Ερχονται μεγάλες ανατροπές στα εργασιακά

Ζητεί από την κυβέρνηση ελαστικοποίηση, εισφορά στον τζίρο των επιχειρήσεων, επανακαθορισμό των συντάξεων, μείωση του εφάπαξ

Τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, η διεύρυνση της μεταρρύθμισης στα εργασιακά και η καταπολέμηση της ανεργίας θα συζητηθούν σήμερα το πρωί σε συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας με τους επικεφαλής της τρόικας.

Η τρόικα πιέζει για άμεση εφαρμογή της απόφασης επιβολής εισφοράς δύο τοις χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ και επιμένει σε νέα μέτρα, για επανακαθορισμό των συντάξεων και δραστική μείωση του εφάπαξ.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαβουλεύσεις με την τρόϊκα

Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συντάξει σχέδια για την κάλυψη των ελλειμμάτων ασφαλιστικών ταμείων και συγκεκριμένα του ΟΑΕΕ, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα. Το σχέδιο βασίζεται σε αλλαγές στις ασφαλιστικές κλίμακες και στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα τονίσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες επιβαρύνσεις, που θα επιτείνουν την κακή κατάσταση και θα διογκώσουν την ανεργία.

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και η μεταρρύθμιση του συστήματος των κοινωνικών εισφορών. Μεταξύ άλλων εξετάζεται η αλλαγή του τρόπου είσπραξης των οφειλών και η απλοποίηση των κανονισμών που ισχύουν σήμερα. Πέρα από το ασφαλιστικό, θέμα μείζονος σημασίας αποτελεί και η διεύρυνση της μεταρρύθμισης στα εργασιακά.

Ηδη, από το μόνιμο εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα, δόθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μια πρόγευση με τις θέσεις που διατύπωσε σε συνέδριο του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας στην Αθήνα, για «διευκόλυνση» της εισόδου και εξόδου στην αγορά εργασίας και περαιτέρω μείωση του κόστους. Ο κ. Τράα έθεσε θέματα αύξησης (διπλασιασμού) του ορίου των απολύσεων, κατάργησης του ανώτατου ορίου των 30 ατόμων το μήνα και περαιτέρω συρρίκνωσης των αποζημιώσεων.

Στο πεδίο των συζητήσεων βρίσκεται και η εισήγηση της task force για την υιοθέτηση και στην Ελλάδα ενός μοντέλου ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίο οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% έως 4% ο δείκτης της ανεργίας. Σύμφωνα με την Task Force, προτείνεται η εφαρμογή ενός μοντέλου απασχόλησης, μεταξύ πλήρους και μερικής απασχόλησης, με αμοιβή έως 350 ευρώ.

Στη συνάντηση αναμένεται να τεθεί και το θέμα του επανακαθορισμού των κατώτατων αμοιβών από την 1.1.2017 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή ακόμη και απλή υπουργική απόφαση και η κατάργηση των περιορισμών για το lock out που προωθείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και δίνει το δικαίωμα στον εργοδότη να αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων που μέχρι πρότινος βρίσκονταν σε απεργία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξεταστούν και θέματα που αφορούν στις απεργίες και ειδικότερα στη λήψη αποφάσεων με αυξημένη πλειοψηφία επί των εγγεγραμμένων μελών.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα παρουσιάσει στην τρόικα το σχέδιο για το μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την ετήσια επικαιροποίηση των θεσμοθετημένων επιπέδων των κατώτατων μισθών που θα επικρατήσουν από το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει ότι η διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων θα ξεκινά τον Ιανουάριο κάθε χρόνο και θα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο και ο μισθός θα καθορίζεται με τελική απόφαση της κυβέρνησης, ανάλογα με τους οικονομικούς δείκτες.

Συντονιστικό ρόλο στη διαβούλευση θα έχει τριμελής επιτροπή με επικεφαλής τον εκπρόσωπο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας και στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών, ενώ πέρα από τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων και των επιστημονικών φορέων θα μπορούν να συμμετάσχουν και κλαδικά ή ομοιοεπαγγελματικά σωματεία.

Το θέμα της αναμόρφωσης του τρόπου καθορισμού των κατώτατων αποδοχών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, είναι και το μείζον θέμα στα εργασιακά, με την επισήμανση ότι δεν έχουν τεθεί νεότερα ζητήματα, κάτι που παραπέμπει σε αποστάσεις που φαίνεται να κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, για τις απολύσεις και τις αποζημιώσεις και πριν αποτιμηθούν πλήρως τα αποτελέσματα των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί και υλοποιούνται.

