Νομισματικός τυφώνας σαρώνει τις αγορές. Απασφαλισμένη βόμβα η υψηλή μόχλευση

Οι κυβερνήσεις σπεύδουν να αποτρέψουν τον κόσμο από μαζικές επιδρομές στα σούπερ μάρκετ

Ο νομισματικός τυφώνας που σάρωσε τις αγορές στο τέλος της εβδομάδας, θα έχει συνέχεια σύμφωνα με τους αναλυτές. Η προοπτική αυτή προκαλεί δέος, καθώς ο κίνδυνος να οδηγήσει στο χάος είναι ορατός. Οι πιο πρόσφατες και οδυνηρές νομισματικές κρίσεις είναι εκείνη της νοτιοανατολικής Ασίας το 1997 με την κατάρρευση των οικονομιών που είχαν τότε χαρακτηρισθεί «τίγρεις» και η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας που ακολούθησε ένα χρόνο αργότερα στο τέλος του καλοκαιριού.

Αυτό που φοβούνται οι αναλυτές στο τωρινό ξέσπασμα, είναι να μην επεκταθεί η νομισματική κρίση με κοινωνικές αντιδράσεις πανικού, όπως να αγοράζει ο κόσμος μαζικά καταναλωτικά αγαθά που εισάγονται στη χώρα του. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ο κίνδυνος να λάβει ανεξέλεγκτες κοινωνικές διαστάσεις έρχεται πιο κοντά.

Τι προκάλεσε την νομισματική κρίση

Η παρούσα κρίση στις ισοτιμίες των νομισμάτων των τρίτων χωρών και ειδικά αυτών που εμφανίζουν υψηλούς δείκτες ανάπτυξης, λόγω επέκτασης της πιστωτικής πολιτικής, αποδίδεται από την πλειοψηφία των αναλυτών, στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών  (Fed) να προχωρήσει στο γνωστό «tapering», δηλαδή στην σταδιακή μείωση αγοράς ομολόγων. Αυτό σαν συνέπεια έχει την σταδιακή στέρηση της ρευστότητας από την αγορά.

Υπολογίσθηκε, ότι μόνο τον πρώτο μήνα, δηλαδή τον παρόντα Ιανουάριο 2014, το κλείσιμο της στρόφιγγας στέρησε από την αμερικανική οικονομία κεφάλαια ύψους 10 δις δολαρίων. Συνολικά, υπολογίζεται ότι το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 84 δις δολάρια μέσα στο 2014.

Πρόκειται για πραγματική αποστράγγιση της ρευστότητας, εάν μάλιστα προστεθεί και η παράπλευρη παρενέργεια, δηλαδή η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, που αποτρέπει τις επιχειρήσεις από τον δανεισμό κεφαλαίων, καθώς το κόστος απόκτησής τους καθίσταται απαγορευτικό.

Άμεση η απειλή από τον τεράστιο βαθμό μόχλευσης  κεφαλαίων

Αρκετοί αναλυτές δεν κρύβουν την ανησυχία τους να υπάρξει έναν ντόμινο κατάρρευσης των αγορών σε περισσότερα μέτωπα, με αφορμή τις αναταράξεις που προκαλεί η νομισματική αστάθεια.

Ο λόγος ανησυχίας είναι ότι οι ίδιοι, γνωρίζουν άριστα τον τεράστιο βαθμό μόχλευσης των κεφαλαίων που διακινούνται στις παγκοσμιοποιημένες αγορές

Στην πραγματικότητα, ζούμε τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική φούσκα στην παγκόσμια ιστορία και δεν θα πάρει πολύ χρόνο για να προκαλέσει ένα απερίγραπτο χάος με το που θα σκάσει. Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη οικονομική καταστροφή στην ιστορία του πλανήτη.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι διασυνδεδεμένο περισσότερο από ποτέ και μια κρίση σε μια περιοχή του κόσμου μπορεί να εξαπλωθεί παντού με την ταχύτητα του φωτός.

