Οργή Σαμαρά κατά των υπουργών του

Οργή Σαμαρά κατά των υπουργών του

ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ «ΕΚΤΟΣ ΚΛΙΜΑΤΟΣ»

ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΕΣ ΤΙΣ «ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ» ΣΤΟ… ΤΣΕΠΑΚΙ

Έξω φρενών είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με αρκετούς υπουργούς, για διαφορετικούς λόγους με τον καθένα και κοινό παρονομαστή την κακή λειτουργία της κυβέρνησης στην κρισιμότερη καμπή της 20μηνης σχεδόν θητείας της. Η γνωστή πλέον φράση «με εντολή Σαμαρά», που από πολλούς εκλαμβάνεται ως επικοινωνιακό κόλπο να πιστωθεί ο πρωθυπουργός τις θετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και από την αντιπολίτευση λοιδορείται κατά κόρον, για τους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» απεικονίζει μια οδυνηρή πραγματικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης.

Με τον κ. Σαμαρά να εξαναγκάζεται να παίρνει αποφάσεις από τα πιο σοβαρά μέχρι τα πιο απλά ζητήματα, αρμοδιότητας ακόμα και γενικού γραμματέα υπουργείου, αποκαλύπτοντας είτε ανικανότητα είτε αδιαφορία των υπουργών, εδικά στην αντιμετώπιση των «καυτών» θεμάτων της καθημερινότητας των πολιτών.       

«Ζουν αλλού»;

Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του προς σχεδόν κάθε υπουργό ξεχωριστά, ο κ. Σαμαράς έχει συνειδητοποιήσει ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Mε εξαίρεση το οικονομικό επιτελείο και τρεις – τέσσερις ακόμα υπουργούς που «σκίζονται» για να ανταποκριθούν στις τεράστιες απαιτήσεις της περιόδου, οι υπόλοιποι δείχνουν να μη συνειδητοποιούν πού βρίσκονται και το μέγεθος της αποστολής τους. Για ορισμένους ο πρωθυπουργός έχει την εντύπωση ότι έχουν βυθιστεί στο τέλμα της αδράνειας και περιμένουν απλά για να… παραδώσουν την καρέκλα τους στον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλοι, επίσης περιορίζονται στη διαχείριση των τρεχόντων θεμάτων, την ώρα που «ο κόσμος καίγεται», απέχουν από τη δημόσια στήριξη της κυβέρνησης και ζουν σε μια εικονική πραγματικότητα, νομίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις θα αντιστραφούν από μόνες τους είτε από τα λάθη του Τσίπρα και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είτε από τις φοβίες των πολιτών μπροστά στις κάλπες.

Οι περισσότεροι από όλους τους παραπάνω φροντίζουν όμως επιμελώς το προσωπικό τους προφίλ, πράγμα που εξοργίζει τον πρωθυπουργό. Ενώ άλλοι, με ιδιαίτερη ευθύνη για πράγματα που πρέπει να «τρέξουν» αυτή την περίοδο, όπου η διαπραγμάτευση με την Tρόικα κρέμεται από μια κλωστή, επιδίδονται σε δημόσιες διαφωνίες και επανασυστήνουν τα εσωτερικά «φέουδα» στα υπουργεία τους. «Για να προστατεύσουν το δέντρο, αδιαφορούν αν θα καεί το δάσος» λένε συνομιλητές του πρωθυπουργού, απηχώντας το πνεύμα του, με προσθήκη μια ακόμα οδυνηρή απορία, που συχνά εκφράζει για ορισμένους: «Μα ζουν αλλού;»             

Παρεμπιπτόντως, η οργή του κ. Σαμαρά δύσκολα κρυβόταν την περασμένη Παρασκευή, όταν πληροφορήθηκε ότι οι υπουργοί που είχαν υποχρέωση να απαντήσουν σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης ξεκίνησαν πρόωρο τριήμερο, απέχοντας από τα καθήκοντά τους.

Έτοιμες «κόκκινες κάρτες»

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι το κλίμα είναι τόσο κακό για ορισμένους υπουργούς, ώστε αν δεν υπήρχε μπροστά η «καυτή» περίοδος των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εφ’ όλης της ύλης (δόση, χρηματοδοτικό κενό, συζήτηση και συμφωνία για το χρέος), ο κ. Σαμαράς θα είχε ήδη προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Κάτι πάντως που δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και μέσα στον Απρίλιο, πριν δηλαδή από τις Ευρωεκλογές, αμέσως μόλις αρχίσουν να φαίνονται οι βασικές συντεταγμένες στις οποίες θα κινηθεί η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.   

