Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγορές λόγω του φόβου «ανάφλεξης»στη Συρία

Ενόψει επέμβασης στη Συρία και φόβων «ανάφλεξης». Ακριβαίνει το πετρέλαιο. Αναταράξεις στα χρηματιστήρια

Σε αναμμένα κάρβουνα οι αγορές

Αναταράξεις προκαλεί στις αγορές μετοχών και εμπορευμάτων η αναμενόμενη στρατιωτική επέμβαση αμερικανικών και συμμαχικών δυνάμεων στη Συρία, η οποία  εκτιμάται ότι θα αποτελέσει «σπίθα ανάφλεξης» στη Μέση Ανατολή, με αλυσιδωτές παρενέργειες και νέες διεθνείς εμπλοκές. Οι τιμές του αργού πετρελαίου κινούνται ανοδικά σσημειώνοντας νέο υψηλό διετίας, τα νομίσματα των χωρών που βασίζονται σε εισαγόμενη ενέργεια υποχωρούν, οι μετοχές πιέζονται στα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά χρηματιστήρια. Εντονη μεταβλητότητα επικρατεί σε όλες τις αγορές, καθώς οι εκτιμήσεις αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή. Στο ΧΑ εκδηλώνεται ανοδική αντίδραση και οι βασικοί δείπου βρίσκονταν νωρίτερα στο κόκκινο, καταγράφουν τώρα μικρά κέρδη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εικόνα στις διεθνείς αγορές θα επιδεινωθεί τις επόμενες μέρες, ενώ οι κερδοσκόποι θα έχουν «το πάνω χέρι» στις αγορές, κυνηγώντας γρήγορες υψηλές αποδόσεις από τις μεγάλες διακυμάνσεις. Ο φόβος για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή εκτιμάται ότι θα ωθήσει υψηλότερα τις τιμές πετρελαίου-φυσικού αερίου, με εύλογες επιπτώσεις στους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, στο βιομηχανικό κόστος και στην αποδοτικότητα πολλών επιχειρηματικών κλάδων.

Στο ΝΥΜΕΧ η τιμή του αμερικάνικου αργού πετρελαίου crude εκτινάχθηκε σήμερα στα 112,24 δολάρια (+2,4%) και κινείται τώρα λίγο χαμηλότερα. Είναι η υψηλότερη τιμή της τελευταίας διετίας, αλλά το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί τις επόμενες μέρες, αν η στρατιωτική επέμβαση στη Συρία προκαλέσει νέες εντάσεις και ευρύτερη εμπλοκή στη Μέση Ανατολή.

 Οι εκτιμήσεις αυτές προκαλούν φόβους ότι θα πειβραδυνθεί η άνάπτυξη σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, που αποτελούν τώρα  «λοκομοτίβα» της παγκόσμιας οικονομίας. Γι αυτό το νόμισμα της Ινδίας (ρουπία) βυθίζεται σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα ισοτιμιών έναντι των βασικών διεθνών νομισμάτων.

Μεγάλες απώλειες κατέγραψε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο (Nikkei -2,4%). Στα ευρωπαϊκά που άνοιξαν στο κόκκινο, επικρατούν τωρα σταθεροποιητικές τάσεις.

Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας όλοι οι δείκτες έχουν ανακάμψει και κινούνται σε θετικό έδαφος, ενώ στο ξεκίνημα της συνεδρίασης κινούνταν καθοδικά, καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 0,5%-0,8%.

Ο Γενικός Δείκτης πήγε μέχρι τις 874 μονάδες (-0,8%) και τώρα κινείται περί τις 885, σημειώνοντας άνοδο 0,4%. Κατά 0,6% ενισχύεται ο FT25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εχει ανακάμψει στις 303 μονάδες.

 Η αντίδραση εκδηλώθηκε με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές. Ο κλαδικός τους δείκτης που υποχωρούσε κατά 0,7%, βρίσκεται τώρα στο +0,9%.

Από απώλειες 1,2%-1,8% Εθνική, Eurobank και Πειραιώς έχουν γυρίσει σε μικρά κέρδη, ενώ η Alpha ενισχύεται κατά 2%.

Περιορίσθηκαν σταδιακά οι απώλειες και στα βιομηχανικά blue chips. Κτά 1,5% υποχωρούν ΕΛΠΕ και Motor Oil, -1% η Βιοχάλκο, -0,6% η 3E Coca-Cola. Σε θετικό έδαφος κινούνται τώρα ΔΕΗ (+1,6%), ΜΕΤΚΑ (+1,5%), Μυτιληναίος (+0,6%), Follie +1,8%), Φουρλής (+1,2%).

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s