Θαρραλέα κίνηση τακτικής με πολλαπλούς στόχους και υψηλό ρίσκο η απόφαση Σαμαρά να βάλει λουκέτο στην ΝΕΤ !

Εκβιάζει με εκλογές ο Σαμαράς

Θαρραλέα κίνηση τακτικής με πολλαπλούς στόχους και υψηλό ρίσκο. Οι επιλογές Βενιζέλου -Κουβέλη

Εκβιάζει με εκλογές ο Σαμαράς

 

 Βαθειά προσήλωση του Αντώνη Σαμαρά στην προσπάθεια πολιτικής κυριαρχίας αποκαλύπτει ο «αιφνίδιος θάνατος» της ΕΡΤ, καθώς οι μονομερείς αποφάσεις και οι αυταρχικού χαρακτήρα ενέργειες ήταν εκ των προτέρων βέβαιο ότι θα προκαλέσουν αντιδράσεις υψηλών τόνων στην τρικομματική κυβέρνηση και μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση και τη δημοσιογραφική κοινότητα. Το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης αποτελεί βέβαια και μια κίνηση αντιπερισπασμού  μετά την παταγώδη αποτυχία  της ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα ικανοποιεί την απαίτηση της τρόικας για 4.000 απολύσεις  εντός του έτους. Τραβώντας την υπόθεση στα άκρα η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή νομοσχέδιο για τη νέα Ελληνική Ραδιοτηλεόραση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο θα βασίζεται σε παλαιότερη πρόταση που είχε συντάξει για την αναμόρφωση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα επιτροπή υπό τον καθηγητή  Νίκο Αλιβιζάτο και είχε υποβληθεί στον τότε υπουργό  Ηλία Μόσιαλο.

Το πρόβλημα όμως παραμένει, καθώς μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, να γίνει η εκκαθάριση και να συσταθεί ο νέος φορέας, θα χρειαστεί χρόνος -ενδεχομένως και τρεις μήνες. Μέχρι τότε δεν θα εκπέμπει δημόσια τηλεόραση ενώ θα συνεχίζονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων, οι εκδηλώσεις συμπαράστασης και η εκμετάλλευση του θέματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε εκεί εστιάζεται η διαφωνία και των δύο μικρότερων κομμάτων της συμπολίτευσης που ζητούσαν η ανασυγκρότηση να γίνει με την ΕΡΤ εν λειτουργεία.

 Προς το παρόν φαίνεται να υπάρχει αδιέξοδο. Το μεν Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ότι δεν κάνει πίσω και ότι η ΕΡΤ θα κλείσει. Εφόσον μάλιστα γίνει δεκτό το σχέδιό  για την ίδρυση του νέου φορέα θα φέρει προς κύρωση στην Βουλή και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά το κλείσιμο. Η Πράξη μάλιστα μπορεί να εγκριθεί και με αποχή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ – εφόσον βέβαια πειθαρχήσουν οι βουλευτές της ΝΔ . Αυτό δεν θεωρείται βέβαιο, αφού και μέσα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα υπάρχει δυσαρέσκεια.

Αν  το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ επιμείνουν και απορρίψουν συνολικά το σχέδιο της κυβέρνησης και επιμείνουν ότι θα καταψηφίσουν την Πράξη, πιθανότατα θα πάμε σε εκλογές, όπως διαρρέει ήδη από  το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Βενιζέλος και  Κουβέλης έχουν διαμηνύσει στον πρωθυπουργός την αντίθεσή τους, ωστόσο δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Από την άλλη όπως έχουν προειδοποιήσει το Μέγαρο Μαξίμου -ειδικά η ΔΗΜΑΡ- ότι δεν ελέγχουν τους βουλευτές τους.

Ο δε κ. Βενιζέλος σύμφωνα με πληροφορίες έχει και ως συνταγματολόγος προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό ότι η απόφαση έχει νομικά προβλήματα. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως διέψευδαν ότι υπήρξε επικοινωνία του κ. Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό χθες πέρα από το ότι βρέθηκαν στο γεύμα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

 Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός επιχειρεί ουσιαστικό stress test στην κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τις αντοχές του πυρήνα της Νέας Δημοκρατίας σε σύγκρουση με τους δημοσιογράφους. Παράλληλα παίζει το στοίχημα συσπείρωσης της βάσης και επιχειρεί να δώσει προς την τρόικα  απτές αποδείξεις σχυρής πολιτικής βούλησης να προχωρήσει σε ρήξεις.

