Αυτοδιάθεση στη Κριμαία όπως στο Κόσσοβο, προτείνει ο Πούτιν που δεν αποκλείει την στρατιωτική επέμβαση

S

Κατήγγειλε ως «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» με τις ευλογίες της Δύσης τα όσα διαδραματίστηκαν στη χώρα.

Αποφασισμένος να οδηγήσει την κρίση στην Ουκρανία στα άκρα εμφανίστηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που όχι μόνο δεν απέκλεισε το σενάριο στρατιωτικής εισβολής στην Κριμαία -χαρακτηρίζοντας μάλιστα μια ενδεχόμενη επίθεση ως «σύννομη και εντός του διεθνούς δικαίου» , αλλά εξαπέλυσε τα πυρά του και εναντίον της Δύσης για την στάση της απέναντι στα δραματικά γεγονότα της Ουκρανίας.

Άφησε ωστόσο ένα ανοικτό παράθυρο για διαπραγμάτευση τονίζοντας πως για τη Ρωσία μια στρατιωτική επέμβαση ύστατη επιλογή.

Ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν εξετάζει προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά οι πολίτες της έχουν το ίδιο δικαίωμα αυτοδιάθεσης στα πρότυπα του Κοσσυφοπεδίου. «Ο Κριμαϊκός λαός έχει ίσα δικαιώματα στη διαμόρφωση του ουκρανικού μέλλοντος» σημείωσε.

Η Μόσχα,  όπως δήλωσε, αναγνωρίζει ως νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας τον Γιανουκόβιτς, ενώ κατήγγειλε ως «αντισυνταγματικό πραξικόπημα» τα γεγονότα στη χώρα. Όσο για τις κυρώσεις με τις οποίες απειλεί η Δύση τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές και επιζήμιες».

«Η ουκρανική βουλή είναι μερικώς νόμιμη, αλλά όχι οι υπόλοιπες κυβερνητικές υπηρεσίες και ειδικά ο μεταβατικός πρόεδρος Τουρτσίνοφ. Ακόμη κι αν δεν έχει εξουσία, ο Γιανουκόβιτς παραμένει ο νόμιμος πρόεδρος διότε ποτέ δεν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες», συνέχισε. Τόνισε ακόμη, ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανείς στο Κίεβο για να προσέλθει σε συνομιλίες. Δεν υπάρχει νόμιμος πρόεδρος».

«Κατανοώ ότι ουκρανικός λαός ήθελε αλλαγή, αλλά η αλλαγή εκτός του νόμιμου πλαισίου δεν μπορεί να ενθαρρυνθεί», είπε. «Υπάρχει η άποψη ότι οι ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβόλησαν τους διαδηλωτές στο Κίεβο ήταν προβοκάτορες αντιπολιτευτικού κόμματος. Ο Γιανουκόβιτς με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έδωσε εντολή στην αστυνομία να ανοίξει πυρ κατά των διαδηλωτών», σημείωσε ο Πούτιν.

«Ο Γιανουκόβιτς δεν έχει πολιτικό μέλλον και το το έχω πει. Θα μπορούσε να είχε σκοτωθεί στην Ουκρανία αν δεν τον είχαμε βοηθήσει», συνέχισε.

Για την αποστολή στρατευμάτων, ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ανάγκη να σταλεί στρατός τώρα στην Ουκρανία, ωστόσο παραμένει πιθανή αυτή η επιλογή. Η ανάπτυξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων είναι η έσχατη λύση».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι «νεοναζί και αντισημίτες οργιάζουν στην Ουκρανία και ιδιαιτέρως στο Κίεβο, ο λαός της ανατολικής Ρωσίας ανησυχεί και εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα απαραίτητα μέσα για να τους προστατεύσουμε αν μας το ζητήσουν, αλλά αυτό είναι ένα «ακραίο μέτρο»».

«Οι ενέργειές μας συχνά περιγράφονται ως παράνομες από τη Δύση, αλλά δείτε τις αμερικανικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και τη Λιβύη. Οι δικές μας ενέργειες είναι σύννομες με το διεθνές δίκαιο, διότι ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας μας ζήτησε βοήθεια. Η υπεράσπιση αυτών των ανθρώπων είναι προς το συμφέρον μας, είναι μία ανθρωπιστική αποστολή, δεν θέλουμε να υποδουλώσουμε κανέναν», συνέχισε ο ρώσος πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν μέρος στις επιχειρήσεις στην Κριμαία, ο Πούτιν απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας ότι «υπάρχουν άπειρες στολές που μοιάζουν μεταξύ τους». «Οι ένοπλες ομάδες που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Κριμαία ήταν οι τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας και όχι Ρώσοι στρατιώτες», είπε.

Αναφορικά με τις κυρώσεις , ο Πούτιν υπογράμμισε ότι «Οσοι σκέφτονται στην επιβολή κυρώσεων θα πρέπε να σκεφτούν τις συνέπειες, γιατί η επιπτώσεις θα είναι κοινές».

