Σόιμπλε: Δεν θα κατέρρεε το ευρώ εάν αποχωρούσε μια χώρα

Η προσπάθεια διάσωσης του ευρώ δεν θα αποτύγχανε εάν μια χώρα αποχωρούσε, εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επισημαίνει ότι, ειδικά για την Ελλάδα, οι συνέπειες από ενδεχόμενη έξοδο είχαν συζητηθεί όταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εκφράσει την πρόθεσή του για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Το δημοψήφισμα βέβαια δεν έγινε. Αλλά ακόμη και αν ο ελληνικός λαός είχε τότε αποφασίσει κατά της παραμονής της χώρας στο ευρώ, κάτι που δεν πιστεύω ότι θα συνέβαινε, βάσει των τελευταίων εκλογικών αποτελεσμάτων, το ευρώ θα είχε επιβιώσει» δηλώνει ο κ.Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit».

Υπέρ της διάλυσης της ευρωζώνης ο Λαφοντέν

Ο ιστορικός ηγέτης της  γερμανικής Αριστεράς, Όσκαρ Λαφοντέν, προτείνει την επανέκδοση εθνικών νομισμάτων σε χώρες της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, με νωπή την απόφαση του ΑΚΕΛ να τοποθετηθεί υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ζητώντας μάλιστα να διεξαχθεί δημοψήφισμα

Παράλληλα, σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, τάσσεται υπέρ της διάλυσης της ευρωζώνης, «εφόσον δεν είναι δυνατές πραγματικές υποτιμήσεις και ανατιμήσεις του νομίσματος».

Στο άρθρο του, ο ιδρυτής του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Die Linke) επισημαίνει ότι στην περίπτωση διάλυσης της ευρωζώνης, θα πρέπει οι ισοτιμίες των εθνικών νομισμάτων να καθοριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες του Νότου να προστατευθούν από απότομες υποτιμήσεις με παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αποδίδει δε την αποτυχία του ευρώ στην έλλειψη συντονισμένης μισθολογικής πολιτικής μεταξύ των κρατών.

Η άποψη του πάντως έρχεται σε αντίθεση προς την επίσημη θέση του Die Linke, το οποίο αναγνωρίζει δομικά μειονεκτήματα στο κοινό νόμισμα, αλλά θεωρεί ότι πιθανή έξοδος της Γερμανίας από την ευρωζώνη θα ήταν μοιραία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άρθρο της Die Zeit, ο Λαφοντέν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbrücken, ζητάει επιστροφή στο «πρώην Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα», που θα επιτρέπει ευελιξία στις «αμοιβαίες συμφωνίες» και στις νομισματικές ισοτιμίες.

«Πρέπει να υπάρξει πάλι δυνατότητα δραχμής, λιρέτας και πεσέτας» λέει ο γερμανός αριστερός πολιτικός. Μιλά θετικά για το νέο κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» που αντιτάσσεται στο ευρώ («Alternative fuer Deutschland», AfD).

Ο Όσκαρ Λαφοντέν υπενθυμίζει ότι ο ίδιος υποστήριξε το ευρώ για πολλά χρόνια, συμπληρώνει όμως ότι τώρα διαπιστώνει πως δεν επετεύχθη με το κοινό νόμισμα συντονισμός των οικονομικών πολιτικών των χωρών της ευρωζώνης.

Ο ιστορικός ηγέτης της Αριστεράς τάσσεται υπέρ των εθνικών νομισμάτων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία και ενώ αυξάνονται τα ποσοστά του AfD στις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, με τον Λαφοντέν συντάσσεται επί του θέματος η ανερχόμενη προσωπικότητα της γερμανικής Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ.

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s