Ευάλλωτη και η Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του είναι ένα σύστημα με μόχλευση 26 προς 1. Η μείωση και μόνο κατά 4 τοις εκατό της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων αρκεί να εξαφανίσει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων στις περισσότερες από αυτές τις τράπεζες.

Μόλις ξεσπάσει ο οικονομικός πανικός θα μπορούσαμε ενδεχομένως να δούμε τα μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα να καταρρέουν κατά ένα φαινόμενο ντόμινο το ένα μετά το άλλο.

Ας θυμηθούμε: Τι συνέβη στη Wall Street το 2008

Οι τράπεζες με τη μεγαλύτερη μόχλευση (που σημαίνει ότι είχαν δανειστεί και δανείσει πολύ περισσότερα χρήματα από ό,τι είχαν σε καταθέσεις και σε μετοχές) πτώχευσαν, επειδή τα περιουσιακά στοιχεία που αγόρασαν με τα χρήματα που δανείστηκαν, έχασαν την αξία τους, σε σημείο τέτοιο που εξαφάνισαν τα «πραγματικά» χρήματα που είχαν στα ταμεία τους.

Αναλυτικό παράδειγμα

Αν δανειστείς 30 $ για κάθε 1 $ που πραγματικά έχεις, και επενδύσεις τα 30 $ σε διάφορα περιουσιακά στοιχεία, αρκεί αυτά τα περιουσιακά στοιχεία να μειωθούν κατά 3% (0,03 * 30 = 0,9) για να καταστρέψουν σχεδόν όλα τα πραγματικά χρήματά σου (για κάθε 1 $ που πραγματικά σου ανήκει δανείστηκες το ποσό των 30 προς 1).

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα στο σύνολό του λειτουργεί με 26-1. Η Lehman Brothers που χρεοκόπησε λειτουργούσε με 30 προς 1. Η Ευρώπη ως σύνολο, είναι ελαφρώς πιο χαμηλό από αυτό της Lehman Brothers.

Και που επένδυσε τα 26 $ από τα δανεικά χρήματα; Στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα … Όταν λειτουργείτε με μόχλευση 26 προς 1, αρκεί τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία έχετε επενδύσει να μειωθούν κατά 4% για να πτωχεύσετε εντελώς.

Το 4% πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων έχει ήδη λάβει χώρα σε όλη την Ευρώπη, και ο μόνος λόγος που δεν είχαμε ακόμη μια συστημική κατάρρευση είναι ότι ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, είπε ότι θα αγοράσει απεριόριστα ποσά των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ο Draghi είπε ότι θα αγοράσει όσα ομόλογα χρειαστεί, όμως δεν αγόρασε τίποτα στην πραγματικότητα, το είπε μόνο. Οι αγορές προς στιγμή ησύχασαν…

Οι δηλώσεις και μόνο ήταν αρκετές τότε για να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες.

Γιατί, λοιπόν, μια τέτοια δήλωση από τον κύριο Draghi; Επειδή τα κύρια περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αν τα ομόλογα της ΕΕ εξακολουθούν να μειώνονται, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επίφοβη μείωση του 4% στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που θα καταστρέψει όλα τα κεφάλαια των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έτσι ο Draghi επενέβη το περασμένο καλοκαίρι και υποσχέθηκε να αγοράσει ομόλογα από την ΕΕ. Επακόλουθο; Οι τιμές των ομολόγων της ΕΕ ανέβηκαν, και οι τράπεζες της ΕΕ μπόρεσαν να ανασάνουν … για λίγο.

Τίποτα όμως δεν έχει αλλάξει στην πραγματικότητα. Τίποτα δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν μια μόχλευση 26 έως 1 και κάθονται για τα καλά πάνω σε σωρούς «σάπιου» χρέους . Και οι χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να είναι ….. με οικονομικούς όρους, υπό πτώχευση.

Αυτή τη φορά οι «σοφοί» τραπεζίτες θα σκεφτούν κάτι εξυπνότερο ή πρωτότυπο ώστε να κρατήσουν σε «καταστολή» τις αγορές και οι ίδιοι να αγοράσουν χρόνο για τον εαυτό τους και τις κυβερνήσεις τους;

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s