STOP σε 200ρια και 500ρια λέει η Βρετανία

 

Τα χαρτονομίσματα των 200 € σε πρώτη φάση και των 500 στη συνέχεια, πρόκειται να αποσύρει πλήρως η Βρετανία από όλη της την επικράτεια, καθώς έχει αποδειχτεί πως, τόσο τα «διακοσάρια» όσο και τα «πεντακοσάρικα», στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι «μαύρα» και αποτελούν προϊόν κάθε είδους παράνομων ή και εγκληματικών συναλλαγών.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται μετά από τις συνεχείς σχετικές πιέσεις των βρετανικών Αστυνομικών Αρχών αλλά και της Scotland Yard, οι οποίες κατέληξαν πλέον με απόλυτη βεβαιότητα στην διαπίστωση πως τα συγκεκριμένα χαρτονομίσματα, λόγω της υπερβολικά μεγάλης τους αξίας, επιλέγονται σχεδόν αποκλειστικά για τις διασυνοριακές διακινήσεις παράνομων κεφαλαίων καθώς μπορούν δεκάδες εκατομμυρίων χωρούν σε μια μικρή βαλίτσα.

Από την άλλη μεριά, τα εν λόγω χαρτονομίσματα δεν έχουν καμία άλλη χρηστική αξία, αφού είναι εξαιρετικά μεγάλα για τις …φυσιολογικές -και κυρίως νόμιμες- συναλλαγές, οι οποίες για μεγάλα ποσά μπορούν κάλλιστα να γίνουν και με προσωπικές ή τραπεζικές επιταγές.

Ειδικά για τα χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, βάση στοιχείων πλέον αποδεικνύεται ότι το ποσοστό όσων αποτελούν προϊόν νόμιμων δραστηριοτήτων δεν ξεπερνά το 10 τοις εκατό.

Χαρακτηριστική του μεγέθους του προβλήματος αποτελεί και η αναφορά της Βρετανικής Υπηρεσία «Σοβαρού Οργανωμένου Εγκλήματος» σύμφωνα με την οποία, το ποσόν που κάθε χρόνο ξεπλένεται μέσα από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος του Ηνωμένου Βασιλείου, ξεπερνούν το αστρονομικό ποσόν των 2 δισεκατομμυρίων λιρών με την προέλευση τους να εντοπίζεται από τον χώρο της πορνείας, της απάτης, των ναρκωτικών καθώς και των κοινών εγκληματικών δραστηριοτήτων από «οργανωμένα δίκτυα».

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα, αστυνομικοί έλεγχοι που έγιναν σε δέκα ανταλλακτήρια συναλλάγματος της χώρας έφεραν ως αποτέλεσμα την σύλληψη έξι ατόμων και την ανάκληση αδειών λειτουργίας σε τέσσερα από αυτά, ενώ σε εταιρεία ταχυμεταφορών η οποία διακινούσε παράνομο χρήμα, έγινε κατάσχεση περιουσίας για το ποσόν των 4.000.000 λιρών.

Scotland Yard, δήλωσε ότι η απομάκρυνση του σημειώματος ήταν ένα στοιχείο της στρατηγικής επικεντρώθηκε στα προϊόντα του εγκλήματος. Η δύναμη έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των υπαλλήλων με στόχο οικονομικών εγκλημάτων κατά το ένα τρίτο σε περισσότερα από 300 ακόμα και κόβονται πόροι σε άλλες μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως ανέκαθεν τα χαρτονομίσματα υψηλής αξίας βρίσκονταν στις πρώτες προτιμήσεις των εγκληματιών με χαρακτηριστική την περίπτωση του Ρίτσαρντ Νίξον ο οποίος το 1969 και κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ, διέταξε την απόσυρση από την κυκλοφορία τα χαρτονομίσματα των 10 χιλιάδων δολαρίων, έχοντας και εκείνος καταλήξει στις ίδιες διαπιστώσεις με αυτές της Scotland Yard.

Παύλος Κιρκασίδης

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s