Ανεξέλεγκτη η προβολή των υπηρεσιών των «καρτών υγείας» καταγγέλει ο Β. Κικίλιας

Κικίλιας Βασίλης

Δικαίωση της «Κ» για τα όσα έφερε στο φως της δημοσιότητας για τις κάρτες υγείαςΠλήρης δικαίωση για τις αποκαλύψεις της εφημερίδας Karfitsa για τις κάρτες υγείας, με το θέμα να καταλήγει στην Βουλή, αφού πολίτες καλούνται τελικά να πληρώσουν για υποτιθέμενες  δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες, ενώ τα χρήματα καταλήγουν σε μεσιτικές εταιρείες.

πρωτοσέλιδο καρφίτσας

Με ερώτηση του -ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και γιατρός Βασίλης Κικίλιας – προς του αρμόδιους υπουργούς κάνει λόγο για ανεξέλεκτη προβολή. Ο κ. Κικίλιας αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η προβολή αυτή έχει ως συνέπεια να «δημιουργείται η εντύπωση ότι οι ” κάρτες υγείας” εξασφαλίζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογες με εκείνες των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλιστικές αλλά μεσιτικές».

Υπενθυμίζεται, πως για το θέμα έχουν κρούσει τον κωδωνα του κινδύνου οι Πρόεδροι όχι μόνο των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και Πρόεδροι Ιατρικών Συλλόγων της Περιφέρειας. Ενδεικτικά υπευθυμίζεται πως ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Τσάμης είχε καταγγείλει τις εν λόγω εταιρείες κάνοντας λόγο πως  «πρόκειται για την απόλυτη απάτη και κοροϊδία».

Για το θέμα μίλησε αποκλειστικά στο «Π» ο Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη Χρήστος Α. Ιωάννου  λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Το κράτος έχει τη συνταγματική υποχρέωση να μεριμνά για την υγεία των πολιτών οργανώνοντας ένα δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο μπορεί να παρέχει επαρκείς υπηρεσίες εντός του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. Ο Συνήγορος του Πολίτη έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με θέματα που άπτονται της οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας σε όλους τους βαθμούς περίθαλψης (βλ. Ετήσια Έκθεση 2010) καθώς και με ζητήματα που προκύπτουν από τη διερεύνηση των καταγγελιών ασθενών (βλ. Πόρισμα 2004). Ο τομέας αυτός όμως εξακολουθεί να παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία τίθενται υπόψη της Αρχής, και θέτουν υπό αμφισβήτηση την ουσιαστική εκπλήρωση της προαναφερθείσας υποχρέωσης».

Ερώτηση για την ανεξέλεγκτη προβολή των υπηρεσιών των «καρτών υγείας» έθεσε ο βουλευτής Α΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Κικίλιας προς τους αρμόδιους υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης στη Βουλή.

Αναλυτικά η ερώτηση του Βασίλη Κικίλια στη Βουλή:

«Το τελευταίο διάστημα οι διαφημίσεις των επονομαζόμενων «καρτών υγείας» καταλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο διαφημιστικό τηλεοπτικό χρόνο. Σε μια δύσκολη εποχή για τον Έλληνα, κάποιοι πατούν πάνω στην αγωνία και την ανασφάλεια όσον αφορά τη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

Το γεγονός ότι οι κάρτες αυτές κατακλύζουν καθημερινά με διαφημίσεις μικρούς και μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς καταδεικνύει το μεγάλο περιθώριο κέρδους, χωρίς να προσφέρουν τις ανάλογες ιατρικές υπηρεσίες, λειτουργώντας κατά κύριο λόγο ως μεσίτες με ελάχιστο κόστος. Δημιουργείται λοιπόν η εντύπωση ότι οι «κάρτες υγείας» εξασφαλίζουν υπηρεσίες υγείας ανάλογες με εκείνες των ασφαλιστικών εταιρειών, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι ασφαλιστικές αλλά μεσιτικές.

Δεδομένου ότι τόσο η διαφήμιση ιατρικών υπηρεσιών όσο και η μεσιτεία ρητά απαγορεύονται, εγείρονται ερωτηματικά για το ρόλο των καρτών αυτών και την προστασία των καταναλωτών.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

-Πως προστατεύεται ο Έλληνας καταναλωτής από την ανεξέλεγκτη προβολή των υπηρεσιών των «καρτών υγείας»;

– Είναι σύννομη αυτή η προβολή; Τι προβλέπει ο νόμος περί ιατρικής διαφήμισης;

-Έχει καταγράψει η Γενική Γραμματεία του Καταναλωτή περιστατικά εξαπάτησης καταναλωτών από τη χρήση των υπηρεσιών των αντίστοιχων καρτών υγείας;

-Ποια είναι η αρμόδια αρχή για τον έλεγχο νομιμότητας των εταιρειών που εκδίδουν «κάρτες υγείας»;

Ποιος φορέας και με ποιο τρόπο πιστοποιεί την ποιότητα αυτών των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ώστε να προστατεύονται οι Έλληνες πολίτες;».

Για το θέμα μίλησε και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ Γιώργος Λεχουρίτης δηλώνοντας πως   «Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να δώσει εντολή στις ελεγκτικές του αρχές, να πραγματοποιούν ελέγχους εάν και κατά πόσο εμπίπτουν τα διαφημιστικά στην παραπλάνηση του καταναλωτή. Θα πρέπει να μπει σειρά, τάξη, κανόνες και διαφάνεια, διότι η υγεία δεν είναι ενεχυροδανειστήρια. Η υγεία των πολιτών δεν παζαρεύεται, είναι κοινωνικό αγαθό για όλους χωρίς εξαιρέσεις.

Διαβάστε σχετικά :

«Κάρτες υγείας» στη… Βουλή

Νέες καταγγελίες Προεδρων Ιατρικών Συλλόγων για τις κάρτες υγείας

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας: «Οι εταιρείες καρτών υγείας ψάχνουν για θύματα»!

Βροχή οι καταγγελίες για τις «κάρτες υγείας-απάτη» 10 ιατρικών συλλόγων!

Πρόεδρος ΙΣΘ Δ. Τσάμης: “Οι κάρτες υγείας είναι η απόλυτη…απάτη και κοροϊδία”!

Η «Καρφίτσα» αποκαλύπτει το μεγάλο σκάνδαλο με τις “μαιμού” κάρτες υγείας

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s