Φορολογικές δηλώσεις: Τώρα αρχίζει το τρέξιμο

 

Βουνό τα δικαιολογητικά, εξετάζουν παράταση έως τα τέλη Αυγούστου λόγω… πολυπλοκότητας

Ο τεράστιος όγκος δικαιολογητικών, οι νέες διαδικασίες και η αδυναμία των φορολογουμένων να προσαρμοστούν στις νέες επιταγές του φορολογικού συστήματος έχουν ήδη αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να συζητά ήδη το ενδεχόμενο πολλαπλών παρατάσεων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι και τις 30 Αυγούστου. Αν και δεν υπάρχει τίποτα επίσημο και η πολιτική ηγεσία θα ακολουθήσει το παραδοσιακό μοντέλο της παράτασης την τελευταία ημέρα, έως και την τελευταία ώρα, το θέμα έχει ήδη τεθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει γνωστοποιηθεί με e-mail και στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα.

Αν και η εφαρμογή στο taxisnet έχει ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα τα πρώτα στοιχεία για τις υποβολές δηλώσεων είναι απογοητευτικά, ενώ οι αρμόδιοι επισημαίνουν  ότι δεν αναμένουν ουσιώδη βελτίωση καθώς τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι υπερβολικά πολλά, ενώ ακόμη και τώρα δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί. Γ

Οι φορολογούμενοι πρέπει να αποκτήσουν:

Κλειδάριθμους, για την πρόσβαση στο σύστημα,

Βεβαιώσεις αποδοχών, δαπανών περίθαλψης από τους ασφαλιστικούς φορείς (όπου υπάρχουν ακόμα πολλές ασάφειες και θολά σημεία

Βεβαιώσεις τόκων καταθέσεων: το ΚΕΠΥΟ είχε ζητήσει τα στοιχεία αυτά απευθείας από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά αυτές δεν τα έδωσαν λόγω των προβλημάτων από την απορρόφηση των κυπριακών τραπεζών.

Απαιτούνται ακόμα λογαριασμοί ΔΕΗ για τους ιδιοκτήτες καθώς θα χρειαστεί να αναγράψουν τους αριθμούς των παροχών από την κύρια και δευτερεύουσα κατοικία, καθώς το κράτος αδυνατεί να το πράξει ηλεκτρονικά μόνο του και πετά το μπαλάκι στους φορολογουμένους.

 ΑΜΚΑ: Του ιδίου καθώς και κάθε προστατευόμενου μέλους, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να του δηλώσει.

Από την πλευρά του ΚΕΠΥΟ έχει εκδοθεί ένας πρώτος οδηγός προς ναυτιλλόμενους, ο οποίος όμως δεν απαντά σε καίρια ερωτήματα για τα δικαιολογητικά, ενώ το σύστημα δεν αφήνει περιθώρια για ετεροχρονισμένη υποβολή δικαιολογητικών, μετά την υποβολή της δήλωσης.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s