Επανέρχονται στα τέλη Ιουνίου με έξτρα μέτρα!

Για τα τέλη Ιουνίου ανανεώθηκε το «ραντεβού» της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα επόμενα μέτρα που θα κλείσουν τη μαύρη τρυπά των 2,5 δισ. ευρώ που προέκυψε στον ΕΟΠΥΥ και στα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι τροϊκανοί μεταβαίνουν στο Λουξεμβούργο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για τη συνεδρίαση του Eurogroup (σήμερα) και του Ecofin (αύριο). Ο κ. Στουρνάρας φιλοδοξεί να γυρίσει από τις Βρυξέλλες με τα 3,3 δισ. ευρώ της δόσης του Ιουνίου, αν και το θέμα αυτό δεν έχει τεθεί στην ατζέντα του Eurogroup. Σε κάθε περίπτωση θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και για τις εξελίξεις σχετικά με την ΕΡΤ.

Η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδος συνδέεται με την κάλυψης της τρύπα των 2,5 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό λόγω των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία και στον ΕΟΠΥΥ.

Ενστάσεις φέρεται να εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο σκέλος των εσόδων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014, καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του». Φαίνεται δε ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600.000.000 ευρώ τη διετία 2013- 2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις.

Τα συγκεκριμένα προβλήματα σε έσοδα και δαπάνες φαίνεται ότι απομακρύνουν την, έστω και πιλοτική για ένα εξάμηνο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Στο τραπέζι παραμένει και πρόταση από το ΔΝΤ για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνονται η διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και οι 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους.

Η κυβέρνηση προσδοκά να έχει ολοκληρώσει τον νέο έλεγχο έως τις 8 Ιουλίου, πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη ροή των δόσεων προς τη χώρα.

Στέλιος Κράλογλου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s