Τρόικα: Κυβέρνηση και media θολώνουν τα νερά

 

Αναβρασμός στην Κομισιόν και το ΔΝΤ από τους επικοινωνιακούς χειρισμούς της κυβέρνησης.

Τρόικα: Κυβέρνηση και media θολώνουν τα νερά

Με όρους πολιτικών και επικοινωνιακών εκβιασμών προσπαθεί η ελληνική κυβέρνηση να διαχειριστεί το -ομολογουμένως- μεγάλο πολιτικό κόστος της μετάθεσης της επίσκεψης της τρόικας στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο. Με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και κυβερνητικούς αξιωματούχους επιχειρείται να δημιουργηθεί εικονική πραγματικότητα, επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές στο Sofokleousin.gr.

Όπως είχε από χθες το βράδυ επισημάνει το Sofokleousin.gr, ο τρόπος και ο χρονισμός της ανακοίνωσης από την Κομισιόν της μη-έλευσης της τρόικας καθώς και η ανακοίνωση του ΔΝΤ στέλνουν σαφή πολιτικά μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Το Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο τελώντας σε αμηχανία προσπάθησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, απαντώντας ότι η δόση του ενός δισ. θα εκταμιευθεί εντός του Δεkεμβρίου.

Πηγές όμως επισημαίνουν ότι οι σχέσεις κυβέρνησης και Κομισιόν είναι πλέον προβληματικές, καθώς μια σειρά θεμάτων παραμένουν ανοιχτά. Η Κομισιόν επιμένει και στο ζήτημα των τραπεζών, όπου το ΤΧΣ μπορεί να δηλώνει ότι έχει τα κεφάλαια των 11 δισ. αλλά οι γνωρίζοντες έχουν διαφορετική άποψη.

Η πραγματικότητα

Το tweet του εκπροσώπου της Κομισιόν Σάιμον Ο Κόνορ κατά τη διάρκεια της ψήφισης του προϋπολογισμού ήταν σαφές:

Greece1: «Οι τεχνικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα»

Greece2: «Αναμένουμε ότι η διαπραγματευτική ομάδα σε πλήρη σύνθεση θα επιστρέψει στην Αθήνα τον Ιανουάριο…»

Greece3: «…αφού οι αρχές θα έχουν επιδείξει περαιτέρω πρόοδο την εφαρμογή, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα (staff level agreement»

Το «τιτίβισμα»του Σάοιμον Ο Κόνορ ακολούθησε ανακοίνωση του ΔΝΤ στα αγγλικά, την οποία παραθέτουμε:

 «Technical discussions are expected to continue in Athens next week. We expect a full negotiating team to return to Athens in January, after the authorities have made further progress in implementation, with the objective of reaching a staff level agreement.»

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να συσκοτίσει και να δημιουργήσει σύγχυση μέσω διαρροών, ενώ τα στοιχεία είναι αδιάσειστα και δημόσια. όπως επισημαίνουν διπλωματικές πρόκειται για φαιά προπαγάνδα η οποία δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που λύνει.

Στελέχη της ΕΕ στις Βρυξέλλες που μίλησαν στο Sofokleousin.gr υπό τον όρο της ανωνυμίας και έχουν πληροφόρηση «από πρώτο χέρι», υποστηρίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση εκβιάζει πλέον την τρόικα και ιδιαίτερα την Κομισιόν, ενώ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράςνα ζητά απεγνωσμένα την παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία -βρισκόμενη σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση στο εσωτερικό- κρατά διακριτικές αποστάσεις.

Από τις ανακοινώσεις καθίσταται σαφές ότι ΔΝΤ και Κομισιόν δρουν σε συνενόηση  και πως οι μεταγενέστερες ερμηνείες από ελληνικής πλευράς στοχεύουν στην πρόκληση σύγχυσης και ασάφειας.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s