Τρόικα μέχρι τον Οκτώβριο

Προσπάθεια συμβιβασμού ΔΝΤ -Κομισιόν. Πίστωση χρόνου για την Ελλάδα

Τρόικα μέχρι τον Οκτώβριο

Ως προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης και εν τέλει συμβιβασμού με την Κομισιόν ερμηνεύεται η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα, στην οποία γίνεται περιορισμένη και όχι καταλυτική αναφορά της βιωσιμότητας του χρέους. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές με την έκθεση αυτή γίνεται προσπάθεια ώστε κατέβουν οι τόνοι και να αποφευχθεί η επαπειλούμενη σύγκρουση και διάσπαση της τρόικας επί του ελληνικού προβλήματος.

Η αξιολόγηση της κατάστασης της οικονομίας και της πορείας υλοποίησης του προγράμματος από την ομάδα του Πολ Τόμσεν εντοπίζει τις γνωστές αδυναμίες αλλά αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως επί του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους,.

Τα στοιχεία και οι διατυπώσεις της έκθεσης σκιαγραφούν την προσπάθεια συμβιβασμού του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους Ευρωπαίους. Η χρονική στιγμή θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της επικείμενης συνάντησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη επιμένουν στη δημιουργία συγκρουσιακού κλίματος με τις δηλώσεις της επιτρόπου Ρέτινγκ, η οποία έχει κατ επανάληψη δηλώσει ότι ο χρόνος της τρόικας τελείωσε. 

Η δυναμική που έχει αναπτυχθεί καθιστά τη συγκρουση μονόδρομο αλλά οι διπλωματικοί ελιγμοι στους οποίους υποχρεώνονται και οι δυο πλευρές υπό το κράτος πολιτικών πιέσεων και φοβούμενες τις αντιδράσεις των αγορών, «αγοράζουν» πολιτικό και οικονομικό χρόνο.

Παράλληλα στα παρασκήνια εντείνονται οι μάχες για τον χειρισμό της κρίσης και τις ενεδειγμενες ενέργειες αλλά όπως φαίνεται δεν υπάρξει άμεση έκρηξη,

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΔΝΤ αποφάσισε να δώσει χρόνο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στους Ευρωπαίους ώστε να αντιμετωπίσουν το χρηματοδοτικό κενό που ανακύπτει, αφού η Κομισιόν το αναγνώρισε εγγράφως στη δική της έκθεση.

 Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και τα όσα ελέχθεισαν στο conference call με τους δημοσιογράφους θα δωθούν στη δημοσιότητα σήμερα στις 15:00, ώρα Ελλάδος.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s