Κι άλλα λεφτά, κι άλλα μέτρα ;

 
 

Νέο πακέτο μέτρων προμηνύει η διαπίστωση από τον ΟΟΣΑ ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετα χρήματα από την τρόικα μέσα στο 2014. Στην εξαμηνιαία έκθεση που δημοσιοποίησε χθες ο διεθνής οργανισμός προβλέπει ύφεση 4,8% φέτος και 1,2% για το 2014.

 

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2014 και ότι λόγω της ύφεσης η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει σε έκτακτο δανεισμό από την τρόικα, η οποία είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα.

 

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας διαφωνεί με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Χθες, στο περιθώριο των εργασιών της υπουργικής συνόδου του οργανισμού στο Παρίσι, ανέφερε ότι «εμείς διαφωνούμε με την εκτίμηση για ύφεση 1,2% το 2014. Διαφωνεί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και το ΔΝΤ. Πιστεύω ότι το νούμερο θα βγει λάθος κι εμείς θα βγούμε σωστοί. Εγώ πιστεύω ότι το 2014 θα έχουμε ανάπτυξη λίγο πιο κάτω από το 1%». Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις διεθνείς αγορές το 2014. « Θα είναι μικρή έκδοση» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας, χωρίς να διευκρινίσει αν θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

 

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και για τον δανεισμό των νοικοκυριών, καθώς πλέον τα δάνεια ξεπερνούν τα εισοδήματα που συρρικνώθηκαν λόγω κρίσης, όπως βλέπετε και στον σχετικό πίνακα! Στην Ελλάδα το ποσοστό του εισοδήματος που διατίθεται για την αποπληρωμή δανείων αυξήθηκε από το 26,8% πριν από το 2000 σε 72,3% το 2007 (προ κρίσης), σε 97,4% το 2010 και σε 101,5% το 2012!

 

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ και για την ανεργία, καθώς, σε αντίθεση με τους δανειστές που προβλέπουν μικρή αποκλιμάκωσή της το 2014 στα επίπεδα του 26% από 27% φέτος, ο οργανισμός εκτιμά ότι το 2013 η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 27,8%, για να ανέβει ακόμα πιο ψηλά, στο 28,4%, το 2014!

 

Ο πληθωρισμός εκτιμάται σε -0,7% φέτος και -1,7% το 2014. Αντιστοίχως το έλλειμμα σε 4% φέτος και 3,5% το 2014 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών σε -1,1% και 0,9%. Σε ό,τι αφορά τον Προϋπολογισμό Γενικής Κυβέρνησης για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ βλέπει έλλειμμα 4,1% το 2013 και μείωσή του στο 3,5% το 2014. «Αν και οι υποβόσκουσες πληθωριστικές πιέσεις είναι πολύ ισχνές και οι μισθοί συνεχίζουν να πέφτουν, οι αργές μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και οι αυξήσεις στους έμμεσους φόρους έχουν επιβραδύνει την προσαρμογή των τιμών» αναφέρουν οι αναλυτές του οργανισμού.

 

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παραγωγή στην Ελλάδα συρρικνώθηκε περαιτέρω το 2012, λόγω της πτώσης των πραγματικών εισοδημάτων, της περιορισμένης πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό και των σεναρίων ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την ευρωζώνη. Οπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ, η οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, παρά την αυξανόμενη εμπιστοσύνη. Θετικός ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται το 2015, εφόσον σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, προχωρήσουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Οι τιμές και οι μισθοί θα υποχωρήσουν περαιτέρω, δεδομένης της ουσιαστικής ύφεσης και της υψηλής ανεργίας.

 

Οι αναλυτές του ΟΟΣΑ επισημαίνουν ότι η εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από κοινωνικές εντάσεις και ανεπαρκή διοικητική δυνατότητα, ενώ η περιορισμένη ρευστότητα δημιουργεί ρίσκα για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Από την άλλη πλευρά, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου μπορεί να ενισχύσουν τη ρευστότητα και την εγχώρια ζήτηση περισσότερο από το αναμενόμενο.

 

Στέλιος Κράλογλου

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s