Εl Erian (Pimco): Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μείωση χρέους oριστικά

Εl Erian (Pimco): Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μείωση χρέους – Πρέπει να ληφθεί άμεση απόφαση αν οι δύο χώρες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη – Εναπόκειται στους εταίρους αν είναι διατεθειμένοι να τις χρηματοδοτούν επ’ άπειρον

«Ελλάδα και Κύπρος χρειάζονται μείωση χρέους….oριστικά» δηλώνει χαρακτηριστικά στην Süddeutsche Zeitung του Μονάχου ο ισχυρός άντρας της Pimco M. El-Erian, προσθέτοντας ότι «ίσως να χρειάζεται και η Πορτογαλία απομείωση του χρέους της, ωστόσο, η κατάσταση στην χώρα αυτή δεν είναι τόσο σαφής».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pimco, «όσο οι χώρες έχουν τόσο υψηλό χρέος και απειλείται μία αναδιάρθρωση, οι ιδιώτες επενδυτές, τους οποίους αυτές οι χώρες χρειάζονται επειγόντως, δεν επιστρέφουν. Έτσι η κατάσταση δεν βελτιώνεται».
«Για να μπορέσει μια χώρα σαν την Ελλάδα να αντεπεξέλθει με τις δικές της δυνάμεις, χρειάζεται ένα ποσοστό χρέους της τάξεως του 60-70% του ΑΕΠ» εκτιμά ο πρόεδρος της θυγατρικής εταιρείας του ασφαλιστικού ομίλου Allianz, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «θα πρέπει να προκύψει ένα σημαντικό „κούρεμα“ του χρέους».

Ο M. El-Erian, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle,  συνιστά σε διάστημα ενός έτους να ληφθεί μια οριστική απόφαση για το εάν η Ελλάδα και η Κύπρος θα πρέπει να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη. «Εναπόκειται κατά κύριο λόγο στην Γερμανία και τους άλλους εταίρους να σταθμίσουν τις εναλλακτικές επιλογές με επίγνωση ότι αυτές οι χώρες πρέπει να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ανάπτυξης.

Στο δρόμο προς τα εκεί είναι κρίσιμο το ερώτημα εάν αυτές οι χώρες θα αποχωρήσουν από το ευρώ ή αν θα είναι διατεθειμένοι οι άλλοι να τις επιδοτούν στο διηνεκές. Την απόφαση αυτή πρέπει να την λάβει η Ευρώπη, από κοινού και γρήγορα. Aν αυτό είναι δυνατόν,  μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος μακροπρόθεσμα κανένα ιδιωτικό κεφάλαιο να μην πάει σε αυτές τις χώρες και οι φορολογούμενοι να αναλαμβάνουν σε όλο και μεγαλύτερη έκταση την ευθύνη για τα χρέη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

http://www.bankingnews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s