Έρχεται κούρεμα 40% σε κάρτες και μικρά καταναλωτικά δάνεια

 

Ελάφρυνση χρέους για νοικοκυριά που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Έρχεται κούρεμα 40% σε κάρτες και μικρά καταναλωτικά δάνεια

Ειδικό σχέδιο ρυθμίσεων ετοιμάζουν οι τράπεζες για να κλείσουν τις εκκρεμότητες με καθυστερούμενα καταναλωτικά δάνεια μικρού ποσού και υπόλοιπα πιστωτικών καρτών.Το σχέδιο προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών εφάπξ με μεγάλη έκπτωση (κούρεμα), ή σε δόσεις τις οποίες θα ορίζουν οι ίδιοι οι πελάτες, σύμφωνα με το ποσό το οποίο μπορούν να δώσουν.

Οι τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει πολλές τέτοιες προβληματικές απαιτήσεις, θεωρούν σκόπιμο να μη μπούν σε δικαστικές διεκδικήσεις. Προτιμούν να έλθουν σε διακανονισμούς με τους οφειλέτες που χρωστούν κάτω των 5.000 ευρώ και να εισπράξουν ένα μερος της οφειλής, κλείνοντας την εκκρεμότητα και την επισφάλεια.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν για έναν δανειολήπτη που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο 8.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και χρωστάει τα 5.000 ευρώ, αλλά μέσα στην τελευταία διετία εξαιτίας της κρίσης βρέθηκε σε αδυναμία και καθυστερεί κάποιες πληρωμές, να του δώσουν “ανάσα” προτείνοντάς του να εξοφλήσει με έκπτωση 40% πληρώνοντας τα 3.000 ευρώ εφάπαξ, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να βγει κάποια στιγμή στο μέλλον “κόκκινο” το δάνειο και να χάσει και το κεφάλαιο αυτό.

 Eισηγήσεις έχουν γίνει από τις διοικήσεις τραπεζών προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αναδεικνύουν και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους, που δημιουργούν όμως νέα δεδομένα στην αγορά, από τα οποία μπορεί τελικά να επωφεληθούν οι δανειολήπτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s