Σόιμπλε: Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα βοήθεια μετά το 2014

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραδέχεται ότι θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση και τρίτο πακέτο βοήθειας αλλά επιμένει ότι δεν θα γίνει νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους – «Τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν από ένα χρόνο», εκτίμησε η Άνγκελα Μέρκελ

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας την Τρίτη 20 Αυγούστου σε προεκλογική συγκέντρωση στην πόλη Ahrensburg στη βόρεια Γερμανία.

Ο κ. Σόιμπλε, παρόλο που είχε δηλώσει και στο παρελθόν πως η χώρα μας θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση το 2014 οπότε και λήγει το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας, δεν υπήρξε ποτέ περισσότερο σαφής χαρακτηρίζοντας ένα τρίτο πακέτο βοήθειας ως «αναπόφευκτο».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επανέλαβε παρά ταύτα την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης πως δεν πρόκειται να υπάρξει νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου κουρέματος δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά για την Ευρωζώνη. Ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε επίσης πως η ελληνική κυβέρνηση έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον «σωστό δρόμο»

Όχι της Μέρκελ σε νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους

Για δεύτερη φορά μέσα σε μία εβδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας δηλώνει ότι «δε βλέπει» κούρεμα για την Ελλάδα, σύμφωνα με τη «Deutsche Welle». Σε σημερινή συνέντευξή της στην εφημερίδα Ruhr Nachrichten, η Άνγκελα Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξηγεί: «Όχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο κούρεμα για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα-βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ΄ότι πριν από έναν χρόνο».

Στην ίδια συνέντευξη πάντως, η καγκελάριος υπενθυμίζει: «Πάντα λέγαμε στην ευρωζώνη, ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα». Μιλώντας γενικότερα για την ευρωζώνη, η Άνγκελα Μέρκελ επισημαίνει ότι η κρίση δεν έχει περάσει, αλλά «αναμφισβήτητα υπάρχει πρόοδος, την οποία βλέπουν και οι επενδυτές ανά τον κόσμο».

Tην ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι στο Βερολίνο επιμένουν ότι η πραγματική ανησυχία του επιτελείου της Γερμανίδας καγκελαρίου βρίσκεται στο κατά πόσο οι αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης συνεργασίας θα διασφαλίσουν ένα σταθερό συνομιλητή για την Tρόικα μέσα στο επόμενο εξάμηνο, σύμφωνα με το Capital.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ευρωζώνη χρειάζεται ένα σταθερό συνομιλητή στην Αθήνα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί τις εξαιρετικά κρίσιμες επιλογές που θα πρέπει να γίνουν στην Ευρωζώνη ενόψει και των ευρωεκλογών της άνοιξης του 2014, με την Ελλάδα να έχει την ευρωπαϊκή προεδρία.

Μεταξύ αυτών είναι και το πώς ακριβώς η Ευρώπη θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θεωρείται κομβικό στοιχείο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση.

Ήδη η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων που λειτουργεί από τον Ιούλιο υπό την εποπτεία του κ. Όλι Ρεν και στην οποία συμμετέχουν αντιπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, με αντικείμενο την καταγραφή των εναλλακτικών προτάσεων για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, έχει κάνει τον πρώτο κύκλο εκτιμήσεων χωρίς να έχει ακόμα διαρρεύσει τίποτα προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Παρόλα αυτά, πληροφορίες από την Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τα πρόσωπα που συνθέτουν την Επιτροπή προδιαθέτουν για επιλογές οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη κατά κύριο λόγο τους προσανατολισμούς της Γερμανίας.

Πρώτο θέμα

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s