Βοήθεια με το αζημίωτο

Κατηγορηματικά αντίθετος σε ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εμφανίστηκε ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση των επιτοκίων της στο επίπεδο του 0,50%. Ο κ. Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι οποιαδήποτε νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται από νέους όρους και πρόσθεσε ότι ένας τρόπος συμμετοχής της ευρωτράπεζας στην ελάφρυνση του χρέους που συζητείτο, είναι να μετακυλήσει η ΕΚΤ τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί, ένα χαρτοφυλάκιο γνωστό και ως «ANFA».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ντράγκι επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν θα δεχθεί να υποστεί ζημιές στα ελληνικά ομόλογα τα οποία διακρατεί, προκειμένου να παράσχει ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας. «Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε νομισματική χρηματοδότηση», πρόσθεσε ο κεντρικός τραπεζίτης. Ανακοίνωσε πάντως ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν την επόμενη χρονιά για μια πιθανή παράταση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας, ενώ όπως είπε θα συζητήσουν τις προοπτικές της χώρας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές. Η ανακοίνωση για τα επιτόκια, τα οποία παρέμειναν αμετάβλητα για μία ακόμα συνεδρίαση έγινε την ώρα που η οικονομική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ σημειώνει ανάκαμψη και ο πληθωρισμός παραμένει σταθερός.

Reuters: Τον Νοέμβριο η απόφαση

Μετά τις σημερινές δηλώσεις-φωτιά του Μάριο Ντράγκι, περί επιπρόσθετης βοήθειας προς την Ελλάδα υπό όρους, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι οποιαδήποτε απόφαση για το ζήτημα αυτό αναμένεται σύντομα. Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρώπης, αναφέρει σε δημοσίευμά του ότι οι αποφάσεις για το τρίτο πρόγραμμα αναμένεται να ληφθούν το Νοέμβριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας. Η ίδια πηγή σημειώνει πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η χώρα μας θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 14-15 δισ. ευρώ τη διετία 2014-15 και η ευρωζώνη θα πρέπει να προβεί σε εκ νέου χρηματοδότηση και ελάφρυνση του χρέους.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s