Προκαλώντας σοκ και δέος στην κοινότητα των δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός δείχνει Μακιαβελική αρετή και επιμονή στο ρητό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» επιδιώκοντας την ισοπεδωτική ήττα των διαφωνούντων.

Διεθνείς πολιτικοί αναλυτες αναφέρουν ότι αυτοί οι πολιτικοί εκβιασμοί μπορεί να ενισχύουν την πολιτική επιρροή του εμπνευστή τους. Μεσοπρόθεσμα όμως τον οδηγούν σε απομόνωση και πυροδοτούν κοινωνικό αναβρασμό και κινηματικές δράσεις με διακηρυγμένο στόχο την ανατροπή του.

Αν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης εμμείνουν στις… υπόκωφες αντιδράσεις και επιτρέψουν με παθητική στάση την ολοκλήρωση των ενεργειών Σαμαρά στην ΕΡΤ, αφενός ανοίγει ο δρόμος για πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα ηλεκτροσόκ στο Δημόσιο και αφετέρου καταδικάζονται πολιτικά και αποδέχονται πλήρως την πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός επέλεξε αυτή τη χρονική περίοδο που η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται ενισχυμένη στις δημοσκοπήσεις, ενώ ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ είναι σε φθίνουσα και αναζητούν πολιτικό στίγμα. Ετσι το ενδεχόμενο προκλήσεις εκλογών από την αποχώρηση ενός εκ των δυο ή και των δυο από την κυβέρνηση συγκεντρώνει περιορισμένες πιθανότητες, καθώς πολιτικά απειλούνται με εξαφάνιση ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ σε αυτή τη φάση.

Η επιλογή του κ. Σαμαρά χαρακτηρίστηκε κίνηση πολιτικού βάρους, καθώς αλλάζει άρδην την ατζέντα, στην οποία κυριαρχούσε το ζήτημα της ΔΕΠΑ, στέλνει σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας για προώθηση των μεταρρυθμίσεων εντός και εκτός Ελλάδας και παράλληλα θέτει σε μία νέα φάση την κυβερνητική πορεία και τις σχέσεις μεταξύ των τριών εταίρων.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη για μία πρωτοφανή, μέχρι πρότινος, απόφαση να κλείσει όχι μία ΔΕΚΟ, αλλά αυτήν με τον υψηλότερο συμβολισμό τόσο εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων και, μάλιστα, αυτό να το πράξει χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η συναίνεση ή έστω η ανοχή των δύο κυβερνητικών του εταίρων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμφανίζεται αμετακίνητος. Ο κ. Σαμαράς, μαζί με τους Δ. Σταμάτη, Κ. Μπούρα, Γ. Μουρούτη, Σ. Κεδίκογλου, Τ. Μπαλτάκο, την ομάδα δηλαδή των στενών συνεργατών του που διαχειρίστηκαν την υπόθεση ΕΡΤ, βρέθηκε στη Βουλή και συναντήθηκε με βουλευτές της Ν.Δ. προκειμένου να ζητήσει την πλήρη στήριξή τους στην απόφαση για κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, ενώ, παρά τις σχετικές ανακοινώσεις, οι  Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης είχαν γνώση των αποφάσεων του πρωθυπουργού, χωρίς ωστόσο να συναινούν σε αυτές.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν προ διημέρου μακριά από τα φώτα των ΜΜΕ, με ατζέντα τις απολύσεις στο Δημόσιο, καθώς η τρόικα ήταν σαφής ότι η δέσμευση που έχουν αναλάβει οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης για 2.000 απολύσεις άμεσα θα πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κατά τη συζήτηση αυτή, ο κ. Σαμαράς φέρεται να έθεσε επί τάπητος το ζήτημα του λουκέτου στην ΕΡΤ και της δημιουργίας μιας νέας σύγχρονης εταιρείας με λιγότερο προσωπικό. Βενιζέλος και Κουβέλης αποδέχθηκανι την ανάγκη εκσυγχρονισμού της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όχι όμως και το… μαύρο στις οθόνες έως ότου βγει στον αέρα η νέα ΕΡΤ.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s