Θέμα Grexit επαναφέρει ο Guardian

Οι πραγματικές ανησυχίες σχετίζονται με την μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους

Θέμα Grexit επαναφέρει ο Guardian

Κινδυνολογικά σενάρια για την Ελλάδα επαναφέρει στο προσκήνιο η βρετανική εφημερίδα Guardian, υποστηρίζοντας ότι η πιθανότητα εξόδου της χώρας από το ευρώ συνεχίζει να υφίσταται, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβέρνησης, ευρωπαίων και της πτώσης των spreads. Η στάση των διεθνών media  απέναντι στην Ελλάδα παραμένει ετερόκλητη, με τον Guardian να εμμένει στο ενδεχόμενο Grexit, λόγω της όξυνσης στους τόνους των κρίσιμων για τη χώρα διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. 

Οι Financial Times που αρχικά είχαν υιοθετήσει σκληρή στάση με τελευταία δημοσιεύματά τους δίνουν στίγμα αλλαγής προσέγγισης παράσχοντας βέλη για τη φαρέτρα της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας.

Από την άλλη πλευρά το δημοσίευμα του Guardian ξυπνά μνήνες, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στη δίνη των αγορών, αποδεικνύοντας ότι όσες θυσίες κι αν έχουν γίνει η διατήρηση της χώρας υπό καθεστώς εποπτίας και επιτήρησης προκαλεί την ανησυχία στις αγορές.

Εν μέσω επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος το ελληνικό πρόβλημα έρχεται πάλι στην επιφάνεια, με την εφημερίδα για ακόμη μια φορά να αποτυπώνει τις καταστροφολογικές προβλέψεις της, αποδυναμώνοντας το success story που επιχειρεί να προωθήσει ο Αντώνης Σαμαράς.

Η Capital Economics με μια ζοφερή διάγνωση για το ελληνικό χρέος επισημαίνει ότι το χρέος δεν είναι ακόμα βιώσιμο και πως η κρίση δεν έχει τελειώσει, παρά την  ξεκάθαρη βελτίωση στα δημοσιονομικά. «Το think tank διατυπώνει δυσοίωνες προβλέψεις για την Ελλάδα και τονίζει πως το δημόσιο χρέος της χώρας (που τώρα βρίσκεται στο 170% του ΑΕΠ) είναι σε μη βιώσιμα επίπεδα και πως «η κρίση της χώρας δεν έχει ακόμη τελειώσει».

Το άρθρο επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η βραχυπρόθεσμη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού για το 2014 και το 2015, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί με την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας βάσει της οποίας η Ελλάδα θα έπρεπε να δεχτεί νέα μέτρα λιτότητας.

Η Capital Economics επισημαίνουν ότι οι πραγματικές ανησυχίες σχετίζονται με την μακροπρόθεσμη δυναμική του χρέους, καθώς τα υπάρχοντα σχέδια διάσωσης υποχρεώνουν την Ελλάδα σε πρωτογενές πλεόνασμα 4% του ΑΕΠ έως το 2030, με τους Έλληνες να μην μπορούν να ανεχτούν άλλο τη λιτότητα.

Τονίζει παράλληλα, ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευθούν οι προβλέψεις από τον αποπληθωρισμό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας, οι τιμές θα κινηθούν εκ νέου ανοδικά το 2015. Ωστόσο, η Capital Economics τηρεί επιφυλακτική στάση, αναμένοντας ότι το  ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί αργά, επιτρέποντας ελάχιστη βελτίωση στο βασικό στόχο για το λόγο χρέους προς ΑΕΠ.

Στον αντίποδα, εκτιμά ότι εάν ο αποπληθωρισμός διευρυνθεί, τότε οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ενδέχεται να εξετάσουν τη διαγραφή μέρους των χρεών (κούρεμα) προς την Ελλάδα.

«Είναι αυτονόητο ότι δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς να συμφωνεί η υπόλοιπη Ευρωζώνη στην παροχή τέτοιας στήριξης λόγω εγχώριων πολιτικών προβληματισμών, αλλά και του ενδεχόμενου ηθικού κινδύνου που δημιουργείται». Κλείνοντας το άρθρο, επισημαίνεται ότι αν και η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει πιθανή, εντούτοις αυτό δεν θα γίνει σύντομα.

Χρεοκοπία και Grexit από τους Financial Times

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι Financial Times σε προηγούμενο άρθρο τους. Αυτή ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι FT «χτύπησαν» την κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς είχαν εξαπολύσει σφοδρή επίθεση για έλλειψη πολιτικής βούλησης στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Οι F.T παραθέτουν ένα σενάριο όσων θα ακολουθήσουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια την ελληνική κρίση χρέους και επισημαίνουν χαρακτηριστικά: «Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα σταθεροποιηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2020. Η ΕΕ και το ΔΝΤ στηρίζουν όλα τα δεδομένα του προγράμματος διάσωσης στο στόχο να είναι 124% του ΑΕΠ.

Μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, η Ελλάδα ή θα χρεοκοπήσει, ή θα εξέλθει από το ευρώ – ή θα συμβούν και τα δύο. Η τακτική της ΕΕ να εθελοτυφλεί και να δίνει παρατάσεις στα δάνεια με μεγαλύτερες διάρκειες και χαμηλότερα επιτόκια, φτάνει στο φυσικό της τέλος».

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s