Και οι τραπεζίτες βλέπουν κούρεμα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 

Και οι τραπεζίτες βλέπουν κούρεμα δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων

 

 

Το κούρεμα στα δάνεια των νοικοκυριών προβάλει ως επιτακτική λύση για να μπορέσουν οι πολίτες να βγουν από το αδιέξοδο και οι τράπεζες να εξυγιανθούν. Το αναγνωρίζουν πλέον  και οι τραπεζίτες, ενώ οι οικονομικοί υπουργοί το έχουν συζητήσει πολλές φορές με τροϊκανούς και παράγοντες της ΕΕ. Κανείς δεν μιλάει για σεισάχθεια, δηλαδή για συνολική διαγραφή χρεών, αλλά μόνο για μερική αναθεώρηση με περιορισμένες διαγραφές και μείωση του χρέους εκεί όπου είναι αποδεδειγμένα αδύνατον να εξυπηρετηθεί.

Κι ενώ η συζήτηση γύρω από το θέμα αρχίζει να φουντώνει, κορυφαίος τραπεζίτης τον οποίο επικαλείται το Reuters θεωρεί ότι «οι δανειακές συμβάσεις θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Δεν μπορούμε ως τράπεζα να αρνηθούμε στους πελάτες να κάνουμε αυτό που ζητάμε από τους διεθνείς δανειστές να κάνουν για την Ελλάδα».

Αυτή την περίοδο οι εγχώριες τράπεζες εντείνουν τις προσπάθειές τους για να συγκρατήσουν την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που θα μπορούσε να απειλήσει την βιωσιμότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό επιμηκύνουν τη διάρκεια των δανείων, μειώνοντας τις μηνιαίες δόσεις σε μια προσπάθεια να κρατήσουν ενήμερους τους δανειολήπτες και να μην αναγκασθούν να εγγράψουν επισφάλειες.

Ωστόσο, ούτε αυτό το σχέδιο φαίνεται να αποδίδει σοβαρά αποτελέσματα αφού η παρατεταμένη ύφεση, η ανεργία και η αυξανόμενη φτώχεια δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους πολίτες.

Οι αρχές κάνουν σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση σωτηρίας του συστήματος. Οι ελληνικές τράπεζες, με δεκάδες δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, έλαβαν ενίσχυση 28 δισ. ευρώ το καλοκαίρι εκ των οποίων 25 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ΤΧΣ είναι τώρα πλειοψηφών μέτοχος (με ποσοστά από 77% έως και 93%) στις 4 μεγάλες τράπεζες δηλαδή στην Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς , την Alpha Bank και την Eurobank.

Η κεφαλαιακή τους επάρκεια αξιολογείται τώρα στα πλαίσια του νέου γύρου των τεστ αντοχής, για να διαπιστωθεί αν οι τέσσερις τράπεζες θα μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε νέα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά σοκ.

Οπως αναφέρει το Reuters, κορυφαίος τραπεζίτης που δεν κατονομάζεται, εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που ανήλθαν στο 28% στα τέλη Ιουνίου, θα ξεπεράσουν το 30% το 2014 πριν αρχίσουν να υποχωρούν σταδιακά.

Ήδη πριν από την όποια αύξηση στα εξυπηρετούμενα δάνεια, οι εγχώριες τράπεζες αντιμετωπίζουν μια μεγάλη πρόκληση με τα επισφαλή δάνεια που έχουν ήδη στα βιβλία τους. Ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος αφορά δάνεια μικρών επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι βιώσιμες  έχουν όμως σοβαρά  προβλήματα ρευστότητας.

«Η δανειακή επιβάρυνση σε κάποιους κλάδους είναι υπερβολική, δεδομένης της κατάστασης», είπε ο τραπεζίτης στο Reuters, προσθέτοντας ότι οι διαγραφές είναι αναπόφευκτες. Αν και είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσει μια συζήτηση για διαγραφή χρεών στα νοικοκυριά, τελικά φαίνεται ότι θα χρειαστεί να γίνουν σε αρκετές περιπτώσεις.

Ένας άλλος τομέας ανησυχίας για τους τραπεζίτες είναι η μέθοδος της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» στα πλαίσια της οποίας, νοικοκυριά που μπορούν να αποπληρώσουν ένα στεγαστικό δάνειο, επιλέγουν να μην το κάνουν, επωφελούμενα της ρύθμισης του 2010 που απαγορεύει τις κατασχέσεις ακινήτων.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s