Χρ. Ζερεφός: Γιατί πρέπει να προσέχουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τι αναφέρει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός στο news.gr

Χρ. Ζερεφός: Γιατί πρέπει να προσέχουμε τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι εκδηλώσεις της φύσης, που δεν έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα. Κι αν κανείς αναφερθεί σε μετεωρολογικές βόμβες στη χώρα μας, θα εννοεί μόνο τοπικά και περιορισμένα φαινόμενα και βέβαια σε καμία περίπτωση ανάλογα με αυτά των Φιλιππινών και τον υπερ – τυφώνα Χαΐγιάν.

Ο καθηγητής και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφός, σε επικοινωνία που είχε μαζί του το news.gr, αναφέρει ότι οι καιρικές εκδηλώσεις των δύο τελευταίων ημερών στην Ελλάδα προκλήθηκαν από χαμηλό βαρομετρικό, που σημειώθηκε στην ελληνική επικράτεια και έδωσε τις βροχές και καταιγίδες που είδαμε. Όπως χαρακτηριστικά λέει «…πλήττονται αρκετές χώρες τις Μεσογείου από μετεωρολογικές βόμβες. Η Ελλάδα τοπικά μπορεί να κινδυνεύσει – όπως είχε γίνει παλαιότερα στη Σάμο – από ακραία φαινόμενα, όπως υδροστροβίλους και ανεμοστροβίλους, αλλά γενικά δεν έχει δει ούτε θα δει καταστροφές όπως αυτές σε πολλές χώρες της Ασίας ή της Αμερικής».

Ο κύριος Ζερεφός εξηγεί ότι η γεωγραφική θέση της χώρας μας είναι τέτοια που σε συνδυασμό με την κατανομή θάλασσας – ξηράς εξασφαλίζεται ότι τα ακραία φαινόμενα έχουν αποκλειστικά τοπικό χαρακτήρα και είναι μικρότερης έντασης.

Σε αυτό το πλαίσιο,  ο καθηγητής δίνει κάποιες βασικές οδηγίες για το πως θα προστατευθούμε κατά την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Όπως λέει, καλό είναι να αναβάλλουμε τις δραστηριότητές μας όταν υπάρχουν ακραίες καιρικές εκδηλώσεις.

«Όσοι ζουν σε μέρη που μετά από βροχές έχουν κίνδυνο κατολισθήσεως, είναι σημαντικό να προσέχουν. Υπάρχουν περιοχές με πολύπλοκο ανάγλυφο, όπου η συνέργεια ακραίας βροχόπτωσης με ξηρασία οδηγεί σε κατολισθήσεις, όπως στην Καλαμάτα και τα Τέμπη πρόσφατα. Δεν μπορεί να τα βάλει κανείς με τη φύση. Οι εκδηλώσεις της είναι σε κάθε περίπτωση πιο δυνατές από τον άνθρωπο και πρέπει να τις σεβόμαστε. Καλό είναι ακόμα και όταν πρέπει να οδηγήσουμε, όταν έχουμε μια δουλειά που μπορούμε να αναβάλουμε να το κάνουμε», καταλήγει ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s