Ευθέως αμφισβητεί την Κομισιόν νέα έρευνα του WEF – Όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας αλλά έχει επιδεινωθεί δραματικά

 

 

Στην 91η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα από την 47η το 2006/2007

Σε ευθεία αμφισβήτηση με την Κομισιόν έρχεται έρευνα του WEF που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, καθώς, όπως υποστηρίζει, η ανταγωνιστικότητα των χωρών της Νότιας Ευρώπης, και ιδιαίτερα της Ελλάδας, έχει επιδεινωθεί δραματικά την τελευταία 6ετία.
Παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν εκτιμα ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας να έχει βελτιωθεί αισθητά, ιδιαίτερα την τελευταία 2ετία, οι αναλυτές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αναφέρουν ότι η Ελλάδα είναι στην 91η θέση ανταγνωστικότητας, από την 47η το 2006/2007, ενώ μικρότερη, αλλά, επιδείνωση έχουν υποστεί και οι οικονομίες της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Τσεχίας.
Η προσαρμογή της ανταγωνιστικότητας μέσα σε μία νομισματική ένωση, η οποία αφαιρεί το εργαλείο της υποτίμησης του νομίσματος, γίνεται όλο και δυσκολότερη, σύμφωνα με το Der Spiegel, το οποίο επισημαίνει για ακόμη μία φορά τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών.

Η ελληνική οικονομία μετά την ένταξη στην ΟΝΕ δεν προχώρησε στις αναγκαίες διαρθρωτικές προσαρμογές προκειμένου να ενταχθεί αποτελεσματικά στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Το αποτέλεσμα ήταν, να δημιουργηθεί ένα τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας το οποίο αποτυπώνονταν στην ταυτόχρονη διεύρυνση των δίδυμων ελλειμμάτων. Μετά το 2007 αυτά κατέστησαν ανεξέλεγκτα. Έτσι η χώρα έχασε την πρόσβαση στις αγορές και ανέλαβε να υιοθετήσει – έναντι της χρηματοδότησης που έλαβε – ένα πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής με το οποίο θα αποκαθιστούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, θα σταθεροποιούσε το τραπεζικό σύστημα και θα αντιμετώπιζε τη δημοσιονομική ανισορροπία και το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

http://www.bankingnews.gr

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΟΜΠΡΑ

 

Δημοσιογράφος

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s