Και τώρα… γλιτώσαμε οριστικά από την τρόικα;

troika 11111Την ελπίδα ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές και για να… γλιτώσουμε οριστικά από την τρόικα και τους ελέγχους της, εκφράζουν πλέον ανοικτά τα κυβερνητικά στελέχη, μετά το χθεσινό deal με τους τροϊκανούς για την πέμπτη αξιολόγηση.

Μια συμφωνία, που δεν θα είχε κλείσει, αν η τρόικα δεν είχε τη διάθεση να κάνει αρκετά προεκλογικά δώρα στην κυβέρνηση (βλ. σχετικό δημοσίευμα του “Moneytimes”, την Δευτέρα) και αν η κυβέρνηση, με τη σειρά της, δεν είχε αποδεχθεί να «ψαλιδίσει» δραστικά το «κοινωνικό μέρισμα», που θα μοιράσει προεκλογικά.

Η συμφωνία με την τρόικα για τη μαραθώνια πέμπτη αξιολόγηση της οικονομίας δικαιολογημένα προκαλεί ανακούφιση στον Πρωθυπουργό και τα στελέχη που χειρίσθηκαν τη διαπραγμάτευση, καθώς:

$1-          Επιβεβαιώνει την κυβερνητική αφήγηση για την οικονομία, που συνοψίζεται στο «όχι άλλα μέτρα»,

$1-          Επιβεβαιώνει -και μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό- τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο δέχθηκε και η τρόικα ότι πλησίασε τα 3 δισ. ευρώ,

$1-          Επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να εμφανισθεί συνεπής στις διακηρύξεις του για μια πρώτη «επιστροφή» πόρων στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους ένστολος, με τρόπο που να καλλιεργείται στην κοινωνία η ελπίδα -όπως πιστεύουν στην κυβέρνηση- ότι αφήνουμε οριστικά πίσω μας τη χειρότερη μεταπολεμική οικονομική κρίση.

Πάντως, η κυβέρνηση χρειάσθηκε να κάνει έναντι της τρόικας μια πολύ μεγάλη υποχώρηση, σε σχέση με τη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, χωρίς την οποία εκτιμάται ότι δεν θα έκλεινε ο φάκελος αυτής της αξιολόγησης. Ενώ με βάση το μνημόνιο η κυβέρνηση είχε το δικαίωμα να μοιράσει το 70% του πλεονάσματος, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ, τελικά συμβιβάσθηκε με ένα «κοινωνικό μέρισμα» 500 εκατ. ευρώ και δέχθηκε την πρόταση της τρόικας άλλο 1 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (περίπου 1 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε εξόφληση δημοσίου χρέους και 350 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθεί το φετινό κόστος από τη μείωση των εισφορών στο ΙΚΑ).

Το «μέρισμα», δηλαδή ένα εφάπαξ οικονομικό βοήθημα άγνωστου ακόμη ύψους, θα διανεμηθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια πριν από τις κρίσιμες εκλογές του Μαΐου και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα βελτιώσει δραστικά τις εκλογικές της προοπτικές.

Η συμφωνία με την τρόικα, για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (το ΔΝΤ θα συνεχίσει τις δικές του καταβολές ως και το 2016) έχει δημιουργήσει στους κυβερνητικούς κύκλους προσδοκίες για χρηματοδότηση από τις αγορές και οριστική απαλλαγή από την τρόικα και τους μνημονιακούς ελέγχους.

Τις προσδοκίες αυτές τόλμησε να δηλώσει δημόσια και μάλιστα σε μέσο διεθνούς εμβέλειας και υψηλού κύρους στις αγορές (στο “Bloomberg”) ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα πάρουμε την επόμενη δόση, η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές, με ένα ελαφρώς υψηλό επιτόκιο δανεισμού, που θα υποχωρήσει αργότερα, και η Ελλάδα δεν θα μείνει σε αυτό το δράμα των τριμηνιαίων ελέγχων από την τρόικα». Η διάθεση νέων ομολόγων, όπως είπε ο κ. Χρυσοχοϊδης, θα είναι μέρος μιας σειράς θετικών εξελίξεων, πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο ίδιο κλίμα, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι υπάρχει το σενάριο μιας γρήγορης εξόδου στις αγορές, πριν το δεύτερο εξάμηνο, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει η πρώτη, δοκιμαστική διάθεση ομολόγων πενταετούς διάρκειας. Και αυτό γιατί το κλίμα, όπως έλεγαν, βελτιώνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτό φάνηκε και από τη χθεσινή, σημαντική υποχώρηση του επιτοκίου στα έντοκα 3μηνης διάρκειας (στο 3,1%), αλλά και από τη διατήρηση της απόδοσης των δεκαετών ομολόγων αισθητά χαμηλότερα από το 7%.

Αυτά τα σχέδια για πλήρη επιστροφή στις αγορές για τη χρηματοδότηση της χώρας μπορεί να ακούγονται θετικά σε μια προεκλογική περίοδο, πλην όμως δεν φαίνεται να έχουν σχέση με την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα, που φαίνεται ότι θα επιβάλει στην κυβέρνηση να δεχθεί, μετά τις εκλογές, ένα νέο, μικρό δάνειο (της τάξεως των 15 δισ. ευρώ) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Σε τεχνικό επίπεδο, τη λήψη αυτού του δανείου επιβάλει το χρηματοδοτικό κενό της περιόδου μέχρι και το τέλος του 2015, που υπολογίζεται ότι και με τις καλύτερες προβλέψεις θα κινηθεί κάπου μεταξύ 10-20 δισ. ευρώ. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τις δικές του δόσεις εάν δεν καλυφθεί αυτό το κενό από τους Ευρωπαίους με ένα σαφές σχέδιο, δηλαδή όχι με μια γενική διακήρυξη, αλλά με μια συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον ΕΜΣ.

Από την πλευρά τους, οι Γερμανοί βλέπουν με καλό μάτι τη συμφωνία για ένα νέο δάνειο, που σύμφωνα με το καταστατικό του Μηχανισμού δεν μπορεί να χορηγηθεί παρά μόνο στη βάση μιας αυστηρής δανειακής σύμβασης, καθώς εκτιμούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρηθεί ένας αυστηρός οικονομικός έλεγχος στην Ελλάδα.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν φαίνεται πώς μπορεί η χώρα να απαλλαγεί από την ασφυκτική εποπτεία, καθώς ακόμη και αν η κυβέρνηση αποφασίσει -και οι αγορές της προσφέρουν επαρκή κεφάλαια- να καλύψει με δάνεια υψηλού κόστους τις ανάγκες της, ώστε να μη χρειασθεί το νέο δάνειο, το ΔΝΤ δεν μπορεί παρά να… στυλώσει τα πόδια και να απαιτήσει ένα νέο ευρωπαϊκό δάνειο.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s