Ενόψη εκλογών «Λένε ψέματα η Μέρκελ και ο Σόιμπλε»

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο έως το 2014 εκτιμά η Bundesbank

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο έως το 2014 εκτιμά η Bundesbank

Νέα δανειακή στήριξη θα χρειαστεί η Ελλάδα το αργότερο από τις αρχές του 2014 εκτιμά η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, σύμφωνα με έγγραφο που επικαλείται το Spiegel.

Κατά το δημοσίευμα, πρόκειται για έγγραφο που ετοίμασε η τράπεζα για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ.

Σε αυτό αναφέρεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα το αργότερο στις αρχές του 2014».

Ακόμη, η τράπεζα εκτιμά ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το τρέχον πρόγραμμα είναι «εξαιρετικά μεγάλοι», ενώ κατακρίνεται η πρόσφατη έγκριση από την τρόικα της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ σαν απόφαση με πολιτικά κίνητρα.

Επιπλέον, υπογραμμίζει η Bundesbank, η απόδοση της ελληνικής κυβέρνησης σε θέματα υλοποίησης μεταρρυθμίσεων είναι «ελάχιστα ικανοποιητική».

Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν σχολίασαν εξαρχής το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία, διά της καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, ακόμη περισσότερο πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

Η Μέρκελ και ο Σόιμπλε, σημειώνει το , επανειλημμένα δηλώνουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι στη σωστή πορεία.

Όμως…

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Γερμανία κατηγόρησαν σήμερα την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι λέει ψέματα πριν από τις εκλογές, που θα διεξαχθούν τον επόμενο μήνα, για τον κίνδυνο μιας νέας «διάσωσης» (bailout) της Ελλάδας, μετά το δημοσίευμα ενός περιοδικού σύμφωνα με το οποίο η Μπούντεσμπανκ αναμένει ότι [η Ελλάδα] θα χρειαστεί μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βοήθεια στις αρχές του 2014.

Σύμφωνα με το «Σπίγκελ», εσωτερικό έγγραφο που εκπόνησε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει πως η Ευρώπη «θα συμφωνήσει σίγουρα σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας» το αργότερο μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η Μπούντεσμπανκ, που αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα, περιέγραψε επίσης τους κινδύνους που συνδέονται με το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα ως «εξαιρετικά υψηλούς», σύμφωνα με το δημοσίευμα, και είπε πως η έγκριση τον περασμένο μήνα της δόσης ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Αθήνα είχε «πολιτικά κίνητρα».

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν το δημοσίευμα, με τον Σοσιαλδημοκράτη ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους απλούς Γερμανούς επειδή φοβάται απώλεια ψήφων.

«Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σνάιντερ. «Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές».

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής ενός νέου κόμματος που τάσσεται κατά του ευρώ και αποκαλείται «Εναλλακτική για τη Γερμανία», κατηγόρησε την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μέρκελ πως «ρίχνει στάχτη στα μάτια» των ψηφοφόρων αρνούμενη να παραδεχθεί την αλήθεια όσον αφορά την Ελλάδα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου.

 

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s