Ανοιχτή σύγκρουση Αθήνας – ΔΝΤ για τις τράπεζες: Η Λαγκάρντ ανεβάζει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους στα 20 δισ.

Όλο το παρασκήνιο από τη «μάχη» καθώς η ΤτΕ επιμένει ότι θα χρειαστούν 5,5 δισ. ευρώ

Στα άκρα φαίνεται ότι οδηγείται η σύγκρουση της Κυβέρνησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με αφορμή τις κεφαλαιακές ανάγκες των Τραπεζών.

Το ΔΝΤ όπως προκύπτει και από σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν την επόμενη τριετία 20 με 22 δις ευρω προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες από τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια. Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση, δια της Τράπεζας της Ελλάδος απορρίπτει τους υπολογισμούς του ΔΝΤ και επιμένει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες κυμαίνονται στα επίπεδα των 5,5 δις.ευρω, όπως τις έχει αποτιμήσει η Black Rock.

Μάλιστα η ΤτΕ παρόλο που το ΔΝΤ φαίνεται να τηρεί άκαμπτη στάση υποστηρίζοντας σθεναρά τις απόψεις του, ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα στο τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα των stress tests της Black Rock τα οποία τεκμηριώνουν τη δική της θέση.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Η Τράπεζα της Ελλάδος διαμηνύει ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται περισσότερα από 5,5 δισ. ευρώ
Η διαφωνία ΤτΕ – ΔΝΤ για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, σοβούσε εδώ και αρκετό καιρό. Προστίθεται δε στη γενικότερη αποστασιοποίηση του ΔΝΤ από την Τρόικα με αφορμή την απροθυμία των Ευρωπαίων να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος για την περίοδο 2014 – 2016.

Ήδη από τις 24 Ιανουαρίου είχε αποκαλυφθεί ότι ο λογαριασμός των κεφαλαίων σύμφωνα με το ΔΝΤ ξεπερνούσε κατά πολύ τα 5 δις ευρώ.

Έκτοτε οι δύο πλευρές φαίνεται να διέκοψαν την μεταξύ τους επικοινωνία, εμμένοντας η κάθε μία στη δική της θέση. Στη διαφωνία αυτή οφείλεται και η αναβλητικότητα στη δημοσιοποίηση των stress tests τα οποία ήταν έτοιμα προς δημοσίευση από το τέλος Δεκεμβρίου 2013. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ είχε θέσει ατύπως ως απώτατο όριο για την δημοσιοποίηση τους το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα πνεύματα οξύνθηκαν μετά την ενημέρωση που είχαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών από την ΤτΕ για τα αποτελέσματα των stress tests στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Το ΔΝΤ από την πλευρά του σκλήρυνε τη στάση του απειλώντας μάλιστα να δημοσιοποιήσει μονομερώς τα αποτελέσματα των stress tests σύμφωνα με τη μεθοδολογία που το ίδιο έχει εφαρμόσει. Επακολούθησε το δημοσίευμα των FT το οποίο απηχεί κατά κύριο λόγο την θέση του ΔΝΤ.

Το επόμενο «επεισόδιο» από τη σύγκρουση είναι προγραμματισμένο για την Τετάρτη οπότε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος θα συναντηθεί με τον Πόλ Τόμσεν και τους υπολοίπους επικεφαλής της Τρόικας. Πάντως οι άλλοι δύο εταίροι των δανειστών, ΕΚΤ και Ευρωπαική Επιτροπή έχουν τηρήσει μέχρι στιγμής στάση ουδετερότητας. Η ΕΚΤ, μάλιστα, παρόλο που οι εκτιμήσεις της δεν συμπίπτουν με αυτές της ΤτΕ (εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν 11 δις.ευρω)φαίνεται ότι δεν θα δημοσιοποιήσει τη διαφωνία της.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s