«Ολες οι απειλές ενάντια στη Ρωσία είναι αντιπαραγωγικές και επιζήμιες. Η Ρωσία είναι έτοιμη να φιλοξενήσει τη Σύνοδο G8, αλλά αν οι δυτικοί ηγέτες δεν θέλουν να έρθουν, δεν χρειάζεται να το κάνουν», τόνισε.

Έκανε λόγο για «νευρικότητα» στις ρωσικές αγορές πριν από τα γεγονότα της Ουκρανίας, λόγω της πολιτικής που ακολουθούσε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά η πιο πρόσφατη αστάθεια στην αγορά δεν ήταν απολύτως συνδεδεμένη με την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Πούτιν επεσήμανε ότι οι «πλήρως διαταραγμένες σχέσεις» με την Ουκρανία μπορούν να αποκατασταθούν μόνο αφότου εκλεγεί νέος πρόεδρος.

«Εδωσα εντολή στην κυβέρνηση να επαναλάβει τις επαφές με τους ομολόγους της στην Ουκρανία και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, είναι σε επαφή με τον Γιατσένιουκ», δήλωσε ο Πούτιν.

«Η Ρωσία δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα τον επερχόμενων εκλογών στην Ουκρανία εφόσον ο «τρόμος» που επικρατεί τώρα, συνεχιστεί. Η Ουκρανία θα πρέπει να εγκρίνει ένα νέο σύνταγμα μέσω δημοψηφίσματος, άλλα αυτό δεν είναι

Τα κυριοτέρα σημεία των δηλώσεων του

-«Καταλαβαίνω τους διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας οι οποίοι ζητούν ριζοσπαστικές αλλαγές», δήλωσε ο Βλ. Πούτιν.

-Μόνος νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας ο κ. Γιανουκόβιτς, μολονότι δεν διαθέτει πια πραγματική εξουσία.

-Προς το παρόν δεν χρειάζεται η χρήση στρατιωτικής βίας στην ουκρανική Κριμαία από πλευράς Ρωσίας, τόνισε ο ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι η Μόσχα δεν αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-Η ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων ήταν η τελευταία επιλογή, δεν έπεσε ούτε σφαίρα στην Κριμαία, συνεχίζει ο πρόεδρος της Ρωσίας.

-Νόμιμη η χρήση στρατιωτικής βίας στην Ουκρανία, αν η Ρωσία αποφασίσει τελικώς να προχωρήσει, δεδομένης της έκκλησης του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τον οποίο η Μόσχα θεωρεί τον μόνο νόμιμο πρόεδρο της Ουκρανίας, σημειώνει ο Βλ. Πούτιν.

– Οι δυτικοί εταίροι μας υποστήριξαν ένα παράνομο πραξικόπημα, μια ένοπλη κατάληψη της εξουσίας στην Ουκρανία, συμπληρώνει ο ρώσος πρόεδρος.

-«Τοπικές δυνάμεις αυτοάμυνας» και όχι ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν την εξουσία στην Κριμαία, τονίζει ο Βλ. Πούτιν.

– «Ο Β. Γιανουκόβιτς θα δολοφονούνταν εάν παρέμενε στην Ουκρανία», σημειώνει ο πρόεδρος της Ρωσίας.

– Ο Βλ. Πούτιν δηλώνει πως έχει τονίσει στον ανατραπέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς ότι «δεν έχει πολιτικό μέλλον».

– Πλήρης αποκατάσταση σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα υπάρξει μετά την εκλογή νέου ουκρανού προέδρου.

-Ο πρόεδρος της Ρωσίας κατηγορεί τη Δύση ότι θεωρεί νομιμοποιημένες τις νέες αρχές της Ουκρανίας, ως αποτέλεσμα «επανάστασης», ενώ εκείνες προέκυψαν ως αποτέλεσμα πραξικοπήματος.

-Πρέπει να κάνουμε όσους ζουν στη νότια και ανατολική Ουκρανία να νιώσουν ασφαλείας και μέρος της πολιτικής μετάβασης, τονίζει ο Βλ. Πούτιν.

-Κίνδυνος να ανέλθουν στην εξουσία στην Ουκρανία «ριζοσπάστες ή ημι-φασίστες», λόγω της ανάγκης του ουκρανικού λαού για αλλαγή προσώπων στην εξουσία.

-Η αλλαγή του καθεστώτος, με την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς στην Ουκρανία, ήταν καθοδηγημένη από «δυτικούς καθοδηγητές» οι οποίοι «έκαναν καλά τη δουλειά τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Ο ρώσος πρόεδρος έδωσε την πρώτη ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά την κατάληψη της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα, με φόντο την έντονη καταδίκη των δυτικών κυβερνήσεων.

 

Ενδιαφέρει  |: Η Φωνή της Ρωσίας

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s