1,5 δισ. επιπλέον φόροι με τις νέες ρυθμίσεις. Ποιοί θα πληρώσουν περισσότερα

1,5 δισ. επιπλέον φόροι με τις νέες ρυθμίσεις. Ποιοί θα πληρώσουν περισσότερα

Επιπλέον φόρους 1,5 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν την επόμενη χρονιά «εχοντες και μη έχοντες», καθώς οι αλλαγές που έγιναν φέτος στο φορολογικό σύστημα, συνεπάγονται μεγαλύτερες επιβαρύνσεις για όλου.  Το βάρος γίνεται εξαιρετικά δυσβάστακτο για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, καθώς οι επιπλέον φόροι επιβάλλονται σε μειωμένα εισοδήματα, δεδομένου ότι φέτος έγιναν σημαντικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ενώ και τα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματικών συρρικνώθηκαν περαιτέρω λόγω της κρίσης.

 Με το νέο φορολογικό καθεστώςοι φόροι καθορίζονται ανάλογα με την πηγή προέλευσης του εισοδήματος. Ετσι, φορολογούμενοι με τα ίδια ακριβώς εισοδήματα και την ίδια οικογενειακή κατάσταση θα πληρώνουν διαφορετικό φόρο, ανάλογα αν είναι μισθωτός-συνταξιούχος΄ή ελεύθερος επαγγελματίας, ή αν έχει εισοδηματα από ενοίκια.

Τσεκούρι σε ελεύθερους επαγγελματίες

Στους μεγάλους χαμένους των νέων φορολογικών διατάξεων είναι οι έμποροι, βιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Μέχρι τώρα πλήρωναν ελάχιστα ή καθόλουκαι ήταν οι βασικοί «ύποπτοι» για φοροδιαφυγή.

Αφου λοιπόν οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί δεν μπορούν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή, επιβάλλεται εξοντωτικός φόρος  επί «δικαίων και αδίκων».

 Ειδικότερα:

 Οι έμποροι, οι βιοτέχνες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώνουν φόρο 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματός τους  για τα πρώτα 50.000 ευρώ και 33% για επιπλέον ποσό πέραν των 50.000 ευρώ.

Φέτος, όσοι αυτοαπασχολούμενοι απέκτησαν το 2012 ετήσια εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ είτε δεν πλήρωσαν καθόλου φόρο εισοδήματος είτε κατέβαλαν  μέχρι 500 ευρώ. Από το 2014 οι ίδιοι αυτοαπασχολούμενοι, λόγω της επιβολής συντελεστή φορολόγησης 26% από το πρώτο ευρώ του ετήσιου εισοδήματός τους, θα καλούνται να καταβάλουν φόρο 1.300 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ και 2.600 ευρώ για 10.000 ευρώ.
Για τα εισοδήματα αυτά θα πληρώσουν επιπλέον και προκαταβολή φόρου 55%. Αυτό σημαίνει ότι για εισοδήματα 5.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλουν συνολικό φόρο 2.015 ευρώ,ενώ για 10.000 ευρώ πρέπει να πληρώσουν 4.030 ευρώ συνολικό φόρο.

Λοιπά εισοδήματα:

-Τα μερίσματα φορολογούνται με 10%.
– Οι τόκοι από καταθέσεις και ρέπος με 15%.
– Η υπεραξία από την πώληση μετοχών  με 15%.
– Αυξάνεται από 2 τοις χιλίοις (0,2%) σε 3,5 τοις χιλίοις (0,35%) ο φόρος στις πωλήσεις μετοχών στο Χρηματιστήριο

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s