Όσοι θεωρούν πως η ευρωπαϊκή κρίση έχει τελειώσει, καλά θα κάνουν να… ξυπνήσουν!

Capital Economics: Εύθραυστη η κυβέρνηση στην Ελλάδα – Η οριακή πλειοψηφία δεν μπορεί να εξασφαλίσει με βεβαιότητα την εφαρμογή των νέων μέτρων

Είναι πολύ νωρίς ακόμη να πούμε το… οριστικό αντίο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Τούτο υποστηρίζει σε νέα έκθεσή της η Capital Economics, προειδοποιώντας επί της ουσίας πως η ευρωπαϊκή κρίση χρέους απέχει πολύ από το τέλος της.

«Από πέρυσι το καλοκαίρι, η ευρωπαϊκή κρίση σίγουρα έχει εμφανίσει ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Οι πιο αισιόδοξοι έσπευσαν να υποστηρίξουν πως… τέλειωσε. Αλλά όχι ακόμη», υποστηρίζει ο Roger Bootle, γενικός διευθυντής της Capital Economics.

Η θέση του Bootle είναι σαφής: Παρά την ηρεμία των αγορών, τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα της Ευρωζώνης δεν έχουν επιλυθεί. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Εστιάζοντας ο γενικός διευθυντής της Capital Economics, στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει τα εξής: Πράγματι, τα νούμερα στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί. Η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας είναι εντυπωσιακή. Αλλά η τρόικα συνεχίζει να επικρίνει την Αθήνα, αφήνοντας νέες αιχμές για καθυστερήσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Ακόμη κι αν η Ελλάδα λέει ναι σε κάθε αξίωση – απαίτηση της τρόικας, η εύθραυστη πλειοψηφία της κυβέρνησης μπορεί να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο για την εφαρμογή όλων των νέων μέτρων που ζητούν οι δανειστές», σχολιάζει στη συνέχεια ο Bootle.

Και υποστηρίζει: Και δεν είναι μόνο η Ελλάδα. Ολόκληρη η Ευρωζώνη βιώνει τις αρνητικές συνέπειες της αυστηρής λιτότητας. Τα πολιτικά όρια έναντι στη λιτότητα έχουν γίνει πλέον εμφανή. Πολλές από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις κλονίζονται από τη λιτότητα, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους. Αυτό έγινε αντιληπτό και στην περίπτωση της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας.

«Το σίριαλ της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει και συνέχεια. Απομένουν πολλά ακόμη επεισόδια… Όσοι θεώρησαν πως η κρίση έχει τελειώσει, καλά θα κάνουν να… ξυπνήσουν», διαμηνύει με νόημα ο γενικός διευθυντής της Capital Economics.

http://www.bankingnews.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s