Κομισιόν: Τέρμα η λιτότητα, η Ελλάδα θα έχει ανάπτυξη 0,6% το 2014 και μείωση ανεργίας στο 26%

2,9% και μείωση της ανεργίας στο 24% το 2015 εκτιμά έκθεση της Κομισιόν

Ανάπτυξη της τάξης του 0,6% στην Ελλάδα το 2014 και μείωση της ανεργίας στο 26% βλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία παρουσίασε σήμερα τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της για τις χώρες της ΕΕ.

Υπό τον τίτλο «Πρώτα σημάδια ανάκαμψης», η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα τονίζει ότι η χώρα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης το 2014, καθώς οι δείκτες εμπιστοσύνης συνεχίζουν να βελτιώνονται και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και προϊόντων βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, δημιουργώντας προσδοκίες για ενίσχυση των εξαγωγών και των επενδύσεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η δημοσιονομική σταθεροποίηση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στην Ελλάδα, βελτιώνουν το κλίμα εμπιστοσύνης και την οικονομική ανάκαμψη.

Επισημαίνεται ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2013 η ύφεση συνέχισε να ρηχαίνει, καθώς το τέταρτο τρίμηνο του 2013 περιορίστηκε στο (-2,6%), από (-5,5%) το πρώτο τρίμηνο του 2013. Σημειώνεται, επίσης, ότι η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, από την περασμένη άνοιξη, είχε θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.

Συνολικά, η ύφεση το 2013 αναμένεται να συρρικνωθεί στο (-3,7%), δηλαδή χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις της Επιτροπής το περασμένο φθινόπωρο (-4%).

Εξάλλου, επισημαίνεται ότι ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης συνέχισε την ανοδική του πορεία τον Ιανουάριο του 2014, χάρη στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, ενώ ο δείκτης αγοραστικής δύναμης ξεπέρασε «το επίπεδο 50», για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009. Παράλληλα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και η ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και της ΕΤΕπ, με την επανέναρξη μεγάλων προγραμμάτων υποδομής (π.χ. αυτοκινητόδρομοι), αναμένεται πως θα περιορίσουν τα προβλήματα ρευστότητας και θα ενισχύσουν τις επενδύσεις το 2014. Υποστηρικτικό ρόλο θα έχουν επίσης η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και η δημοσιονομική σταθεροποίηση. Μέσω των εξαγωγών και των επενδύσεων, αναμένεται ότι ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το 2014 θα είναι 0,6%.

Ωστόσο, η Επιτροπή προβλέπει πως η ιδιωτική κατανάλωση θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία, παράλληλα με το διαθέσιμο εισόδημα, αν και σημειώνεται ότι «η μείωση των τιμών αντιστάθμισε μερικώς τις πρόσφατες μισθολογικές προσαρμογές».

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος, η Επιτροπή εκτιμά ότι θα κλείσει στο (-2,3%) του ΑΕΠ το 2013 και θα μειωθεί στο (-1,8%) το 2014 και στο (-1,6%) το 2015. Όπως σημειώνεται, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές αναμένεται να τονωθούν, παράλληλα με την οικονομική ανάκαμψη, και λόγω των μεταρρυθμίσεων σχετικά με την απλοποίηση των εμπορικών δραστηριοτήτων.

Το δημοσιονομικό χρέος εκτιμάται ότι θα φτάσει στο ανώτατο επίπεδο το 2013 (177,3% του ΑΕΠ), ενώ το 2014 θα μειωθεί στο (177% του ΑΕΠ), το 2015 στο 171,9% του ΑΕΠ και μετά το 2015 θα μειώνεται με πιο αυξημένους ρυθμούς.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αρνητικές επιπτώσεις στη δημοσιονομική κατάσταση έχει το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (11% του ΑΕΠ), καθώς και «οι υψηλές μεταβιβάσεις που προήλθαν από τα κράτη-μέλη και οι οποίες αναλογούν στα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούνται από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες».

Μείωση της ανεργίας

Σε ό,τι αφορά την ανεργία η Επιτροπή εκτιμά ότι θα φτάσει στο 27,3% το 2013. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω των μισθολογικών μεταρρυθμίσεων, τα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης που έχουν ανακοινωθεί, καθώς και η αναμενόμενη αύξηση των επενδύσεων, θα μειώσουν τα ποσοστά ανεργίας από το 26% το 2014 στο 24% το 2015.

Σημειώνεται, τέλος ότι οι προβλέψεις της Επιτροπής εκπονούνται υπό την προϋπόθεση ότι θα ικανοποιηθούν όλοι οι στόχοι που περιλαμβάνονται στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής για το 2014 και το 2015, «μέσα από τα μέτρα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση στην τρέχουσα αξιολόγηση».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s