«Μπλόκο» από τρόικα στις προεκλογικές παροχές;

nd-syriza-dimoskopisi

Την ώρα που η κυβέρνηση κάνει τους σχεδιασμούς της για τη «μοιρασιά» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, αποσκοπώντας σε εκλογικά κέρδη, η έλευση των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, την Κυριακή, εγκυμονεί τον κίνδυνο δυσάρεστων εκπλήξεων, που θα μπορούσαν να χαλάσουν το… όμορφο προεκλογικό πάρτι των κυβερνώντων.

Σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ το 1,5 δισ. ευρώ. Έτσι, στη χειρότερη περίπτωση, η κυβέρνηση θα δικαιούται να επιστρέψει σαν «μέρισμα» στην κοινωνία ένα ποσό που θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς η συμφωνία με την τρόικα προβλέπει ότι θα διανέμεται κάθε φορά το 70% της υπέρβασης του στόχου για πλεόνασμα, ενώ το 30% θα πηγαίνει στην εξόφληση χρέους.

Τα δεδομένα του προβλήματος φαίνονται, εκ πρώτης όψεως, «καθαρά», ενώ η τρόικα, με βάση τις συμφωνίες που έχουν ήδη γίνει, δεν φαίνεται να έχει δικαίωμα ένστασης στα κυβερνητικά σχέδια για παροχές. Όμως, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι:

Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε αυτή τη διαπραγμάτευση να εξασφαλίσει τη συναίνεση της τρόικας στη βασική της θέση ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα για το δημοσιονομικό κενό του 2014, αφού αυτό καλύπτεται με το αυξημένο, πέραν πάσης προσδοκίας, πλεόνασμα του 2013.

Σε αυτό το σημείο, η τρόικα μπορεί να ζητήσει, προκειμένου να αποδεχθεί ότι δεν θα εφαρμοσθούν νέα μέτρα, να κρατηθεί «στην άκρη» ένα μεγάλο μέρος του πλεονάσματος, το οποίο θα αξιοποιηθεί για να «κλείσουν τρύπες» στον φετινό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μάλιστα, η τρόικα είναι έτοιμη να προβάλει τις αντιρρήσεις της στα σχέδια της κυβέρνησης για εφάπαξ παροχές σε ένστολους και χαμηλοσυνταξιούχους, τονίζοντας ότι τέτοιες παροχές, που θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του 2014, δεν είναι συμβατές με την προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να κλείσει η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού με πλεόνασμα ίσο με το 1,5% του ΑΕΠ.

Στο μεταξύ, από κορυφαία κυβερνητική πηγή μεταδόθηκε χθες αισιοδοξία ότι, παρά την ψυχρολουσία στο Eurogroup της Δευτέρας, σχετικά με τη διευθέτηση του χρέους, τελικά η σχετική συζήτηση με τους Ευρωπαίους εταίρους θα ανοίξει πριν από τις ευρωεκλογές, αμέσως μόλις κλείσει συμφωνία με την τρόικα για τα εκκρεμή θέματα της παρούσας αξιολόγησης.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος είναι να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα, που θα αποδεσμεύσει και την εκταμίευση της δόσης των 9 δισ. ευρώ. Και παρουσίασε μια εικόνα προόδου, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, τονίζοντας ήδη έχει βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για τα μέτρα που ζητά ο ΟΟΣΑ για τους αρτοποιούς και για τη διακίνηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Αυτές οι δηλώσεις κορυφαίου κυβερνητικού παράγοντα μαρτυρούν την αγωνία της κυβέρνησης για την εξασφάλιση μιας θετικής δήλωσης για το χρέος πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να «δέσει» το “success story” που έχει παρουσιασθεί στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με το οποίο η δημοσιονομική εξυγίανση έχει επιτευχθεί και οι Ευρωπαίοι θα μας προσφέρουν μια ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος.

Από αυτή την άποψη κρίσιμη θεωρείται η συνάντηση που θα έχει το προσεχές διάστημα ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με την Άνγκελα Μέρκελ. Οι ημερομηνίες της συνάντησης, μέσω της οποίας ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να αποσπάσει μια θετική δήλωση, δεν έχουν «κλειδώσει» ακόμη, αφού συνδέονται με την επιβεβαίωση του πλεονάσματος και την ολοκλήρωση της επικείμενης διαπραγμάτευσης με την τρόικα

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s