Παγκόσμιος συναγερμός για τον Έμπολα

Η μεγάλη διασπορά του φονικού ιού Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής ξεπερνάει τις προσπάθειες των Αρχών να την περιορίσουν και για αυτόν τον λόγο Αφρικανοί ηγέτες συμφώνησαν να λάβουν πολύ αυστηρά μέτρα.

Πρόκειται για το χειρότερο ξέσπασμα του Έμπολα στη 40χρονη ιστορία του, τόσο σε αριθμό θανάτων όσο και στο εύρος των γεωγραφικών περιοχών που επηρεάζει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα χρειαστούν από 3 έως 6 μήνες προκειμένου να σταματήσει η επιδημία, ενώ δεν υπάρχει αντίδοτο ή αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπισή του.

«Το ξέσπασμα του ιού κινείται πολύ πιο γρήγορα από τις προσπάθειές μας να τον ελέγξουμε» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Μάργκαρετ Τσαν, απευθυνόμενη προς τους πρωθυπουργούς της Γουινέας, της Λιβερίας, της Σιέρα Λεόνε και της Ακτής Ελεφαντοστού. Προειδοποίησε δε ότι «ενδεχόμενη αποτυχία να συγκρατηθεί η επιδημία θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, σε όρους θνησιμότητας και οικονομίας».

Αστυνομικά μέτρα στη Λιβερία για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού

Αστυνομικά μέτρα στη Λιβερία για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού


Ύστερα από αυτή την υπόδειξη, οι πρωθυπουργοί των χωρών της δυτικής Αφρικής αποφάσισαν να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να απομονωθούν οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν τα πιο πολλά κρούσματα, όπου απαγορεύονται πλέον όλες οι μεταφορές, ενώ έκτακτα μέτρα έχουν ληφθεί και στα αεροδρόμια των χωρών τους. Για την αντιμετώπιση της κρίσης θα διαθέσουν έκτακτο κονδύλι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την πρόσληψη γιατρών στις περιοχές που πλήττονται.

Η πρώτη εμφάνιση του Έμπολα συνέβη το 1976 στην κεντρική Αφρική, με τα θύματα τότε να είναι σαφώς λιγότερα

Η πρώτη εμφάνιση του Έμπολα συνέβη το 1976 στην κεντρική Αφρική, με τα θύματα τότε να είναι σαφώς λιγότερα

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, τουλάχιστον 1.323 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον ιό, εκ των οποίων οι 729 έχουν αποβιώσει. Οι 60 ήταν εργαζόμενοι στην Υγεία.

Οι άνθρωποι που προσβάλλονται από τον ιό έχουν μόλις 40% πιθανότητα να επιβιώσουν και 10% αν δεν λάβουν έγκαιρη υγειονομική περίθαλψη. Αεροπορικές εταιρείες ήδη ακυρώνουν τις πτήσεις τους προς τα αεροδρόμια χωρών της δυτικής Αφρικής.

Το χειρότερο ξέσπασμα του ιού στην ιστορία είναι το φετινό

Το χειρότερο ξέσπασμα του ιού στην ιστορία είναι το φετινό

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ αναμένεται να παραλάβουν δύο πολίτες τους οι οποίοι προσβλήθηκαν από τον Έμπολα, καθώς εργάζονταν ως γιατροί στις συγκεκριμένες περιοχές, και θα τους παράσχουν υγειονομική βοήθεια στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Emory, ένα από τα τέσσερα της χώρας στα οποία υπάρχει ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός για τον συγκεκριμένο ιό. Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό και πατούν σε αμερικάνικο έδαφος.

Στις πληγείσες αφρικανικές περιοχές, πάντως, οι διεθνείς ιατρικοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται εκεί ζήτησαν από το προσωπικό τους να αποχωρήσει, καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι τεράστιος.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί τις εξελίξεις – χαμηλός ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Το ΚΕΕΛΠΝΟ παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και από τον Απρίλιο 2014, μετά τις πρώτες επίσημες ανακοινώσεις για την επιδημία, έχει ενημερώσει τόσο τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για τον χειρισμό ύποπτων περιστατικών αιμορραγικού πυρετού όσο και τους ταξιδιώτες για τις εξελίξεις και τις απαραίτητες προφυλάξεις. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή συνεργασία με το Εργαστήριο Αναφοράς Αιμορραγικών Πυρετών και Αρμποϊών του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή ετοιμότητα της χώρας.

Διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος από τη συγκεκριμένη επιδημία αιμορραγικού πυρετού Έμπολα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, είναι πολύ χαμηλός.

Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s