Όπως τα έγραψε ο Όργουελ!

robert pefanisΕίναι απίστευτο πόσο κοντά σε αυτά που βιώνουμε είναι το κορυφαίο βιβλίο του Τζόρτζ Όργουελ, «1984». Ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1948, απεικονίζει την κοινωνική κατάσταση, την γεωπολιτική αναταραχή αλλά κυρίως την σήψη του ανθρώπινου πολιτισμού, του 2013.

Σύμφωνα με την πλοκή του «1984», ο κόσμος έχει χωριστεί σε τρία στρατόπεδα –πολύ κοντά στην παρούσα κατάσταση, με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, την Κίνα και την σφαίρα επιρροής της και την Ρωσία με τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ.

Ο «Μεγάλος Αδελφός» παρακολουθεί τα πάντα και τους πάντες. Κανείς δεν είναι ελεύθερος να εκφραστεί . Το κράτος-δυνάστης, παραποιεί συνεχώς κάθε πηγή που αφορά το παρελθόν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται διαρκώς σε σύγχυση. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποια ήταν η μορφή της κοινωνίας πριν από το απολυταρχικό καθεστώς. Για να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, γίνεται συστηματική κατακρεούργηση της γλώσσας, ώστε να αφαιρούνται έννοιες όπως ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία από το καθημερινό λεξιλόγιο. Αν δεν μπορείς να περιγράψεις μια έννοια, αυτή παύει να υφίσταται.

Σκεφτείτε την καθημερινότητά μας και πως βρισκόμαστε υπό διαρκή φόβο, καθώς και σύγχυση, αφού είμαστε δέκτες αντικρουόμενων ειδήσεων. Άν δεν ανατραπεί η παρούσα κατάσταση, δεν θα αργήσει ο καιρός που πλέον δεν θα αντιδρά κανείς, αλλά μοιρολατρικά, θα υπομένουμε την εξαθλίωση, δηλώνοντας οτι είμαστε ευτυχισμένοι!

Χρόνια τώρα, συμβουλεύω τους φίλους μου και ειδικά τους νέους να διαβάσουν το μοναδικό αυτό βιβλίο και να συνειδητοποιήσουν οτι η πλοκή του, δεν περιορίζεται πια στις σελίδες του. Έχει μεταφερθεί στην κοινωνία μας.

Ρόμπερτ Πεφάνης

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s