Μπόφινγκερ: Ετήσιο κέρδος €20 δισ. για τη Γερμανία χάρη στην Ελλάδα

Μπόφινγκερ: Ετήσιο κέρδος €20 δισ. για τη Γερμανία χάρη στην Ελλάδα

 «Πολλοί στη Γερμανία εκνευρίζονται με τις εγγυήσεις που δίνονται για την Ελλάδα, ενώ δεν αντιλαμβάνονται ότι χάρη στα τρομερά χαμηλά επιτόκια, ο γερμανικός προϋπολογισμός εξοικονομεί ετησίως 20 δισ. ευρώ σε πληρωμές τόκων».

Αυτό επεσήμανε σε αυστριακή εφημερίδα ο Πέτερ Μπόφινγκερ, καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Βιούρτσμπουργκ και ένας από τους πέντε αποκαλούμενους «σοφούς» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο ίδιος τάσσεται υπέρ «περισσότερης Ευρώπης» και επικρίνει τα ΜΜΕ που έχουν διαμορφώσει ένα πολύ αρνητικό κλίμα, ενώ υποστηρίζει μια ταχύτερη υλοποίηση της Τραπεζικής Ένωσης, «για να αφαιρεθεί το βάρος από τις χώρες να καταβάλουν σε περίπτωση ανάγκης εκ νέου βοήθειες δισεκατομμυρίων ευρώ».

Προσθέτει ότι χρειάζεται μια περισσότερο ενισχυμένη Δημοσιονομική Ένωση και ότι στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δοθούν αρμοδιότητες σε επίπεδο Ε.Ε, ενώ σκιαγραφεί τι θα συμβεί αν επικρατήσει η τάση για «λιγότερη Ευρώπη», δηλαδή η επιστροφή κοινοτικών αρμοδιοτήτων στα εθνικά κράτη.

Κατά την άποψή του, το τωρινό σύστημα δεν είναι σταθερό, ακριβώς επειδή η Ε.Ε δεν έχει αρμοδιότητες σε μερικούς τομείς και σε μεγάλα οικονομικά «σοκ» υπάρχει κίνδυνος να μην τα αντέξει το σύστημα. «Τότε θα εξαφανιζόταν το ευρώ, το οποίο μέχρι τώρα απέτρεψε τα χειρότερα» λέει.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόφινγκερ, ακόμη και να υπήρχαν η πεσέτα και η λίρα, στην Ισπανία «θα είχε σκάσει η φούσκα των ακινήτων» και η Ιταλία θα είχε προβλήματα εξαιτίας της μειούμενης ανταγωνιστικότητάς της.

«Δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί μια υποτίμηση των εθνικών νομισμάτων από την Ισπανία και την Ιταλία και με τον τρόπο αυτό θα υπήρχαν βαριές ζημίες για την εξαγωγική βιομηχανία στη Γερμανία και στην Αυστρία» επισημαίνει.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s