Προϋπολογισμός : Όλα θα φανούν στην πράξη !

Τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού

Μπορεί ο προϋπολογισμός, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% το 2014, ωστόσο, για ακόμη μία χρονιά οι φορολογούμενοι θα κληθούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη. Και αυτό επειδή ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε το σαββατοκύριακο στη Βουλή με 153 «ναι» περιλαμβάνει σειρά κρυφών χρεώσεων που ανεβάζουν το «λογαριασμό».

Συνολικά προβλέπονται πρόσθετοι φόροι 2,3 δισ. ευρώ σε εισοδήματα και ακίνητα και περικοπές δαπανών της τάξης των 3,5 δισ. ευρώ.

Εν συντομία, μισθωτοί, μικροϊδιοκτήτες, επιχειρήσεις και ασφαλιστικά ταμεία θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς.

Ειδικότερα:

-Ο στόχος για έσοδα από φόρους αυξάνεται από 49,6 δισ. ευρώ το 2013 σε 47,3 δισ. Η αύξηση αυτή θα στηριχθεί στην ενίσχυση κατά 8,5% ή 21,5 δισ. των άμεσων φόρων, με τα έσοδα από έμμεσους φόρους να προβλέπεται ότι θα μειωθούν ελαφρώς, κατά 1,8%.

-Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%, ενώ μέχρι σήμερα είχαν αφορολόγητο 5.000 ευρώ. Επίσης, από το ειδικό τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν έσοδα της τάξης των 200 εκατ. ευρώ.

-Οι μικροϊδιοκτήτες θα φορολογούνται αυτοτελώς για το εισόδημα από ενοίκια με συντελεστή 11% για ποσά εσόδων έως 12.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

– Από τους ιδιοκτήτες θα συγκεντρωθούν επιπλέον 280 εκατ. ευρώ μέσω της είσπραξης των δύο τελευταίων μηνιαίων δόσεων των φόρων ακίνητης περιουσίας για τα έτη 2011, 2012 και 2013 το πρώτο δίμηνο του 2014.

– Για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες θα διαμορφωθούν νέες φορολογικές κλίμακες με στόχο την άντληση εσόδων 1,144 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η δημιουργία νέας κλίμακας με μόνο τρία κλιμάκια για μισθωτούς και συνταξιούχους.

– Από τη φορολόγηση τόκων των καταθέσεων προβλέπεται να εισπραχθούν 230 εκατ.

– Οι 150 μεγαλύτερες επιχειρήσεις της χώρας θα κληθούν να επιστρέψουν το φόρο εισοδήματος που αντιστοιχεί στα αφορολόγητα αποθεματικά που δημιούργησαν έως το 2003 και κρίθηκαν ότι παραβιάζουν την κοινοτική νομοθεσία. Στον προϋπολογισμό, οι φόροι στο εισόδημα για τις επιχειρήσεις εμφανίζονται αυξημένοι κατά 137,3% ή κατά 2,25 δισ. ευρώ. Αυξάνονται δηλαδή στα 3,89 δισ. ευρώ 2014 από 1,64 δισ. ευρώ φέτος.

-Οι δαπάνες για μισθούς δημοσίων υπαλλήλων προβλέπεται να μειωθούν κατά 280 εκατ. ευρώ το 2014, ενώ οι δαπάνες για συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα και παροχές υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης θα περικοπούν κατά 3,14 δισ. ευρώ.

-Ο προϋπολογισμός έχει επίσης, ένα στόχο που οι ειδικοί θεωρούν ότι δύσκολα θα υλοποιηθεί. Προβλέπει δηλαδή, ότι για κάθε ένα ευρώ που αυξάνεται το ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κατά 29,11 ευρώ

Πάντως, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ο προϋπολογισμός του 2014 θα φανεί στην πράξη, εάν θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, μιας και η φοροδοτική ικανότητα επιχειρήσεων και νοικοκυριών έχει εξαντληθεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s