Στα επιχειρήματα που θα διατυπωθούν, πρωτεύοντα ρόλο έχει η ανεργία, για την οποία αναμένεται να υπάρξει χωριστή ενότητα συζήτησης.
Εν τω μεταξύ, τα μεγάλα ελλείμματα και τα μέτρα για την Υγεία θα βρεθούν στο επίκεντρο συζήτησης που θα έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, με τους επικεφαλής της τρόικας. Εμφαση αναμένεται να δοθεί στον ΕΟΠΥΥ, στο κλείσιμο και τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, στην «κινητικότητα» και στον περιορισμό των δαπανών στη νοσοκομειακή περίθαλψη και στο φάρμακο.

Πώς θα καλυφθούν τα χρέη ΕΟΠΥΥ και άλλων Ταμείων

Το δεύτερο μεγάλο θέμα, το οποίο απειλεί να φέρει νέα μέτρα ακόμη και εντός του έτους, είναι αυτό του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο εντοπίστηκε στα τέλη Ιουνίου από την τρόικα. Το κενό αυτό προκύπτει κυρίως από τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, o οποίος έχει συσσωρεύσει συνολικές οφειλές ύψους 1 δισ. από την αρχή του χρόνου και 2,5 δισ. ευρώ από το 2011. Μαζί με τις οφειλές των καταργηθέντων οργανισμών παροχής πρωτοβάθμιας υγείας τα χρέη αυτά φτάνουν τα 4,5 δισ. ευρώ.

Τα χρέη αυτά ερευνώνται ήδη με εντολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με στόχο να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμα και αν το ύψος τους ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα ή αποτελεί προϊόν υπερκοστολογήσεων. Ο νέος υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, τόνισε ότι το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ θα κλείσει με την επιβολή στις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγωνιστικά κέντρα του θεσμού της εκ των υστέρων διόρθωσης (claw back).

Δηλαδή του θεσμού σύμφωνα με τον οποίο αν κάποια ιδιωτικά θεραπευτήρια ξεπεράσουν σε δαπάνες ένα μηνιαίο πλαφόν, θα πρέπει να καλύψουν με δική τους μέριμνα το ποσό της υπέρβασης. Θα πρέπει όμως να πείσει και την τρόικα με την οποία θα συζητήσει το θέμα στις 10 το πρωί σήμερα.

Μια δεύτερη πηγή του εμφανιζόμενου δημοσιονομικού κενού είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουν έλλειμμα που θα κυμαίνεται από 450 έως 600 εκατ. ευρώ πάνω από τα 2,3 δισ. που υπολογίζονταν στην αρχή του χρόνου. Αρμόδιος για το θέμα είναι ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης, ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις.

Εντονη η αντίδραση κομμάτων

«Μετά από ένα Σαββατοκύριακο αναδρομών και “καβγάδων” με πρόσχημα το παρελθόν του σάπιου δικομματισμού, η επιστροφή στην κανονικότητα των καταστροφικών μνημονιακών μέτρων ενώνει τους κυβερνητικούς εταίρους και γκρεμίζει τα όποια υπολείμματα του success story», ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την επανέναρξη των συνομιλιών της κυβέρνησης με την τρόικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέμφεται τον κ. Αντ. Σαμαρά, υποστηρίζοντας ότι στο Συνέδριο της ΝΔ «παρέλειψε να αναφερθεί στις νέες απαιτήσεις της τρόικας και στο νέο μνημόνιο που ετοιμάζεται για φθινόπωρο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι «μετά την υπογραφή και του νέου μνημονίου από τον κ. Σαμαρά, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσέρχεται πλέον παραδομένη αμαχητί στις δήθεν διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το πώς θα εφαρμοστεί ο κοινωνικός Αρμαγεδδώνας των νέων σκληρών μνημονιακών μέτρων».

Το ΚΚΕ υπέδειξε πως ο λαός «δεν έχει περιθώριο να μείνει θεατής στο συνεχιζόμενο έργο των αντιλαϊκών μέτρων που παίζεται στις πλάτες του», αλλά, αντιθέτως, «μπορεί να εμποδίσει τον κατήφορο, αν δυναμώσει τον αγώνα του και γυρίσει την πλάτη στις κυβερνήσεις και τα κόμματα που υποστηρίζουν την Ε.Ε. και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης».

ΑΡΗΣ ΜΟΥΣΟΥΡΗΣamous@naftemporiki.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s