Σενάριο-σοκ του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Παίρνει ως παραδοχή την αθέτηση των δεσμεύσεων των Ευρωπαίων και την έξοδο του ΔΝΤ

Σενάριο-σοκ του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

Σύγκρουση και αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας προβλέπει η έκθεση του ΟΟΣΑ καθώς προβλέπει ότι δεν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο και δεν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα στη δεύτερη διάσωσης. Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού το Δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο 156% το 2020 έναντι συμφωνίας για 124%.

Αυτή η εξέλιξη ακυρώνει τη συμφωνάι της δεύτερης διάσωσης της Ελλάδας, ενώ αποδέχεται ότι θα υπάρξει και τρίτο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας, χωρίς όμως τη συμμετοχή του ΔΝΤ, σε χρηματοδοτικό επίπεδο, καθώς δεν πληρούνται οι σχετικές προδιαγραφές.

Αν και ο ΟΟΣΑ δεν αναφέρεται στις πολιτικές ισορροπίες της Ευρωζώνης, εν τούτοις τα αποτελέσματα των μελετών και των μοντέλων του λαμβάνουν υπόψη τους τις πολιτικές εξελίξεις.

Η προσέγγιση του ΟΟΣΑ αιτιολογεί σε μεγάλο βαθμό τη στάση του ΔΝΤ κατά τους τελευταίους μήνες και την απουσία από τον δημόσιο διάλογο για την τύχη της Ελλάδας και τη διαχείριση του χρέους.

Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού προχώρησαν σε μια δική τους άσκηση για την πορεία του χρέους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι απαραίτητη η εφαρμογή των επιπρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στα οποία έχει δεσμευτεί η Ευρωζώνη.

Εάν τελικά η πορεία του ΑΕΠ αποδειχτεί χειρότερη από την προβλεπόμενη (ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι το 2014 θα συνεχιστεί η ύφεση σε ποσοστό 0,4% σε αντίθεση με τις προβλέψεις για ανάπτυξη 0,6%), τότε θα πρέπει να ληφθεί «σοβαρά υπόψη» το ενδεχόμενο «περαιτέρω βοήθειας για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους». Ωστόσο, στην πολυσέλιδη έκθεση, δεν περιλαμβάνεται η λέξη «κούρεμα».

«Θα υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας από την επόμενη χρονιά, αλλά θετικός ρυθμός ανάπτυξης από το 2015» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ. Παραδέχτηκε ότι η μεταρρυθμιστική πρόοδος θα είναι δύσκολη και οδυνηρή, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα θετικά σημάδια και σε αυτήν την προσπάθεια η δουλειά του ΟΟΣΑ είναι η αρχή.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s