Από την άλλη ωστόσο, ο πρωθυπουργός φέρεται ικανός και για μεμονωμένες κινήσεις – εκπλήξεις, αγνοώντας το κόστος, στην περίπτωση που το φαινόμενο των «εκτός κλίματος» υπουργών υποτροπιάσει. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, όπου οι περιδιαβαίνοντες το νησί υπουργοί, έδωσαν την εικόνα ενός ασύντακτου ασκεριού, αδυνατώντας να δώσουν λύσεις ακόμα και σε απλά ζητήματα, που «έκαιγαν» όμως τους σεισμόπληκτους, ο κ. Σαμαράς ήταν έτοιμος να ανασύρει τρεις «κόκκινες κάρτες» από το τσεπάκι του. Προτίμησε όμως να δώσει τελευταία ευκαιρία σε κάποιους υπουργούς, -οι ίδιοι γνωρίζουν ποιοι είναι-, καθώς μια τέτοια κίνηση εκείνη τη στιγμή θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις. Η επόμενη φορά, όμως, πιθανότατα θα είναι και η τελευταία για κάποιους, ακόμα και για θέμα ήσσονος σημασίας, υποστηρίζουν οι συνομιλητές του πρωθυπουργού, που τον παρουσιάζουν έτοιμο για δραστικές κινήσεις ανά πάσα στιγμή.             

«Στο στόχαστρο»

Οι άνθρωποι που μιλούν με τον πρωθυπουργό γνωρίζουν ότι οι «σιωπηλοί» υπουργοί, αυτοί δηλαδή που έχουν προτιμήσει να απουσιάζουν από τις σκληρές δημόσιες μάχες της κυβέρνησης, βρίσκονται ήδη κατά προτεραιότητα «στο στόχαστρό» του. Και θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή»… θυμάτων στο «βωμό» του ανασχηματισμού. Οι ίδιοι το γνωρίζουν, ωστόσο κάθε περίπτωση «σιωπηλού» υπουργού είναι εντελώς ξεχωριστή.     

Ακολουθεί η ομάδα των «προβληματικών». Αυτών δηλαδή, που είτε αγνοούν για τον οποιονδήποτε λόγο τις πρωθυπουργικές οδηγίες και εκείνων που εμπλέκονται σε εσωτερικές αντιπαραθέσεις, χωρίς να προβληματίζονται για το κακό που κάνει στην κυβέρνηση η δημοσιοποίησή τους. Οι πληροφορίες φέρουν τον κ. Σαμαρά να «προγράφει» σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο. Οι Κ. Χατζηδάκης, Αθ. Τσαυτάρης και Μ. Χαρακόπουλος, που καυγαδίζουν εδώ και εβδομάδες για το γάλα, δεν πρέπει να αισθάνονται και τόσο πολύ άνετα στις καρέκλες τους. Το ίδιο και ο κ. Γεωργιάδης, που πέρα από την ιστορία των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, από το Μαξίμου του προσάπτεται και η υπερβολική έκθεση στα ΜΜΕ, όπου από ένα σημείο μετά χάνει τον έλεγχο.    

Ο υπουργός Υγείας και ο ομόλογός του της Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος θεωρούνται ως «αδύναμοι κρίκοι» του σημερινού κυβερνητικού σχήματος, αδυνατώντας να διαχειριστούν βασικά προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Για τον κ. Δένδια η θετική γνώμη του πρωθυπουργού παραμένει αναλλοίωτη, όμως η εσωτερική, αλλά και δημόσια αντιπαράθεσή του με τον Χαρ. Αθανασίου για το θέμα των ευθυνών για την «απόδραση» του Ξηρού προκάλεσε επανειλημμένα τη σφοδρή δυσαρέσκεια του Μαξίμου.  

Τα «βέλη» του πρωθυπουργού δεν αφήνουν αλώβητο ούτε το στενό του περιβάλλον στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν και εδώ οι αλλαγές είναι πιο δύσκολες, ο κ. Σαμαράς πιστεύει ότι στα θέματα υποκατάστασης της δικής του λειτουργίας το σύστημα πάσχει αρκετά έντονα.

Press Time Online

One comment on “Οργή Σαμαρά κατά των υπουργών του

  1. Είναι εξοργισμένος ο ΠΟΛΑΝτώνης με όποιον δεν είναι υπάκουος στο θέλημα της Τройкаς των ντόπιων ολιγαρχών, των διεθνών θεσμικών τοκογλύφων και των υστεροβούλων €υρω-κομισάριων.. Π.χ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, που εμμένει (α, το γαϊδούρι!) να υποστηρίζει το συμφέρον και του καταναλωτή και του παραγωγού: «Η έννοια της φρεσκάδας στο γάλα είναι μέχρι τις 5 ημέρες»

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s