την μείωση του ελλείμματος, προειδοποιώντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να «παγιδευτεί σε έναν κύκλο ασθενικής ανάπτυξης ή ύφεσης».

Ο υπουργός Παιδείας Μπενουά Αμόν συντάχθηκε με τον Αρνό Μοντεμπούρ, επικρίνοντας την πολιτική λιτότητας που ασκεί η κυβέρνηση και καλώντας τη Γαλλία να υψώσει το ανάστημά της έναντι της εμμονής της Γερμανίας στη δημοσιονομική πειθαρχία, επιλέγοντας αντιθέτως πολιτικές που θα τονώσουν την κατανάλωση των νοικοκυριών.

«Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της πολιτικής που βασίζεται στην τόνωση της προσφοράς, η οποία ακολουθείται τα τελευταία δύο χρόνια, χρειάζεται να αναζωογονήσουμε τη ζήτηση. Δεν μπορείς να πουλήσεις τίποτε στους Γάλλους, αν δεν έχουν αρκετό εισόδημα», δήλωσε ο Αμόν. «Η κυρία Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να είναι αυτή που καθορίζει την πορεία της Ευρώπης», πρόσθεσε.

 Ο Βαλ ήταν από τους πιο δημοφιλείς υπουργούς. Διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στον ανασχηματισμό του Μαρτίου, μετά την ήττα των Σοσιαλιστών στις τοπικές εκλογές και από τότε οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημοτικότητά του έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό το μήνα μειώθηκε στο 36%.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s